Volim da nimfarim

Volim da nimfarim

memo uvodIntervju: Mensur Jahjefendić – Memo

Prvog EFFA instruktora iz BiH, Mensura Jahjefendića – Memu, sam upoznao na jednom pecanju na Ribniku. Mislim da je bio otvor pre tri godine. Došao je iz Beča, Austrija, gde živi i radi, kako je tada rekao: – Došao sam na viđenje sa drugarima i da razmenimo iskustva, a malo i da lovimo. Duga je zima bila, posebno u tuđini. Bilo je lepo druženje nas mušičara istomišljenika.

Prošle godine na velikom EFFA mitingu u Ribniku, početkom maja smo se opet videli. Polagao je ispit za EFFA basic instruktora, ali tada na žalost  nije uspeo. Upornošću i istrajnim radom je ove godine položio i dobio sertifikat, na šta je veoma ponosan. Zamolio sam ga za intervju kada smo se aprila ove godine našli na Plivi, na otvoru ove prelepe reke.
Rado je pristao, jer i ovim putem želi pomoći mladima da i oni krenu njegovim putem, te onima koji hoće da polažu za EFFA instruktora. Memo je veliki drug, skroman i uljudan čovek koji za svakog ima vremena i svima hoće pomoći. Nadam se da ćete se lično sa njim upoznati da vam prenese pozitivnu energiju.

 • Predstavite se čitaocima: lični podaci, ako želite i čime se bavite pored FF.

Zovem se Mensur Jahjefendić. Rođen sam u Livnu 1969 godine, a sada živim i radim u Beču. Pored mušičarenja, koje neizmerno volim i posvećujem mu svako slobodno vreme, glavno i osnovno mi je zanimanje akustična izolacija (Rigips). Radim građevinske radove na postavljanju, pregradnih zidova, spuštenih plafona, itd. Pored toga redovno dajem časove iz mušičarenja u Beču.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Za mušičarenje sam se zainteresovao davne 1979 godine, jer sam prvi put u životu video mušičarski štap, kod jednog francuza. On je lovio pastrmke na Sturbi, majskom mušicom. Video sam ga kako se šulja obalom i zabacuje. Kod nas se tada još lovilo waser kuglom i tri mušice, te štapom i rolom. Kao desetogodišnji dečak sam sa ocem išao u ribolov, jer đacima tada nije bilo dozvoljeno loviti bez pratnje odrasle osobe. Moji prvi počeci su bili waser kuglom i sistemom od tri muhe. Krajem 1983 godine, moji prvi pravi počeci sa mahačem (to i nije bio pravi mahač). Šnjura je bila zidarska špaga kojom se drži pravac kod zidanja. Mi smo bili ubeđeni da se sa njom može mahati. Uspevali smo. To nije ličilo na mušičarnje, ali smo mi bili uporni. 1986 od komšije A. Čanića kupujem prvi mahaći štap, Silstar AFTMA 6 fulflex akcije sa kojim ustvari prvi put pravo probam mušičariti. Od prijateljevog brata N. Pivčića dobijam polovinu DT šnjure sa nekom rolom nepoznatog porekla (mislim da je češka), koja je bila veoma teška, bez ikakve kočnice. Krčala je pa se čulo nekoliko stotina metara dalje. Prva riba koju sam upecao na pribor za mušičarenje je bila pastrmka. Tada sam se primio za cijeli život. Na samom početku često sam pecao mušičarcem sa mojim prijateljem i najboljim mušičarom u Livanjskom kraju Nusretom Huskićem poznatijim pod nadimkom “Gula”.

 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

DSC06563Najviše volim pecati u drugoj polovini maja i prvoj polovini juna. Volim i septembar i oktobar, a doba dana ujutro i po danu. Najviše volim da lovim na nimfu (90% mog pecanja) i tada imam veće šanse za ulov.

 • Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate. Tehnika i taktika pecanja koju primenjujete.

