Visok vodostaj i uspešan ribolov bez dubokog gaženja

Visok vodostaj i uspešan ribolov bez dubokog gaženja

Visok vodostaj i uspešan ribolov bez dubokog gaženja
DH mušičarenje

Nisu svi ribolovci te sreće da mogu na vodu kad to požele, niti kad je vodostaj idealan. Mi koji smo većinu svog vremena prikovani za posao ili obiteljske obaveze smo prisiljeni da se za uspešan ribolov dobro pripremimo znanjem i tehnikom,

jer naši izlasci na vodu su često svedeni na dane kada boja vode i njen vodostaj nisu idealni za klasični mušičarski pristup ribolova.

Pribor i oprema

Izuzetno sofisticirana, a opet jednostavna (kad se usvoji osnova) tehnika je DH mušičarenja (double handed – dvoručnim) štapovima. Na manjim rekama do 30m širine su svič štapovi idealni. To su štapovi od 10 do 11 stopa (feet). Za šire vodotoke su već klasični pravi DH štapovi od 12 stopa, pa sve do 15 stopa. To su idealni štapovi za lov sa obale ili iz plićaka ne dublje od kolena.

Svi zabačaji su varijacije vodenih kružnih zabačaja gde vam ne treba mnogo čistog prostora iza leđa kao što je to slučaj kod klasičnog mahanja preko glave jednoručnim mahačem. Tu se takođe ne koriste klasični mušičarski kanapi nego leteće glave – SH (shoting heads).

Ako lovite svičem i kraćim DH štapovima onda se koriste kraće leteće glave (2-3m), tu težinu glave birate prema klasifikaciji vašega štapa. Prvo ide backing, running line, leteća glava, leader i predvez, pa muha koja mora biti lagana ili vrlo malo otežana. Ako želite loviti pri dnu koristiti se brzotonući lider. Dužine lidera su uglavnom 9-10 stopa. Predvez je uglavnom oko 1m do 1,5m. To si sami prilagođavate po potrebi. Moj savet je da vam predvez bude oko 1,5 m dužine. To je bitno zbog lepše prezentacije i vođenja muhe.

Drugi ribolovci koji love tom tehnikom imaju malo drugačije koncepte kako da usklade sav sistem. Težinu letećih glava te dužinu i debljinu iste i lidera te predveza.

Prije nego se upustite u mušičarenje ovom tehnikom predlažem svakome da se prethodno informiše teoretski o tom obliku mušičarenja bilo putem interneta, knjiga ili najbolje nekog instruktora uživo na vodi.

Samoučenje je dugotrajno i prepuno grešaka koje vam kradu vreme. Na kraju kad savladate osnove ne robujte “školskom kalupu” nego usavršite svoju tehniku prema sebi i svojim potrebama. Što manje kompliciranja to bolje. Ako nešto funkcionira u praksi to se ne menja ne glede da li će vam neki teoretski zanesenjak soliti pamet kako po “knjizi” to treba olako ili onako. To znači da stvar mora biti jednostavna, vama ugodna i u lovu efikasna.

Izlazak na vodu s DH štapom i opremom

Moj zadnji izlazak na vodu prije par dana je izgledao ovako: visoka i zamućena voda, a s tim i brži vodotok. Ja stižem na vodu 16:30. Iako je voda takva vidim već 4 ribolovca gaze do pojasa po takvoj vodi. Desetak minuta ih posmatram, ali niko ništa ne lovi. Meni nije zadovoljstvo gaziti po mutnoj i brzoj vodi. Umesto kombinezona uzimam samo gumene čizme. Jednoručni štap ostavljam u gepeku automobila i sastavljam svoj svič od 11 stopa. Kakvih 30m uzvodno od ekipe koja hrabro gazi po dubokoj i mutnoj vodi ja izabirem šljunkovitu plažu.

Prvo čitam vodu i odlučujem se gde ću da forsiram prezentacije. Čitanjem vode omogućavamo sebi da ne lovimo svuda nego tamo gde bi se najviše riba trebalo skoncentrisati. Toga dana koristim strimere (uglavnom beli wooly bugger i imitaciju peša). Prezentacija muhe kakvih 30m 40stepeni uzvodno popreko, puštam da tonući vrh (lider) od 9 stopa potopi muhu što dublje. Budno pazim na svaki pokret kanapa, jer pastrmka ponekada zna da zgrabi muhu i u tom momentu propadanja. Zato je bitno da je kanap non stop pod kontrolom i lagano zategnut ili u laganom luku ili s obliku zbog moguće i uspešne kontre. Kada je ceo sistem već skoro u položaju ispred vas i kreće nizvodno od vas počinjem povlačenje kao kod klasičnog strimerisanja. Važno je imati na umu da se tu lovi kao i nimfom koja se podiže sa dna ka površini u kombinaciji sa nepravilnim kratkim pokretima povlačenja. Tu se događaju najčešći napadi i realizacija. Dakle to je lov na predviđeno čitanjem vodotoka bez dubokog gaženja.

Uglavnom, toga dana u svega 3,5 sata ribolova na sred vode imao sam preko 50 realizovanih napada. Izuzetno uspešan ribolov. Ključno je takođe da je i riba aktivna i da ne lovite baš u “bunaru”. Kolege koje su taj dan lovile klasično dubokim gaženjem nisu ulovili skoro ništa iako su bili na boljim i mojim omiljenim mestima oko nekih preliva. Stvar je u tome da sam se odlučio za bolju tehniku za trenutne uslove na vodi i to bez dubokog gaženja.

Prednosti i mane

Sve tehnike imaju svoje prednosti i mane. DH tehnika mušičarenja ima svoje prednosti u tome što sa vrlo malo uložene energije mahanja možete loviti na većim distancama. Svič štapovi su nešto između jednoručnih i klasičnih dvoručnih pa ih se može koristiti kao jedne i druge. Ako mislite loviti DH tehnikom na velikim rekama širim preko 40m savetujem prave klasične DH štapove.

Relativno gledano, mane mogu biti kod DH ako se pojavi potreba lova na blizu, jer je taj oblik mušičarenja prije svega osmišljen za lov na većim distancama i radi lakšeg pretraživanja specifičnih mesta na kojima se misli loviti. Vešt ribolovac će ako se trenutno pokaže potreba za lov bliže i takvim priborom opet efikasno loviti. Mada, prvenstveno takva oprema je smišljena za ugodan i efektivan ribolov na distancama i velikim vodama. Ako se pokaže kakva mana kod manje veštog ribolovca onda je to kad se lovi na kraćim distancama.

To je totalno druga dimenzija mušičarenja, drugačiji pribor, klasifikacije, zabačaji ali jedno je ključno, a to je prezentacija mušice težinom kanapa što razlikuje pravo mušičarenje od ostalih obika ribolova gde se mamac zabacuje težinom olovnog utega ili samom težinom mamca.

Pravilnim pristupom DH mušičarenje je u mnogim slučajevima na vodi izuzetno efikasna i jednostavna metoda. Tom metodom možete loviti svim tipovima mušica s tim da tome prilagođavate ceo sistem (kanap/leteće glave, lider i predvez).

Detalj koji je ovde bitan je to da nam ova tehnika pruža izuzetnu mogućnost uspešnog ribolov bez dubokog gaženja i po zamućenom i visokom vodostaju.

Sebastian H.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*