Vodopadi u BiH

Vodopadi u BiH
Strbacki buk
Vodopad Štrbački buk

Vodopadi u BiH
Zlato za Štrbački buk, bronza za vodopade u Martin Brodu

Ukoliko volite prirodu i da se divite njenim najrazličitijim oblicima, onda su vodopadi Bosne i Hercegovine mjesta koja ultimativno trebate posjetiti.

Po istraživanju koje je sproveo DEPO portal, ovo su najljepši:

1. ŠTRBAČKI BUK
Štrbački buk se sastoji od tri sedrena odsjeka širine 40m, a visine 23,5m. Smješten je između Loskuna i Kestenovca u klisurastoj dolini Une. Zajedno sa Velikim slapom predstavlja jedan od najprivlačnijih i najvrednijih spomenika prirode. U zoni vodopada i slapova odvijaju se i zanimljive turističke aktivnosti kao što rafting, kajak, kanu, posebna vrsta ronjenja, tzv. speed river diving, koje je okupilo mnoge turiste iz Češke, Mađarske, Francuske, Njemačke, a tu je i Una Regata sa jednom od najuzbudljivijih rafting staza u Evropi. Zbog svega ovoga, nalazi se na prvom mjestu za najljepši vodopad u izboru DEPO PORTALA.

Kravice
Vodopad Kravice

2. VODOPAD KRAVICE
Rijeka Trebižat duž cijelog toka sadrži brojne slapove, bukove, meandre kao i ujezerenja s manjim otocima. Svakako najpoznatiji i najimpresivniji sedronosni vodopad na Trebižatu su Kravice – geomorfološki spomenik prirode u Bosni i Hercegovini, koji se nalazi u Studencima blizu Ljubuškog. Visine je 26m, sa prelijepim vodenim amfiteatrom ispod vodopada. Iza vodopada se nalazi sedreno jezero, a zelenilo koje ga okružuje (trava povijuša) daje cijelom području veličanstven izgled iskonske prirodne cjeline. Ovo mjesto je najbolje posjetiti u proljeće kada je najviša razina vodopada a okolna priroda je blještavo zelena.
Idealno je za izlete kao kupališna destinacija, a na vodopadu Kravice postoji pećina, otvorena sa obje strane, bogata pećinskim nakitom. Izlet na Kravicama može se upotpuniti obilaskom također prelijepog vodopada Koćuša koji se nalazi nešto uzvodnije, a vrijedni posjete su i neobični slapovi koje pravi rijeka Buna na svom ušću u Neretvu.

Martin brod
Vodopad Martin brod – Milančev buk

3. SLAPOVI MARTIN BRODA – MILANČEV BUK
Nacionalni park „Una“ pored širokih zona namjenjenih turizmu i rekreaciji ima i strogo zaštićene zone među kojima se ističu vodopadi, bukovi, sedrene barijere u Martin Brodu i Štrbačkom buku.
Sedreno područje u Martin Brodu obuhvata brojne slapove od kojih se izdvajaju Jalački, Srednji i Donji, te Veliki slap (buk). Veliki buk najveći je i najljepši dio Martin Broda. Ovaj vodopad ima sedrenu barijeru visoku 54m, a preko nje se prelijeva prosječno 63m3/s vode. Ukoliko odlučite posjetiti Martin Brod možete uživati u organizovanim pješačkim rutama, gdje se obilazi manastir Rmanj i martinbrodski slapovi i vodopadi, što predstavlja jedinstven spoj kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota. Turisti u Martin Brod najviše dolaze zbog odmora, ribolova ali i bogate gastronomske ponude.

Skakavac Sarajevo
Vodopad Skakavac Sarajevo

4. VODOPAD SKAKAVAC – SARAJEVO
Samo 12km od visokih zgrada, gradskog asfalta i buke Sarajeva nalazi se potpuna suprotnost tome: vodopad Skakavc, jedno od najljepših prirodnih atraktivnosti i mjesto za odmor u kome su zastupljene smreka i jela i šume bukve te endemske i rijetke vrste, na izraženim planinskim obroncima.
Nalazi se na rječici Skakavac, u izvorištu rijeke Vogošće i sa visinom od 98 metara predstavlja najviši vodopad Bosne i Hercegovine, a peti najviši vodopad na Balkanu. Do uže zone vodopada moze se doći autom do rampe, a odatle oko 2km, šetnjom ili biciklom kroz prelijepe prirodne pjezaže. Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Područje pruža mogućnosti za razvoj različitih oblika sportsko – rekreativnog turizma kao što su planinarenje, biciklizam, foto safari, orijentacijska takmičenja te razvoj izletničkog i ekoturizma.

Pliva Jajce
Vodopad Pliva Jajce

5. PLIVSKI VODOPAD
Sedrene stijene preko kojih se prelijevaju vode Plive i stvaraju vodopad, zabilježen je i upamćen na najstarijim razglednicama po čemu je grad postao svjetski poznat. Plivski vodopad u Jajcu, visine 22,2 metara, svrstava se među 12 najljepših na svijetu. Brzaci, slapovi, jezera i vodopad na rijeci Plivi predstavljaju kuriozitetne hidrološke pojave, kao i značajne turističke resurse. Jedini se nalazi u najstrožem centru nekog grada i ujedno čini ušće. Bez obzira na razlog posjete Jajcu, vodopad je nezaobilazna tačka i glavni razlog posjete Jajcu za većinu turista.

Skakavac perucica
Vodopad Skakavac prašuma Perućica

6. VODOPAD SKAKAVAC – PERUĆICA
U najvećem očuvanom prašumskom rezervatu u Evropi, prašumi Perućici istoimeni tok obrazuje vodopad Skakavac visine 76m. Nalaze se u okviru Nacionalnog parka „Sutjeska“ u čijem okviru imaju status posebne važnosti. Vodopad je smješten u području koje posjeduje izvanredno bogatu floru i faunu. Oni koji se odluče posjetiti prašumu i vodopad očekuje istinska avantura zbog teže pristupačnosti ovom regionu kroz staze raznolikim pejzažima gustih šumskih kompleksa. U rezervatu nije dozvoljena nikakva intervencija čovjeka, čak ni sječa bolesnih stabala koja se sruše od posljedica prirodnih nepogoda.

Blihin skok
Vodopad Blihin skok

7. VODOPAD BLIHIN SKOK
Na rijeci Blihi, lijevoj pritoci Sane, nalazi se Blihin skok, veličanstveni vodopad visine 72m. Poseban je fenomen da iz tako male rječice nastaje tako visok vodopad, najviši u slivu rijeke Une i formira malo jezerce. Smješten je 14km od Sanskog Mosta u naselju Fajtovci, a prilazni putevi i staza do vodopada su dobro uređeni jer se vodopad želi učiniti što pristupačnijim za posjetioce. Ono što zapravo i privlači posjetioce je rekreativni vid boravka i jedinstvena ljepota nedirnutog krajolika koji osvaja svojom prirodnom raznolikošću i skladnošću oblika i boja u bilo kojem razdoblju godine.
Lokalitet Blihinog skoka predstavlja omiljenu izletničku destinaciju lokalnog stanovništva, ali i ribolovaca. Naime, odmah ispod vodopada čest su prizor brojni ribari koji se nadaju ulovu pastrmke ili klena, najzastupljenijih ribljih vrsta ovdje. U ljetnim mjesecima u ovaj vodotok uđe veliki broj škobalja na mrijest. Vodopad je stavljen i pod zaštitu države kao spomenik prirode.

Preuzeto: nacionalnipark-una.ba

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*