Vode na kojima love Vranjanci

Vode na kojima love Vranjanci
LJubatske dame web
Ljubatske dame

Vode na kojima love Vranjanci

Mislimo da je vreme da i Vranjanci probiju led i predstave svoje vode i kreacije svojih mušica svetu mušičarenja. Vranje je grad sa 70 – 80.000 stanovnika smešteno na jugoistoku Srbije. Sa ponosom vam predstavljamo i dve mušičarske sekcije “Južna Morava” i “Ribolovačka priča” sa predsednicima sekcija Kostić Stojadinom i Milić Slađanom.

Obe sekcije broje, zbirno, oko 70 članova.

Zima nam se nekako odužila, a u našim potocima i rekama još uvek teče snežna voda sa Čemernika, Besne Kobile i Dukatske planine, pa ćemo najverovatnije imati još vremena da stvaramo nove kreacije i prepričavamo ribolovačke priče od prošle godine

Svaki naš mušičar se mora udaljiti od 70 – 100 km iz Vranja da bi upecao pastrmku. Jedini način i put do naših brzih i plahovitih planinskih lepotica vodi preko Vlasine. Put je celom dužinom obložen asfaltom tako da ne morate brinuti za svoje četvorotočkaše. Što se tiče odsedanja, trenutno udoban krevet i kupatilo možete naći samo na Vlasini u privatnim smestajima (samo u sezoni) i van sezone u hotelu “Narcis”, na levoj obali Vlasinskog jezera.

Reke i rečice

Kad krenemo od Vlasine prva rečica na koju nailazimo je Božica koja teče kroz istoimeno selo, i uliva se u Lisinsko jezero koje je takođe bogato salmonidnim vrstama, a moguće je hvatati primerke i do 4 kg (na jezeru). Sledeća reka je Ržanska reka koja svoj tok završava isto u Lisinskom jezeru. Kada autom pređemo most na Ržanskoj reci, put nas vodi sa druge strane jezera do Bosilegrada, a tokom puta sa leve strane se stvara rečica Donja Lisina koja je svoj kanjončić isklesala kroz istoimeno mesto. Ona se stvara od vode iz Lisinskog jezera koja izlazi ispod brane, a dopunjuju je i dosta malih pritokica.

Putokaz II web

Bozicka reka
Donja Lisina web
Donja Lisina
Donja LJubata web
Donja LJubata
Gornja Ljubata web
Gornja Ljubata
Lisinska reka web
Lisinska reka
Lisinsko jezero web
Lisinsko jezero

Na nekih 40 km od Vlasine stizemo do Ljubatske reke koja najviše podseća na Grzu kod Paraćina. Deset kilometara toka ove reke obezbeđuje lep provod i dosta uživanja u ribolovu. Donjelisinska reka se uliva u Ljubatsku reku na samom ulazu u Bosilegrad i tako sačinjavaju Dragovišticu, ujedno našu najveću salmonidnu reku. Ona prolazi koz Bosilegrad i vodi nas na granični prelaz sa susednom Bugarskom.

Sve ove reke bogate su autohtonom potočarom i pastrmkom egejskog sliva ili kako to mi ovde kažemo “Makedonkom”. Nijedna nasa protočna voda nema kalifornijsku lepoticu izuzev nekih voda na kojima postoje privatni ribnjaci. To ćemo u nekom narednom broju.

Lepotica iz Dragovistice web Bozicka web Solidna web Rzanska web LJubatske dame web

Ako posetite ove naše reke i potoke nećete imati veću ribu od 500 gr, ali ćete imati česte kontre.
Puno pozdrava iz Vranja i bistro u 2010. godini.

Autor: Karanfilović Goran

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*