Za upravljanje otpadom milijardu evra!

Za upravljanje otpadom milijardu evra!

otpad gde i kakoZa upravljanje otpadom milijardu evra!

Za upravljanje otpadom u Beogradu predviđeno skoro milijardu evra. Planirano je da se uspostavi održivi sistem upravljanja otpadom na principu “sakupljanje – reciklaža – odlaganje”.

Upravljanje otpadom je jedna od najvažnijih tema sa kojima će se Beograd suočiti u narednim godinama, o čemu svedoče planirani projekti u ovoj oblasti – sanacija deponije u Vinči, kao i izgradnja pet fabrika za prečišćavanje otpadnih voda – za koje će biti izdvojeno skoro milijardu evra. Lokalni plan upravljanja otpadom u Beogradu predviđa da se do 2021. godine uspostavi održivi sistem upravljanja otpadom u Beogradu na principu „sakupljanje – reciklaža – odlaganje”.

Ovo su bile centralne teme pete CEDEF konvencije koja je danas održana u Beogradu u sklopu godišnjeg CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije – Lideri održivog razvoja. Kompanija Miteco Kneževac, koja se bavi upravljanjem industrijskim i opasnim otpadom, jedan je od ovogodišnjih partnera Konvencije, a u proteklim godinama, na teritoriji grada Beograda, pružila je usluge zbrinjavanja različitih vrsta otpada kao što su hemijski, farmaceutski otpad, otpadna ulja i maziva, PCB, istorijski otpad, i na taj način doprinela rešavanju brojnih ekoloških problema u prestonici.

„Najznačajniji projekti koje smo do sada sproveli su projekat uklanjanja opasnog otpada iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” i čišćenje otpadnih hemikalija iz JKP „Beogradskе elektrane”, kao i projekti zbrinjavanja istorijskog otpada iz Instituta za virusologiju,vakcine i serume „Torlak” i upravljanjа medicinskim otpadom iz Kliničkog centra Srbije”, istakao je Nebojša Tomašević, ispred kompanije Miteco, i dodao da je na Konvenciji bilo reči o mogućoj integraciji kompanije Miteco u sistem upravljanja otpadom na teritoriji Beograda, posebno kada je u pitanju preuzimanje izdvojenog opasnog otpada sa budućih deponija, kao i posebnih tokova komunalnog i industrijskog otpada radi daljeg energetskog iskorišćenja.

Buduće upravljanje otpadom u Beogradu, o kojem je bilo reči u okviru CEDEF-a, zahteva izgradnju postrojenja za obnavljanje materijalnih resursa u kompleksu budućih regionalnih deponija, kao i izgradnju postrojenja za selekciju reciklabilnog otpada na lokacijama budućih deponija. Pored toga, neohodno je regulisati obaveze svih budućih aktera (otkupljivača i prerađivača), formirati službu za monitoring i zaštitu životne sredine, kao i sprovesti sanaciju i regeneraciju postojećih odlagališta/ deponija koje će se sukcesivno zatvarati.

Pokrovitelji CEDEF Programa za gradove i opštine Srbije su Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture RS, Ministarstvo rudarstva i energetike RS, Odbor za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS, Agencija za zaštitu životne sredine RS.

www.miteco.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*