Volim svuda pecati, omiljeni tereni su mi rijeke u Austriji Große Erlauf, Salca, Goiserer Traun, Tristing, Švarc itd,a u Bosni Ribnik, Pliva, Sturba, Una, Unac i Sanica. Tehnika je lov nimfom. To mi je najuzbudljivije. Poznato je da se riba u nekih 70% slučajeva hrani na dnu, a u ostalim slojevima vode i na površini oko 30%. Pretežno nimfarim i moji zabačaji se baziraju na tim zabačajima (switch cast, roll cast, spey i double spey cast, a ako sam na većoj rijeci i tak cast itd)

 • Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka za mlade.

Imam štapove od tri proizvođača Orvis, Sage i Thomas&Thomas, a role od više proizvođača Orvis, Sage, Loop i Vision. Sve rado koristim. Mladima bih toplo preporučio da se bave mušičarenjem, jer je to najepši način za lov ribe. To je veoma zdrav hobi i rekreacija, jer smo stalno u prirodi i u pokretu. To je daleko bolje nego satima sediti pred kompjuterom i udisati ustajali zrak u nekom internet kafiću ili zatvorenoj prostoriji. Preporuka početnicima da pre nego krenu u mušičarenje se obrate nekom iskusnom mušičaru i zamole ga za pomoć (savjet). On treba da vam pomogne kako zabaciti, koju opremu i vrstu tehnike koristiti, te da pravilno napravite prve korake. Kasnije je teško ispraviti naučeno.

 • Omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Omiljene muhe su mi sve verzije nimfi jednodnevki iz roda baetida (zečije uho, phasant tail, naša grbica, arthofen nimfe, nimfe kamenjarki, larve tulara itd. Od površinskih muha, krejice, CDC muhe, mrav i sve vrste sedževa sa jelenjom dlakom ili sa krilima. Palmer nerado bacam, jer zbog gustoće muhe često usuče predvez, ako je tankog dijametra. Oko 95% muha na koje lovim su muhe koje sam pravim. Ostatak muha kojim lovim su od mog velikog i poštovanog prijatelja Jana Jankovića U stanu imam sobicu gdje pravim muhe, kada imam volje i vremena.

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, poonton, čamac). Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova.

DSC06560Preferiram, ako to uslovi dozvoljavaju ribolov iz vode. Pretežno koristim izbačaje koji su vezani za vodu i najlakše ih je izvesti iz vode.

Imao sam lepih ulova: Moj najveći ulov je bila kalifornijska pastrmka od 6473 g i duga 74 cm ulovljena na Uncu pre pet godina, na strimera (malard and jelo) veličine 2. Borba je trajala jedan sat i deset minuta. Letnje vreme, voda malena, ali jaka, džombasto kamenje, po kome sam skakao kao brdska koza.U pomoć mi je pritekao moj prijatelj, uzor i profesor Raif Batalović, koji je spretno postavio meredov u koji sam naveo ribu.

 • Često se mušičarenje poistovećuje sa umetnošću. Da li se osećate nekad kao umetnik?

Mušičarenje je čista tehnika. Ko se potrudi da je nauči, izvodljivo je za svakoga. Ne znam da li bi to mogao nazvati umjetnošću. Ako lovite različim tehnikama i sve njih izvodite sa lakoćom i do savršenstva, tako da se na kraju jednog ribolovnog dana ne umorite. Ako je tako možete reći da je to jedan vid umjetnosti ili vještine. Bit flycastinga je da sa što manje energije izvedete željeni zabačaj.

 • Bavite li se fotografijom? Jeste li imali neku izložbu?

Fotografijom se ne bavim.

 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Pokret C&R je veoma dobra stvar, mada lično smatram da treba dozvoliti da se mogu poneti jedna ili dve ribe određene veličine 30 do 35 cm. One veće sa dobrim genetskim kodom (matice) treba ostaviti, a samim tim i reviri su prinuđeni da obnavljaju riblji fond. Ako otvoriš revir, ubaciš ribu, koju niko ne nosi iz vode, svi je vraćaju, ta riba nakon 100 ribolovnih dana ima sigurno 5 – 6 uboda i izvlačenja. Na šta li će ličiti nakon nekoliko godina. Ja sam za . C&R, ali ne po svaku cijenu. Mnogi od nas vole ribe loviti i jesti. Ja lično ribu ne jedem ili vrlo rijetko

 • Koliko su trajale pripreme za polaganje ispita za instruktora FF?

