Wonderwing Stone

Wonderwing Stone

Wonderwing stone web10

SBS: Wonderwing Stone

U prvim danima sezone, koji mogu, u zavisnosti od vremenskih prilika, pasti od početka marta, pa do kraja aprila, mušičarenje nimfama i strimerima je najsigurniji način da ostvarite ulov. Među nama ima i onih koji pravo uzbuđenje mušičarenja doživljavaju radeći ono što žele ili zamisle, a ne poštujući striktno uslove na vodi.

Naravno, da sve ne bi dobilo crtu beznađa, neka pravila, poput prisutnosti nekog oblika riblje hrane, moraju se poštovati. Od pravila praktičnosti najčešće se odstupa prema površinskom mušičarenju, jer svi podležemo delikatnosti i tehničkim zadacima koje ono pred nas postavlja.

Rana sezona donosi ponekad preovlađujuću prisutnost Velike maslinaste jednodnevke (LDO, Baetis rhodani), ali i mnogo češće male kamenjarke (February Red, Taenyopteryx nebulosa i Brachyptera risi). Na rekama kamenitog dna i brzog toka ove prve kamenjarke, čija veličina u poređenju sa drugom dostupnom hranom nikako nije mala, mogu biti masovne i imati dvostruko duže vreme dostupnosti ribljim čulima, od pomenute i mnogo poznatije jednodnevke.

kamenjarka web

Ukoliko u pomenutom periodu zateknete riblju površinsku aktivnost ili jednostavno želite da je isprovocirate, predlažemo vam Wonderwing Stone, kao veoma plovnu imitaciju koja zbog svog bogatog oblika ima i neka obeležja atraktor mušice.
Njena izrada je veoma laka i jedini detalj koji morate pripremiti pre vezivanja jesu krila od slepljenog petlovog pera. Jednostavno, uz peteljku pera nanese se veća kap laka i prstima se prevlači u smeru suprotnom od prirodnog položaja isperaka. Već nakon nekoliko prevlačenja lak se suši, a isperci ostaju slepljeni u izduženom suzastom obliku. Ukoliko u tom postupku preterate, pa se isperci suviše slepe uz peteljku, samo ponovo nanesite lak i forma krilca će se značajno raširiti. Ostatak postupka za konačno formiranje ove mušice je jednostavan, pa ostatak priče prepuštamo fotografijama.

Wonderwing stone web1Wonderwing stone web2Wonderwing stone web3Wonderwing stone web4Wonderwing stone web5Wonderwing stone web6Wonderwing stone web7Wonderwing stone web8Wonderwing stone web9Wonderwing stone web10Wonderwing stone web11

Goran Grubić i Aleksandar Panić, decembar 2010.
www.flyandtrout.com

Loading

1 Comment on “Wonderwing Stone

  1. Dobro, ovo je malo starije ali nikad ne stari! Svaka cast dvojcu sto je ovo priblizio musicarima koji bi hteli jos nesto da nauce!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*