Vodeni bager za jezera Palić i Ludaš

Vodeni bager za jezera Palić i Ludaš

Vodeni bager za jezera Palić i Ludaš
Pokrajina poklonila vodeni bager za unapređenje ekologije jezera Palić i Ludaš

Preduzeće “Palić Ludaš” na poklon je dobilo vodeni bager koji će se koristiti za seču trske, izmuljivanje jezera Ludaš i Palić.

Vozilo je svečano promovisano povodom 28. marta dana kada je Ludaško jezero uvršteno na Ramsarsku listu vlažnih staništa od međunarodnog značaja.

Mašina će da služi za unapređenje ekološkog statusa jezera Palić i Ludaš, a poklon je pokrajinskog sekreterijata  za urbanizam, graditeljstvo  i životnu sredinu. Tim povodom na Vizitorskom centru održan je stručni skup posvećen Ludašu.

Amfibija je specijalizovani višefunkcionalni vodeni bager koji će se koristiti za stvaranje biomase, seču trske pod vodom i izmuljavanje. U preduzeću Palić Ludaš kažu da je specijalni rezervat Ludaško jezero proslavio  svoj 38-ti rođendan. Dan jezera Ludaš se obeležava od kada je uvršten na Ramsarsku listu međunarodno značajnih vlažnih staništa.

Pokrajinski sekreterijat za životnu sredinu prošle godine je izdvojio 35 miliona dinara za poboljšanje ekološkog statusa oba jezera, a kao najveća investicija je donacija amfibije. Vode u Vojvodini se nalaze u veoma lošem stanju i zbog toga se kroz razne projekte u saradnji sa nadležnim preduzećima, lokalnim stanovništvom  i NVO radi na poboljšanju stanja životne sredine.

Ugroženost prirodnih vrednosti rezervata je stalno prisutna zbog lošeg kvaliteta vode, kao i neprilagođenog korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Kao jedan od najstarijih rezervata u našoj zemlji, Ludaš je još 1958. godine je proglašen za Strogi prirodni rezervat. Nakon toga je akt o zaštiti nekoliko puta menjan u skladu sa potrebama očuvanja.

Rezervat obuhvata 846 hektara sa 2000 hektara zaštitinog pojasa. Uprkos stalnom pritisku zbog zagađenja voda koja iz pravca Palićkog jezera dolaze putem kanala Palić – Ludaš proširuje se procenat zaštićenih područja.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Sandra Iršević
https://www.subotica.com/vesti/pokrajina-poklonila-vodeni-bager-za-unapredjenje-ekologije-jezera-palic-i-ludas-id22389.html

Povezani tekst:

Nabavka vodenog kombajna-amfibije i njegova namena

AP Vojvodina je preduzeću “Park Palić” za 2014. godinu dodelila sredstva u iznosu od 55.000.000,00 dinara za sanaciju jezera Palić. Dodeljena sredstva Programom poslovanja DOO “Park Palić” za 2014. godinu predviđena su za aktivnosti na sanaciji jezera Palić.

DOO „Park Palić“ je u skladu sa „Platformom za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline“, koju je usvojilo Gradsko veće Grada Subotice, deo gore navedenih sredstva u iznosu od 22.000.000,00 dinara iskoristilo za nabavku vodenog kombajna – amfibije sa priključnim alatima i prikolicom.

Na osnovu sprovedenog otvorenog postupaka javne nabavke DOO „Park Palić“ je od preduzeća „UNIWAB” d.o.o. Beograd kupio za 21.858.000,00 dinara vodeni kombajn (višenamensko radno plovilo-amfibija) TRUXOR DM 5045 za rad na vodi i priobalju sa specijalnom prikolicom za transport mašine sa rampom koja omogućava samoistovar i utovar plovila i sledećim priključnim alatima:

  • kosilica sa sečenje vodene vegetacije sa noževima;
  • kosilica za sečenje trske;
  • kosilica sa sečenje sa korpom za istovremeno sakupljanje;
  • standardne grabulje sa preklapajućim bočnim stranicama i filterskim rešetkama za sakupljanje  i prenos biljaka nakon sečenja;
  • grabulje sa oprugama za vlažne livade;
  • pumpa za odmuljivanje sa pripadajućim priborom;
  • bagerska ruka sa kompletom alata za kopanje, grabuljama i nožem za sečenje rastinja;
  • mlin za mlevenje radne;
  • priključak za mlevenje grana.

Vodeni kombajn (višenamensko radno plovilo-amfibija) TRUXOR DM 5045 će se koristiti za unapređenje ekološkog statusa Palićkog jezera i njegove okoline, odnosno za redovno uklanjanje viškova biomase, za seču trske, za vađenje podvodne vegetacije, kao i za izmuljavanje priobalnih delova jezera.

DOO “Park Palić” će sa JP “Palić Ludaš” zaključiti ugovor o zakupu vodenog kombajna-amfibije TRUXOR DM 5045 sa priključnim alatima i prikolicom, kako bi JP “Palić Ludaš”, kao upravljač na zaštićenim područjima, u okviru svoje delatnosti obavljao gore navedene poslove.

foto: Hetnap

Izvor: Park Palić

https://www.subotica.com/vesti/nabavka-vodenog-kombajna-amfibije-i-njegova-namena-id22418.html

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*