Zagađen vazduh izaziva moždani udar

Zagađen vazduh izaziva moždani udar

3539133334c73917e5a9dc000206995_450x280

Zagađen vazduh izaziva moždani udar

Medicinski stručnjaci su ustanovili dodatne zdravstvene rizike koje izaziva zagađenost vazduha i tvrde da je zavisnost planete od fosilnih goriva u najvećoj meri odgovorna za povećanje rizika od dobijanja srčanog napada i moždanog udara.

Lekari savetuju pacijentima koji imaju plućna i srčana obolenja da ostanu u zatvorenim prostorijama, posebno dok traju velike vrućine, preneo je Glas Amerike. Doktorka Kausalija Pendijal preporučuje svojim pacijentima u Ričmondu, u Virdžiniji, da pre nego što izađu napolje provere indeks kvaliteta vazduha – odnosno procenu američke vlade koliko je vazduh zagađen. “Ako je moguće izbegavajte aktivnosti na otvorenom prostoru, posebno sredinom dana i predveče”, kaže dr Pendijal.

Naučna istraživanja u oblasti medicine, zajedno sa istraživanjima koje je sprovela američka Agencije za zaštitu prirodne sredine, potvrđuju snažnu vezu između zagađenosti vazduha, srčanih obolenja i moždanog udara. “Pošto su kardiovaskularna oboljenja najveći uzročnik smrti na svetu, ne samo u zemljama u razvoju, već svuda, uloga koju zagađivači vazduha imaju u tome je ogromna i odražava se na ukupnu stopu smrtnosti u svetu”, kaže dr Robert Bruk, specijalista kardiovaskularne medicine na univerzitetu Mičigen.

On dodaje da samo jedan do dva sata udisanja izduvnih gasova automobila u saobraćaju može da bude kobno. “Tokom nekoliko godina izloženosti, rizik od razvijanja kardiovaskularnih oboljenja, srčanih napada, moždanih udara, otkazivanja srca, povećava se pet do deset puta u odnosu na to kada je izlaganje samo nekoliko sati”, objašnjava dr Bruk.

Američko udruženje za borbu protiv bolesti srca preporučuje smanjenje vremena provedenog u saobraćajnim gužvama, trčanju tokom saobraćajnog špica, ili u blizini puteva, i bolji tretman za kardiovaskularne faktore rizika.

Preuzeto: B92.net


Komentar urednika Mušičara:
Eto razloga da uzmete opremu za mušičarenje i što češće odete iz gradova na reke, planine i potoke. Boravak na vazduhu vam može samo dobro činiti, još kada se podudara s tim i adrenalin kod pecanja u iščekivanju pravog ulova.
Povedite sa sobom svoje najmilije, posebno decu i unučad i naviknite ih da i one borave u prirodi. Ne moraju pecati, ako to ne vole i smara ih. Dovoljno je samo tamo biti i disati čist vazduh.
Koristite parkove u gradovima i tu boravite češće, jer drveće filtrira zagađeni vazduh!

Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*