Vinski podrum pod morem
Vinski podrum pod morem
Oko 300 boca najfinijeg šampanjca spušteno je na dubinu od 30 metara u Baltičkom moru, nedaleko od finskog arhipelaga Arland, saopštila je danas čuvena francuska vinarija Vev Kliko.
Cilj ovog “eksperimenta” je da se sazna više o procesu starenja vina. – Baltičko more je niskog saliniteta, što limitira koroziju, a na toj dubini postoje idealni uslovi za čuvanje vina, budući da je temperatura vode konstantnih pet stepeni, a tama potpuna – objasnila je Fabjen Moro, istoričarka kuće Vev Kliko.
Flaše sa šampanjcem, od kojih 50 magnuma, spuštene su u more u čeličnom kavezu. Ronioci su boce ostavili na mestu na kojem je 2010. pronađen sanduk šampanjca u olupini broda potopljenog početkom XIX veka. – Izuzetan kvalitet tih boca, koje su u moru provele gotovo dva veka, iznenadio nas je prilikom degustacije. To nam je dalo ideju za ovaj eksperiment – rekla je Moro.
Prema njenim rečima, operacija pod nazivom “Vinski podrum pod morem”, trajaće najmanje trideset godina. Ista količina “kontrolnih” buteljki pohranjena je u tradicionalnom podrumu u Remsu, a uzorci će biti redovno uzimani sa obe zalihe šampanjca, “morskog” i “kopnenog”, kako bi se uporedio razvoj vina.
Preuzeto: 021.rs
![]()

Komentariši