Vlahovićev ljeskovak

Vlahovićev ljeskovak

DSC03814_1 Vlahovic webVlahovićev ljeskovak

Pri dolasku na Taru i Plašnicu, pa u hotel „Djevojački most“ privukla mi je pažnju osoba koja je malo odudarala od nas običnih mušičara. Nema prsluka, malo stariji od nas. U razgovoru s njim kaže da se zove Vlahović Milorad, da ima 58 godine i da mušičari već 45 godina. Iz Kolašina je. 

Lovac je i ribolovac. Kaže da odlično poznaje celi kraj oko Kolašina, pa i šire i da voli biti vani – u prirodi.

Obično lovi sa ljeskovakom koje mi je pokazao. Kaže da kada je voda veća lovi i na mahač, mada više voli ljeskovak. Pored su stajala dva štapa, tanke i duge pritke od ljeske, na čijem je kraju bio vezan deblji najlon 0.40 mm. Debljina se smanjuje do 0.18 mm. Na njega je vezana mušica. Nema role. Obično lovi na suve mušice, koje sam pravi.

Pravio ih je iz ruke na vodi, a sav materijal je nosio sa sobom. Strune su nekada pravili od konjskih repova. Sada je došlo vreme da nema konja, pa ni konjskih struna. Interesantno, jer sam samo još na Ribniku video gospodina Vučića, starinu preko 70 godina koji lovi ljeskovakom.

DSC03808 web

DSC03807 web

DSC03805 web

Mušice su posebna priča. Iz male kutije su svetlost dana ugledale baš velike mušice padavci, majske, johare, srge, mravi, … (najmanja na 14, a ima ih dosta i na udicama 6 i 8).

Velika voda – velika mušica.

DSC03812 web

DSC03810 web

DSC03813 web

Ivan Korhner

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*