DSC017901Moje pripreme za polaganje ispita su bile duge. Direktna priprema za prvi i drugi izlazak na ispit, na kojima nisam prošao, ali sam uvek neki deo položio  i ova treća sreća su trajale oko godinu dana. Nisam svaki dan vežbao, obično je to bilo vikendom po nekoliko sati

 • Da li je bilo teško položiti ispit za instruktora FF. Kada i gde ste polagali?

Ispit je veoma težak i zahtijevan. To i sama činjenica govori da sam tek iz trećeg puta uspio položiti. Isto tako mogu reći da ni upola ne bih znao da sam prvi put položio ispit od onoga što sada znam. To ne znači da su oni koji su iz prve položili s manjim znanje. Ne. Za ispit se treba 200% pripremiti i da ispitanik u svakom momentu vlada situacijom, te da je siguran u sebe i da nema tremu.. To nije bio slučaj kod mene u prva dva izlaska. Imao sam puno treme i nesigurnosti. Polagao sam 11.05 2008. Ribnik, 25.10.2008. Hohenems (Austrija) i 07.03.2009. Friedrichafen (Nemačka). Tu sam konačno postao EFFA instruktor

 • Postoji li i koliki je interes kod mušičara sa prostora EX YU za polaganje ispita? Ima li literature na srpskom.

Dosta je momaka (ljudi) koji su sposobni, ali mislim da većina njih ima strah, jer se ispit polaže na engleskom ili nemačkom. Većina ispitivača je sa tog govornog područja. Videli smo u Ribniku da se može ispit polagati i sa prevodiocem (španci Manuel i Roberto). Literature nema osim slobodnih prevoda.

 • Da li posebno sarađujete s nekom školom FF i koliko ste u edukaciji mladih mušičara?

DSC018011        DSC018881

Pomažem Klejch-u iz Beča, koji za svoje mušterije pravi kratke kurseve tokom meseca aprila, maja i septembra po tri puta mjesečno. Imam namjeru da nešto organizujem (pošto sam sertificirani EFFA instruktor), kada budem dolazio na odmor u BiH, dan-dva za mlade i početnike u ovom sportu.

 • Predstavljate li neku firmu ili udruženje iz sveta FF?

Do sada nisam imao nikakve kontakte pa upravo sam položio, a sigurno za to treba vremena i reklame pa da se ime pročuje. Za sada sam na oficijelnoj web stranici EFFA (http://www.effa.info/startseite.html).

 • Koliko često možete naći vremena za FF u toku godine?

BILDER

Onoliko koliko želim da idem u ribolov, ne ide. Imam godišnju dozvolu na reci Große Erluf, na oko 100 km od Beča. Tamo lovim kada imam vremena.

 • Da li je za vas FF stil života i koliko utiče na vas?

Na moju veliku sreću da (na ženinu ne, jer ona baš ne voli ribolov). Ribolov je sastavni dio mog života, od rođenja. Nadam se da će tako ostati i do kraja života.

 • Putujete li često? Postoji li neko mesto koje je za vas mušičarski raj. Opišite, po vama, idealan dan na vodi.

Ne baš koliko bih želio. Par put godišnje dođem u rodni kraj, u BiH. Volim otići da lovim na reci Ribnik i Uncu. Idealan dan na vodi. Topliji dan, ne više od 230C i ne manje od 170C. Lagana naoblaka, vodostaj stabilan i bistra voda. Bez vjetra. U ribolovu da sam sa jednim ili dvojicom prijatelja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • U ime uredništva i svih čitaoca sa prostora ExYu hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu.

Želio bih pozdraviti sve ribare (mušičare) BiH i širom ExYu, te dijaspore. Zahvalio bih se supruzi Saniti, koja je mnoge vikende tokom mojih priprema za EFFA ispit provela sama sa djecom. Veliko hvala familiji. Zahvaljujem se Klajhu, Günter Feuerstein i Uwe Rieder, od kojih sam imao šta naučiti o bacačkim disciplinama, teoriji i praksi.

jedan zabacaj

Razgovor vodio: Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*