Vrelo reke Mlave

Vrelo reke Mlave

Vrelo Mlave web1

Vrelo reke Mlave

Izvor reke Mlave, nalazi se na samo 1km od centra Žagubice. To je prirodni amfiteatar, koji je ispunjen vodom i formira jezero prečnika 25 metara. Dubina amfiteatra je nepoznata, a merenje koja su vršena, uspela su da izmere dubinu od 84 metra. Pokušaj ronioca da siđu do dna završio se na 70-tom metru.

Pouzdano se zna da na dnu ovog jezera postoji sifonski kanal iz koga dotiče voda pod velikim pritiskom, koji sprečava sva dalja merenja. Koliko ovakvih kanala ima i koji je pravac njihovog prostiranja nije poznato.

Vrelo Mlave web2
Iz jezera voda otiče kanalom širine 12 metara, koji nakon 150 metara, zajedno sa rekom Tišnicom, formira reku Mlavu. Vrelo Mlave ima plavo-zelenu boju vode, a boja varira u zavisnosti od svetlosti i podvodnog bilja.

Voda se skoro nikada ne muti i providnost vode se kreće od 4-10 metara, dok temperatura vode i u najtoplijm danima iznosi od 9.3 do 11 stepeni Celzijusa. U periodu velikih izdašnosti vrela, protok dostiže fantastičnih 15 000 litara u sekundi, i jedino tada voda ima blago beličasto ili crvenkasto zamućenje.

Vrelo Mlave je atraktivana i veoma posećena lokacija, sa uređenim obalama i pošumljenim padinama. Vrelo Mlave je hidrološki spomenik prve kategorije.

Sa: Ajmonegde.com;  photo: Matović Vasilije

Loading

2 Comments on “Vrelo reke Mlave

  1. Jedva čekam da vidim ovu lepotu. Naime 10.10. idem na izlet. Reke me fasciniraju ali mislim da je ovo nešto posebno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*