X Caddis

X Caddis

Xcaddis web 7SBS: X Caddis
(John Juracek i Craig Mathews)

Podarivši svetu nekoliko genijalnih mušica koje mušičarenje čine onim što jeste, uživanjem u ribolovu jednostavnim imitacijama riblje hrane, autorski tandem Craig Mathews / John Juracek sve nas je zadužio širenjem iskrenosti u ideji imitiranja i korišćenja imitacija.

Nastavljajući i praktično nadograđujući istorijski no hackle concept Richardsa i Swishera, te nešto kasnije nastavak iste priče iz stega i pera Caucci / Nastasi mušicom Comparadun, sredinom osamdesetih godina XX veka nastaju njihove najpoznatije kreacije, Sparkle Dun i X Caddis.

Comparadun web
Comparadun

Njihov uzor nesumnjivo je bila imitacija Comparadun, pomenutog mušičarskog tandema Al Caucci / Bob Nastasi. Umesto elegantnih dugih isperaka za rep koji nedvosmisleno upućuju na želju da se imitira izležen subimago jednodnevke, oni u rep ugrađuju niti Z – lona, prilično grubog sintetičkog materijala sa izraženim svetlucanjem. U imitiranju, se vraćaju nekoliko sekundi pre izleganja jednodnevke, u proces svetlucanja polusvučene košuljice ili plutanja uginulog emerdžera. Uklapajući se u našu temu ovog broja Mušičara nudimo vam jednostavnu izradu X Caddis, budući da nam njena univerzalnost siluetom više liči na uginuli emerdžer, kako jednodnevke tako i tularaša.

Ubeđeni smo da vam objašnjavanje koraka u vezivanju nije neophodno uz samo par napomena. Kontrolišite i kanališite svoje ideje izmenama materijala. Predlažemo vam da kao i mi u ovom slučaju, odaberete za vezivanje teži i jači model udice kako bi dobili dublje gaženje mušice. Na površini će ostati samo njena krila, a telo sigurno uronjeno u vodu. Tome će značajno doprineti i srneća dlaka – nevelika izmena u odnosu na savetovanu dlaku elka, koju krasi neznatno bolja plovnost, ali i grublja tekstura sa poteškoćama u radu sa udicama ispod # 14.

Xcaddis web 1 Xcaddis web 2 Xcaddis web 3 Xcaddis web 4 Xcaddis web 5 Xcaddis web 6 Xcaddis web 7

Na kraju, najsrdačnije vam preporučujemo mušice koje iako nisu verne kopije insekata, već samo naznaka njihovih kontura, u mušičarenje donose stvarne novine, a ribolovcima omogućuju da evo već skoro pola veka i bolje pecaju i šire razmišljaju.

Autori: Goran Grubić i Aleksandar Panić, februar 2010.

www.flyandtrout.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*