Višesegmentni mušičarski štap

Višesegmentni mušičarski štap

012412_frequentflyer web
Višesegmentni mušičarski štap

Travel fly rod

Transportnu dužinu kod mušičarskih štapova, kao problem, proizvođači su rešili proizvodnjom višesegmentnih štapova za mušičarenje sa 5 (6, 7, ..) delova koji se sklapaju pre upotrebe. Veći broj delova (8, 9, … segmenata) gubi smisao i nemoguće bi ga bilo sastaviti u funkcionalnu celinu, zbog provodnika i elemenata za spajanje.
Drugi problem je “savitljivost štapa” – na spoju je štap manje savitljiv! Štap sastavljen iz više segmenata je praktičan, ali je dosta teži od 2-3-4 delnog koji se u praksi najviše koriste. Štapovi sa 5 segmenata su štapovi pogodni za transport, jer staju i u kofer srednje veličine.

travel-fly-rod web shakespeare-agility-exp-fly-rod-9ft-6-6-piece-travel-fly-rod web

Travel rod  web2  shakespeare_expedition_xt_fly_rod_more web

Jednodelni štapovi su najbolje moguće rešenje, ali su veoma nepraktični za transport do vode. Dvodelni su pre bili u modi, a sada se uglavnom izrađuju štapovi kao trodelni, četvorodelni i petodelni.
Šestodelni se još mogu sresti i skoro svi proizvođači ih imaju u ponudi, a sedmodelni – retke su firme koje ih prave. Štapovi sa više segmenata 8-9-10-11 su retkost i pravi su rariteti!

aftma_tabela web
Tabela AFTM-a štapova

Ovde je priča o nekim standardnim štapovima koji u sklopljenom stanju imaju 9 fita (oko 2.7m). Postoje višegmentni štapovi od 6 do 12 fita. (1 fit – stopa je 30.48cm)

frqflyr webrod_Orvis_FrequentFlyer_big web

Fly-Fishing-Traveller-Fly-Rod web FLEXTEC-WALKABOUT-FLY-ROD web1

Travel rod  web1
Sa musicarenje.org  “Savremeni mušičarski štapovi su sastavljeni iz 2-3-4, a retko 5 i više delova. Kod višedelnih štapova broj delova ne utiče na njihov kvalitet, ali utiče na savitljivost. U pitanju je čista mehanika, jer je neminovno da štap manje “radi” na spoju. Ovo znači da će u većini slučajeva dvodelni štap biti nešto savitljiviji od četvorodelnog, ako su u pitanju ista klasa i dužina štapa. Kod današnjih mušičarskih štapova u upotrebi su dva tipa spojeva. Takozvani “trn” (spigot), značajno skuplji za proizvodnju pa se obično ta vrsta spojeva sreće kod skupih (i dobrih) štapova visokog kvaliteta. Druga vrsta spoja je kada vršni deo naleže preko donjeg (put over). Savremeni dizajn konusa (taper-a) štapova je potpuno prilagođen vrsti spoja koji on nosi, tako da je ovo treba shvatiti samo kao informaciju i ne treba se previše osvrtati.”

Bifi sa travel rod web
Bifi sa svojim višesegmentnim štapom – travel fly rod

Moja preporuka je da sebi uzmete 4-delni štap kao kompromisno rešenje i uživate u mušičarenju. Redovno kontrolišite spojeve, jer može doći do loma štapa na spoju, kod zabacivanja ili zamaranja plena!

Bistro!

Priredio: IK/Online Mušičar

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*