Vodootporni fotoaparati

Vodootporni fotoaparati

podvodni snimak D10 webFotografija: Vodootporni fotoaparati

Ribolovna sezona je već uveliko otpočela. U stalnoj potrazi za zadovoljenjem osnovnih parametrara jednog gotovo savršenog foto aparata posmatrajući iz ugla aktivnog korisnika (mušičara / ribolovca) mora biti sadržan u nekoliko glavnih karakteristika koje ćemo vam ovdje navesti i nadamo se učiniti kupovinu – nabavku ove vrste foto aparata mnogo jednostavnijom.

Vodootporne digitalne kompaktne foto kamere (aparata), koje se pojavljuju još od 2002. godine, pratile su promjene na tržištu kao i svi ostali modeli – visoke rezolucije senzora, brže procesiranje slike, širokougaonja sočiva, ugradnje stabilizatora slike i veće rezolucje LCD ekrana. Tako posmatrajte i ovaj naš izbor modela foto aprata koji su trenutno mogu nabaviti na tržištu, jer koliko za par godina zbog brzog razvoja u ovom segmentu, možda budemo pričali i o nekim još savršenijim modelima sada gotovo apstraktnih karakteristika.

Canon-Powershot-D10-Vs-Panasonic-Lumix-FT1-Vs-Fujifilm-Z33-WP-Vs-Olympus-Mju-Tough-8000-Vs-Pentax-Optio-W60
Neki od poznatih vodootpornih kompakt digitalnih aparata Canon-Powershot-D10, Panasonic-Lumix-FT1, Fujifilm-Z33-WP, Olympus-Mju-Tough-8000, Pentax-Optio-W60

Podvodni i nadvodni snimak web

Foto aparat mora biti uvijek na dohvat ruke i spreman za odsustvo brige o tome šta smije biti kvasno, a šta ne…odnosno u osnovi mora biti :

– Mali i lagan
– Apsolutno waterproff
– Da posjeduje auto fokus i auto ekspoziciju
– Ima ugrađen automatski blic
– Fizički gotovo neuništiv
– Koliko/toliko cjenovno dostupan

Ko god je posjedovao waterproff ručni sat zna najbolje osjećaj totalne opuštenosti da se isti može oštetiti najčešće vlagom i svakodnevnim dodirom sa vodom. Vremena se mjenjaju, pa je sat kod većine migrirao u mobilni telefon, a mnogo smislenija razmišljanja o vlaženju i pohabanosti prenjela su se na druge gedžete – kompaktne foto-aparate, na primjer i dr..

Kao što smo već najavili u ovodnom dijelu (u prošlom broju časopisa), predstavićemo vam nekoliko modela vodotpornih aparata koji svojom cijenom i kvalitetom zaslužuju pažnju (sa preuzetim tehničkim karakteristikama, predstavljenih od strane ovlašćenih matičnih dilera).

 

Prvi vodootporni kompaktni digitalac prozvodjaca Canon D10 webCanon PowerShot D10

Canon PowerShot D10, je prvi vodootporni kompaktini digitalni foto aparat. Sa 12,1 – megapiksela predstavlja spoj izuzetne otpornosti i kvaliteta fotografije. PowerShot D10 je vodootporan do dubine od 10 m, podnijet će pad na tvrdu površinu s visine od 1,20 m, otporan je na prašinu i na temperature od svega -10 oC.

Senzor fotoaparata od 12,1 megapiksela, korisnicima daje slobodu prilikom smanjivanja ili uvećavanja „slike“, bez gubitka vrhunske kvaliteta fotografije. Objektiv sa zumom od 3x nudi niz raznovrsnih mogućnosti kadriranja, a stabilizator slike da potresanje fotoaparata neće izazvati neželjeno zamućenje..koje je u uslovima u kojima se često nalazi ribolovac (mušičar), voda, odnosno skoro uvijek vlažne ruke je gotovo neminovno.

Canon PowerShot D10 detaljno analizira prizor koji se snima – analizira svjetlost, kontrast, udaljenost. Fotoaparat zatim odabere najbolji od osamnaest dostupnih načina snimanja da bi se zagarantovale savršene postavke za svaki prizor.

Čak se i najaktivnije situacije moguće fotografisati bez zamućenja zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja pokreta, koja prepoznaje kretanje fotoaparata i objekta snimanja. Izvrsne fotografije osoba garantuje tehnologija prepoznavanja lica, koja sada sadrži i novinu „prepoznavanja treptaja“, čime se izbjegava razočaranje koje slijedi kada utvrdite da ste neku osobu snimili u pogrešnom djeliću sekunde. PowerShot D10 ima i poseban 2,5 – inčni displej i nudi dvostruko više svjetlosti od običnog LCD, bogat izbor načina snimanja i načini za posebne prizore – uključujući namjenske načine za snimanje podvodnih prizora, snijega i plaže – daje vam trenutan pristup funkcijama jednostavnim pritiskom prsta. Posjeduje niz zaštitnih dodataka koji fotoaparat drže na sigurnom u izazovnim okruženjima, npr. mekana torbica te trake za rame, vrat .

Scott Bazinet snimak iy vode web

“PowerShot D10 je fotoaparat koji ruši granice”, izjavio je Rainer Fuehres, šef odsjeka Canon Consumer Imaging za Evropu. “Poznate karakteristike linije PowerShot – izvrsan kvalitet slike i jednostavnost korištenja – donosi u okruženja koja su drugim fotoaparatima jednostavno nedostupna.”

Opšte tehničke karakteristike:

– Fotoaparat otporan na vodu (do dubine od 10 m), udarce (do pada s visine od 1,22 m), smrzavanje (do -10 °C) i prašinu
– 12,1 megapiksela
– optički zum od 3x s optičkim stabilizatorom slike
– Smart Auto (tehnologija prepoznavanja prizora)
– DIGIC 4 za izutetno brz odziv, vrhunski kvalitet slike i pametne funkcije
– 2,5-inčni LCD zaslon PureColor II izuzetne svjetlosti, s 2-mm zaštitnim ovojem
– Smanjenje zamućenja uz stabilizator slike i tehnologiju prepoznavanja pokreta
– Jednostavno snimanje osoba uz tehnologiju prepoznavanja lica, odabira i praćenja lica te prepoznavanja treptaja, samookidanje pri pojavi novog lica te automatsko smanjenje efekta crvenih očiju
Baterije Li-Ion

– Dimenzije: 104 x 67 x 49 mm

– Težina: 190 grama

– Cijena 300 – 330 eura

podvodni snimak 2 web

Autor Srđan Bošković
www.musicarenje.net

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*