Vodootporni digitalni fotoaparati

Vodootporni digitalni fotoaparati

canon_D10_splash webFotografija: IZMEĐU „RIBOLOVAČKE PRIČE“ I DIGITALIZACIJE
(Pojava i upotreba vodootpornih digitalnih fotoaparata)

U doba sve prisutne digitalizacije i razvoja modernih informatičkih tehnologija, pojava, razvoj i nevjerovatna ekspanzija digitalnih aparata zauzima svoje istaknuto mjesto

Prelaskom sa klasičnih na digitalne fotoaparate, proizvođači su se prilagodili situaciji.

Vjerodostojnost – realnost, koju su nekada davali klasični filmovi, lagano su sustigli digitalni fotoaparati koji su svakodnevno bili jednostavniji, brži i kvalitetniji od svojih predhodnika, ali još uvijek nedovoljno interesantni širim mušičarskim krugovima. U osnovi je bio razlog osjetljivost na vodu klasičnih digitalnih fotoaparata, a u početku njihovog nastanka i nezgrapnost i previsoka cijenu.

Vodootporne digitalne kompaktne fotoaparate, koje se pojavljuju još od 2002 godine, pratile su promjene na tržištu kao i svih ostalih modela – visoka rezolucija senzora, širokougaona sočiva, brže procesiranje slike, ugradnje stabilizatora slike i veće rezolucije LCD ekrana.

Prvi vodootporni kompaktni digitalac prozvodja_a Canon web

Iako vodootporni digitalni aparati imaju širok spektar upotrebe na i u vodi i na snijegu, mi ćemo se zadržati na nekim od činilaca koji treba da presude u korist ili protiv digitalizacije posmatrajući situaciju isključivo „objektivom“, ali i filozofijom jednog mušičara (ribolovca)!

Kako uskladiti potrebu za nečim tako savremenim kao što је upotreba vodootpornih digitalaca i tradicionalnog, što je samo poimanje mušičarenja? Svjedoci smo (ne tako rijetko) mišljenja, koje zastupaju oni, po pravilu nešto stariji mušičari (ribolovci), koji sa izvjesnom dozom nepovjerenja i rezerve uvijek prilaze tehničkim novotarijama. Za takve je sve iz sfere digitalnog opsega upravo novotarija da je upotrebom fotoaparata izgubljen iskonski osjećaj jednostavnosti i sprege u kojoj se nalazi mušičar i priroda.

lipljan pod vodom web

Da li tu ima istine i koliko su ovi „veterani“ u pravu?

Moje (naravno subjektivno) mišljenje je da osim duha spiritizma u čuvanju uspomjena i ribolovačkih tajni i njihovo usmjeno pripovedanje, koje je imalo u sebi i dozu romantike i tradicionalizma, još je veoma malo činilaca koji mogu prevagnuti u korist takvog posmatranja situacije. Suštinski posmatrano i sama potreba za fotografijom je nastavak priče o potrebi za predanjem i obje ove „priče“ bar što se nas mušičara tiču imaju u biti iste aktere: prirodu, ribolovca i ribu, lijep kadar i naravno trofej. Da li je fotoaparat upropastio tu vrstu tako potrebne izolovanosti i plašta tajnovitosti koje je ljubomorno čuvao svaki mušičar za sebe, to zavisi i induvidualno od samog poimanja mušičarenja kao filozofije. Složićemo se u konstataciji da se upotrebom laganih digitalnih fotoaparata ogolila suština ribolovačkih priča, ali je sa druge strane fotografija zaustavila trenutak i na kratko vrijeme ga učinila dostupnim nekom budućem mušičaru, da i ove sadašnje trenutke jako romantično posmatra, ali ovaj put i vizuelno prijemčivo i mnogo prirodnije, jer vodootporni fotoaparati mogu snimiti priču i u samoj vodi, čega nema priznaćete ni u najmaštovitijim ribolovačkim pričama.

A kapitalan ulov i kadar za sjećanje i potreba da se oni ovjekoveče su neraskidivo povezani, a da li je mušičar dovoljno tradicionalan i romantičan bez fotoaparata ostavljeno je svakom ponaosob da o tome donese sud. Jedna „slika“ kažu, vrijedi kao hiljadu riječi, a tek ona nastala pod vodom.

Mišljenja sam da uvijek ima mjesta i za dobru i kvalitetnu fotografiju, (bez pretjerivanja), ali naravno i za nezaboravnu tradicionalnu ribolovačku priču (bez pretjerivanja).

Kako je već mnogo toga rečeno i stručno zapisano o klasičnim fotoaparatima i digitalnim aparatima, ja bih se zadržao u sferi tehničkih noviteta koje donose sve prisutniji vodootporni aparati i njihov značaj i prednost (a i mane) za nas mušičare (ribolovce). Njihova proizvodnja i omasovljenje je pokrenuto imajući u vidu i nas mušičare (ribolovce), ako ne kao primarnu, ono bar kao potencijalnu vrstu potrošača.

Dakle tehnički komparativno posmatrano radi se o gotovo istim fotoaparatima, a novina se sastoji u njihovoj upotrebi u ekstremno zahtjevnim uslovima, kakva je upotreba u vodi, snijegu i sl. i njihovoj veličini. Potrebu za fotografijom pod vodom je bila rezervisana do skora samo za naučno – istraživački rad ili ekspedicije, ali je na sreću razvoj u ovoj oblasti doprineo da i mi obični laici zavirimo u tajne podvodnog svijeta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

U slijedećem nastavku …

Predstaviti ćemo vam nekoliko noviteta na tržištu digitalnih vodootpornih fotoaparata, koji su po opštim kriterijumima, i cjenovno, dostupni ovdašnjim mušičarima (ribolovcima) i standardu, a čiji je kvalitet neosporan.

Autor: Srđan Bošković – Murino
www.musicarenje.net

Podvodne slike Rzav
Predrag Čenić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*