Zabranjen ribolov na pritokama Drine

Zabranjen ribolov na pritokama Drine

20140507152359_243691Zabranjen ribolov na pritokama Drine

Sportsko-ribolovno društvo “Mladica” iz Foče, s ciljem zaštite i unapređenja ribljeg fonda, zabranilo je svaki vid ribolova na posljednjih 300 metara toka Ćehotine, Bistrice i Sutjeske do njihovog ušća u rijeku Drinu.

Ribolov je zabranjen za vrijeme mrijesta ribe, prije svega škobalja, koji je počeo ovih dana.

Zabrana će trajati do završetka mrijesta u ovim rijekama, što će utvrditi posebna Komisija Sportsko-ribolovnog društva “Mladica”, navodi se u saopštenju ovog društva.

Za vrijeme mrijesta, škobalj se povlači iz Drine i u jatima ulazi u ušća pritoka. Ovu pojavu nesavjesni ribolovci često zloupotrebljavaju izlovaljavajući ribu sa velikim udicama – trokukama.

U Sportsko-ribolovnom društvu “Mladica” kažu da se ranijih godina dešavalo da ribolovci pojedinačno ulove i po 100 kilograma škobalja, a da trokukama oštete dosta jedinki, koje kasnije uginu u vodi, nanoseći tako nepreocjenjivu štetu ribljem fondu.

Predsjednik SRD “Mladica” Radojica Mlađenović najavio je da će kontrolu ribolova vršiti članovi Društva, te da će u slučaju eventualnog otpora intervenisati policija.

“Imamo podršku Stanice javne bezbjednosti Foča. Upozorenje je ozbiljno, jer su kazne za ovaj prekršaj drastične i kreću se od 300 do 900 KM”, rekao je Mlađenović.

 

Preuzeto: Nezavisne novine

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*