Vodeni cvetovi

Vodeni cvetovi

107

Vodeni cvetovi

Svake godine na prelasku proleća u leto dešava se čudesan prizor – počinje cvetanje reka. Pojedini rečni tokovi postaju nalik livadama, samo što ih ne prekrijvaju poljski već vodeni cvetovi.

Zanimljivo je da vodeni cvetovi, zapravo, nemaju nikakve veze sa cvećem. Oni umesto latica imaju krila, veoma su strasni ljubavnici i požrtvovani roditelji. Naime, vodeni cvetovi su jedan od najstarijih rodova insekata, a najveća vrsta u Evropi Palingenia longicauda nastanjuje reku Tisu. Nažalost, danas je sve manje ovih vrsta, jer mogu živeti samo u čistim i nezagađenim vodama.

Ono što izdvaja ove insekte nežne građe jeste da žive veoma kratko, svega nekoliko sati. Larve vodenog cveta provedu na dnu glinovitog rečnog korita tri godine koristeći hranu i kiseonik koji im donese voda. Kada dođe čas da se pretvore u imaga izlaze iz vode, presvlače svoje košuljice i pretvaraju se u krilate insekte koji su spremni za svadbeni let. Na desetine hiljada mužjaka i ženki započinje ljubavni ples kako bi produžili vrstu. Nad rekom se podiže uzburkani oblak vodenih cvetova koji kreće u nemilosrdnu trku s vremenom. Za samo nekoliko časova moraju se pronaći, oploditi i položiti jaja iz kojih će se izleći nova generacija vodenih cvetova. Odrasle jedinke nemaju usta ni organe za varenje i žive samo od energije koju su sakupile kao larve. Ova energija biva brzo potrošena tako da vodeni cvetovi uskoro iscrpljeni padaju na vodenu površinu (spent) i umiru od gladi.

Život vodenih cvetova traje samo trenutak u odnosu na jedan prosečan ljudski vek. Ali, nije li i život jednog čoveka samo treptaj oka za populaciju kalifornijskih borova koji su za svojih 7000 godina ispratili mnoge civilizacije. I njihovo prisustvo na ovoj planeti meri se delićem sekunde u životu Zemlje. Na kraju, i ona je samo daleki bljesak u postojanju Vasione.

Pauzaplus.com

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*