Veliki Rzav – Biser zapadne Srbije

Veliki Rzav – Biser zapadne Srbije

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVeliki Rzav – Biser zapadne Srbije

Veliki Rzav je jedna izuzetno atraktivna reka i pravi mušičarski biser naše zemlje. Jedna od svakako najlepših planinskih reka Zapadne Srbije izuzetno bistre, čiste i pitke vode. Gotovo celim svojim tokom Veliki Rzav je divlja reka koja prolazi kroz teritorije opština Arilje, Požega, Ivanjica i Užice.

Dug je 62 km i teče istočnom granicom Zlatibora pored Bijele Rijeke, Ljubiša, Željina i Sirogojna. Veće pritoke su mu Mali Rzav, Ljubišnica, Katušnica i Prištavica.

Veliki Rzav izvire na teritoriji opštine Ivanjica u podnožju planine Mučanj, preciznije kod sela Močioci, gde ga zapravo čine dva potočića – Jemčica i Presečka reka. Gornji tok Rzava je izrazito divlji i obrastao gustišem pa je prilično zahtevan za mušičarenje, a u pojedinim delovima mu je gotovo nemoguće prići, a kamoli razmahati se.

Mušičarski tereni

Za mušičare, atraktivni i pristupačni tereni su od ušća reke Ljubišnice pa nizvodno do kanjona, gde je Rzav nešto pitomije prirode, ali i dalje veoma zahtevan za mušičarenje. Na puno mesta će se ribolovac morati provlačiti kroz granje i gustiš, neretko i puzeći, pa je idealan za mušičare, avanturiste, koji vole pecati na divljim rekama. U ovom delu pored autohtone potočne pastrmke Rzav nastanjuje i kalifornijska pastrmka, koja beži iz obližnjih ribnjaka na reci Ljubišnici, pa se vrlo često znaju uhvatiti i kapitalni primerci kalifornijke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po izlasku iz već pominjanog kanjona, koji je, uzgred rečeno neprohodan za ribolovca, ali zato i prebogat ribom, nailazi se na možda i najlepši i za mušičarenje najatraktivniji deo reke, oko Visočke banje. Na tom potezu se smenjuju jaki bukovi i virovi, brzaci i mirna matica, koji kriju uglavnom primerke potočne pastrmke oko mere (25 – 30 cm) , mada se neretko prevare i kapitalni primerci ove ribe.

Nizvodno od Visočke banje, Rzav pokazuje svoju pravu lepotu. To je potez od ušća reke Katušnice pa sve do sela Radoševa. Izuzetno prohodan i pogodan teren za mušičarenje, naravno i bogat uglavnom potočnom pastrmkom. Do ovih terena nije teško stići, jer od Arilja do sela Radoševa vodi vas asfaltni put koji prolazi kroz selo Kruščica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADalje, nizvodno, nailazimo na još jednu, veoma atraktivnu deonicu Rzava, a to su tereni oko sela Gureši. Do ovih terena takođe, nije teško stići. Ide se već pominjanim putem Arilje – Radoševo, te se u selu Kruščica, kod škole odvaja desno i ide makadamskim putem sve do mosta u selu Gureši. Posebna atraktivnost ovih terena prepunih brzaka, virova i preliva, je što pored lepih primeraka potočne pastrmke, ovde obitava i lipljen, koji je veštački unet početkom 80-tih godina prošlog veka, i izuzetno se prilagodio, tako da se sada prirodno mresti, pa pored prosečnih lovnih primeraka od 30-tak cm, mogu se uhvatiti i pravi kapitalci od preko 40 cm. Treba napomenuti da je lipljen pod stalnom zaštitom na Rzavu, te se svaki ulovljeni primerak, neoštećen, mora vratiti nazad u vodu.

Put nas dalje vodi do terena oko ušća Prištavice. Ovo je već srednji tok Rzava, prilično pitomiji i lakši za mušičarenje. Na ovom delu Rzava, pa nizvodno sve do sela Roge, voda je mnogo bogatija krupnijim primercima lipljena koji se kriju u jakim bukovima, pa ih treba loviti pretežno sitnijim imitacijama nimfi. Do ovih terena se iz Arilja stiže preko sela Svračkovo do Roga.

Dalje nizvodno, već ulazimo u donji tok Velikog Rzava, i kod ušća Malog Rzava nailazimo na revir „Bosa noga“ koji se redovno poribljava potočnom i kapitalnim primercima kalifornijske pastrmke, a ima i izuzetno krupnih lipljena. Na ovom reviru se održavaju takmičenja u mušičarenju i ostale značajne manifestacije.

Niže od revira „Bosa noga“ Veliki Rzav čini akumulaciju Ševelj, sagrađenu radi vodosnabdevanja i nedugo zatim uliva se u reku Moravicu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČime loviti

Što se samog ribolova tiče, u proleće se pastrmka treba tražiti krupnim i teškim nimfama (Martovka nimfa, Nimfa Zečje uvo, Nimfa tamne kamenjarke, Nimfa Fazanov rep, Sunđeruša, itd.), jer se nalazi u dubljim i jačim bukovima gde se čisti od parazita. Kasnije, u maju i junu mesecu može se loviti veoma lepo suvim imitacijama, naročito u periodu masovnog rojenja velikih kamenjarki, kada sa pravom kreacijom ribolov može biti i te kako uspešan. Od suvih muva, klasične kreacije (Adams, Fazanov rep, Kočijaš, Kadisi, itd.), daju sasvim lepe ulove, pa nije potrebno preterano eksperimentisati. U danima velikih vrućina kada riba miruje na dnu, treba pokušati vlažnim imitacijama (Vlažni Fazanov rep, Vlažna Martovka, Alexandra, itd.).

Umesto zaključka

Sumirajući izneto, nije teško zaključiti da je Veliki Rzav biser Zapadne Srbije, te nije čudo što ga često sa prijateljima (Đurom, Milanom, Lazom, Slavišom, Draganom,…) posećujem kampujući po nekoliko dana, uživajući u čarima ove prelepe reke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oni koji su bili na Rzavu, tu su zasigurno ostavili svoju dušu. Oni koji nisu ni ne slute šta su propustili. Na Rzav treba doći i uživati u njegovim lepotama, netaknutoj divljini, pitkoj vodi i najlepšim pastrmkama i lipljenima, kakvih nigde nema

Ivan Radić

Loading