Velikim muhama na velike divlje pastrve

Velikim muhama na velike divlje pastrve

Vrag je u detaljima, a vrag voli noć … Detalj na ovoj mušici je da je udica starinskog kalibra, Mustadov Viking, Qual 540, broj 6 ili po starinski tkz “kljuka”

Mnogi su se odrekli udica ovog designa i njene veličine. Za design udice je razumljivo, ali upravo ova veličina udice je ona pastrvska veličina koja će pastrve za ulazak sutona u noć povući za sobom na površinu vode.
Na slici, čudesna citron boja tijela pastrvama je jedna od najprivlačnijih boja.

Veličine udica na kojima vežemo imitacije ili ostale mušicolike mamce su uvijek diskutabilne, naravno u mušičarskim krugovima.
Na vodi stvari stoje drugačije, pogotovo na pastrvskim vodama čiji je karakter toka sa izrazito jakim brzacima, bukovima i sl. Dakle, ne pričam o vodicama tipa „pi..in dim“, već o većim jačim pastrvskim vodama. Ljudi, pastrve u takvim vodama ne rade po cijeli dan, već u zoru ili za crkvene zvonjave „Zdravo Marija“, što je pred sam sumrak. Baš u tim trenucima pastrve dolaze u pliće krajeve obala i love hranu.

Rijeka na kojoj lovim divlje pastrve

Što misle neki kako izgleda lov pastrve na vodi koja nosi cca 6m/s i k tomu još valovita po plićinama.
Što biste rekli na udicu istog proizvođača, ali br. 4. Koliko vremena na takvim vodama riba ima manevra uzeti insekta? Ovako, na takvim terenima riba nema puno ni vremena ni manevra. Radi u par kvadrata poput tenisača koji lovi loptu od onoga koji igra protiv njega. Cak-cak … gore-dolje … lovi … hrani se 15 min i zbogom hranjenje do zore.

Eto, upravo zbog takvog lova, dakle lova pastrva u suton, a po jakim vodama trebamo velike brojeve udica, ili u prevodu … trebamo vezačke radove koje će velike pastrve uzeti sa lakoćom, ali i držati ih na tako jakim vodama

Riječ je o normalnom pastrvskom ribolovu na normalnim vodama, odnosno vodama sa divljim ribama.

Dolaskom društvenih mreža su došle i mušice koje ne pripadaju Balkanu već tamo nekim potočićima u kojam žive ribice od pedlja. Da, i to je ribolov. I velika pastrva uzima mikro kironome, naravno,
Ali, ovde pričamo o sezoni u jeku pastrvskog ribolova. Pastrvski ribolov, onaj istinski pastrvski ribolov za vrijeme kojega su eje i sokolovi u zraku dok love insekte nema nikakve dodirne točke sa “kljucanjem” riba i ribica kroz razna natjecanja ili slične manifestacije

Još poneka velika za divlje pastrve

Teška je ovo tema i pripada ribolovu. Onom ribolovu kakav doista jest, kakav treba biti i kako je jedino moguće okusiti bit onoga za što živimo.

Boško Klarić

Sve ostalo pripada upravo ovakvim internet mrežama, a tamo je ekran, a ne voda.

Boško Klarić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*