Vinjete u Srbiji?

Vinjete u Srbiji?

putarina_autoput web

Vinjete bi mogle da zamene putarinu u Srbiji 2015. godine

Naplatu putarine u Srbiji za šest do osam meseci mogle bi da zamene vinjete, a razmatra se mogućnost da one budu uvedene i na putevima prvog reda, a ne samo autoputevima, najavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

– Vinjete bi pre svega služile da se smanje nepodnošljive gužve na naplatnim rampama i da omoguće bolju kontrolu trošenja novca za održavanje puteva. Zato razmatramo da vinjete uvedemo i na puteve prvog reda, a ne samo na autoputeve. Njihova cena bila bi slična onoj u Sloveniji i Mađarskoj. Trenutno radimo opsežnu analizu koja bi trebalo da bude gotova u decembru, što znači da bi vinjete mogle da zažive u Srbiji za šest do osam meseci – rekla je Mihajlović za “Blic”.

Ministarka je objasnila i da bi uvođenje vinjeta, nalepnica kojima se plaća korišćenje puteva, značilo i veća ulaganja u putnu infrastrukturu.

– Država od putarina godišnje prihoduje 150 mil EUR godišnje, a sa vinjetama bi ta cifra išla i do 300 miliona, što znači veća ulaganja i bolje puteve – kaže Mihajlović.

Kako navodi “Blic”, prema sadašnjim procenama, cena godišnje vinjete za automobile u Srbiji iznosila bi 65 EUR.
Vozači kamiona plaćali bi taksu po pređenom kilometru, a satelit bi pratio njihovo kretanje. Ako se budu sledili primeri iz okruženja, građani će vinjete moći da kupe na skoro svakoj trafici i benzinskoj pumpi.

U zavisnosti od toga da li idu na duži ili kraći put, vozači u evropskim zemljama biraju između dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje vinejte. Tako, recimo, nedeljna vinjeta za vozače automobila u Mađarskoj košta 9 EUR.

Blic

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*