Velike jednodnevke i njihove imitacije

Velike jednodnevke i njihove imitacije
DANICA-subimago
Ephemera Danica subimago

Velike jednodnevke i njihove imitacije

Da bi vam još jednom pokazali naš stav prema prenaglašenom imitiranju, a posredno šta ustvari očekujemo od mušičarenja, kada je samo pecanje i imitiranje u pitanju, podelićemo sa vama (u ovom tekstu) naša iskustva lova pastrmke u danima velikih jednodnevki, kao i imitacije na koje se u tim situacijama oslanjamo godinama.
Pojava velikih Ephemera je sigurno jedan od najupečatljivijih prirodnih prizora na rekama i jezerima, koji se uz to dešava u najlepšem delu godine i mušičarske sezone.
Sam čin metamorfoze i dinamičnost transformacije iz nimfe u subimago ne može ostaviti ravnodušnim ni običnog posmatrača. On ovu pojavu ne sagledava uzbuđenjem zaljubljenika u mušičarenje i lovca koji vreba trenutak neopreza da bi se nanovo osetio uspešnim, dominantnim, ali i milosrdnim.

Balkanske velike Ephemere

Na prostorima Balkana entomologija je zabeležila četiri vrste velikih Ephemera, koje su međusobno veoma slične, i koje za mušičarenje ne predstavljaju posebne probleme rešavanja situacija u imitiranju i iznalaženju tehnika korišćenja tih imitacija. Najčešće vrste velikih Ephemera, koje srećemo, su Ephemera danica i Ephemera vulgata. Odlikuje ih potpuno isti razvojni put i veoma male (za ribolovce zanemarljive) morfološke razlike. One se ogledaju u nešto drugačijoj prošaranosti abdomena i grudi nimfe, kao i na šarama i nervaturi krila, kod zrelih insekata. Da bismo vam još jednom pokazali naš stav prema prenaglašenom imitiranju, a posredno, šta ustvari očekujemo od mušičarenja, kada je samo pecanje i imitiranje u pitanju, podelićemo sa vama, u ovom tekstu, naša iskustva lova pastrmke u danima velikih jednodnevki, kao i imitacije na koje se u tim situacijama oslanjamo godinama. U godinama sa blagim zimama velike jednodnevke mogu svoje presvlačenje započeti još krajem aprila, a zavisno od nadmorske visine pojavljuju se sporadično do kraja jula. Ipak, najčešće ćemo masovnija rojenja doživeti od sredine maja do sredine juna. Ona nam pomažu da se u mnoštvu pravih insekata umešamo našim imitacijama,

ukopavanje-nimfi
Ukopavanje nimfi

Nimfe velikih jednodnevki, od izleganja iz jaja, do izlaska u vazdušnu sredinu provode u svojim muljevito peščanim skloništima, dve godine. Ispitujući samo jednu šaku materijala sa dna možemo naći nekoliko veličina i stadijuma zrelosti nimfi, koje su uslovljene polom insekata i starošću. Njihov život i kretanje mogu se opisati kao treperavo lebdenje nad površinom dna ili vibrirajuće ukopavanje u rastresiti materijal, u kome nalaze sklonište i hranu od biljnih otpadaka. Pastrmka, lipljen, klen, mrena, potočna mrena i druge ribe, ne propuštaju priliku da ustalasaju fini sediment na dnu u napadu nimfu koja se oda izlaskom ili pokušajem ukopavanja. Riba, u čiji smo želudac zavirili, belasala se kao malo ogledalo na jednom peščanom sprudu Jerme. Na prvo bacanje pokupila je dugačko i zlatnom glavom opterećeno Zečje uvo. Pored gamarusa, želudac je bio pun nimfi Ephemere vulgate koje taj deo reke bogato nastanjuju. Takvo ponašanje, tokom godina, primetili smo kao pravilo na mestima koja bi mogla imati velike populacije ovih krupnih nimfi boje slonovače sa smeđim mrljama. Pored dugih (#10) nimfi Zečje uvo, vezanih sa rastresitijim abdomenima i dodatkom od jarebičjih nogu, večna Vokerova nimfa kao i otežano Ptičje gnezdo, naši su favoriti za sve slične prilike. Riba ovakve nimfe uzima nad samim dnom i to sasvim solidno i poverljivo ukoliko pogodite dubinu, a ostalo prepustite samoj reci. Za ovakav lov nisu vam potrebni znakovi da se riba hrani baš Ephemerama, već ispoštujte svaki peščani sprud, muljeviti zaton uz maticu ili jednostavno ne skidajte Zečje uvo sa predveza.

pticije-gnezdo
Bird's nest – ptičije gnezdo
nimfa-zecije-uho-klasicna
Klasična nimfa zečije uvo
WALKER-may-fly-nymph
Walker may fly nymph
DANICA-grubic
Danica Grubić

Kada su u pitanju rojenja i pokreti nimfi ka površini, za njima će gotovo isključivo kretati pastrmke i lipljani. U tom slučaju se pojavljuju jasni znakovi u obliku laganih kuvanja ili probijanja površine glavom ili leđima. Izleganje, velikih jednodnevki, nije ni približno brzo kao kod sitnijih vrsta, a za tularaše su spore, kao lemuri. Baš zbog tog koncentrisanja nimfi na mirnijim delovima reka i pod površinom pred izletanje, kao i dugog plutanja zbog sušenja velikih krila, ribe ih gutaju polako i bez velike žurbe. To treba znati i kod vođenja laganih nimfi, vlažnih muva i emerdžera. Uzimanje, ako ga ne vidimo, pri površini, liči na umereno brzo zatezanje predveza, koje će prestati ako ga brzo ne prepoznamo kao gutanje i nošenje nimfe. Manevri riba u tim situacijama su kratki, budući da su pozicionirane bliže zoni lova i pokreti su im redukovani na krug delovanja od pola metra ili manje. Ptičje gnezdo, neotežano, je i pod površinom predstavljalo veliki izazov za pastrmke, a u čast ovog veličanstvenog trenutka bili smo skloni i sentimentalnom korišćenju vanvremenskog Profesora, kao i nekih naših imitacija.

CDC-shadow-danica
CDC shadow danica
GRAY-WULF
Gray wulf
PARASHUT-Danica
Parashut Danica
profesor
Profesor

Vraćanje velikih jednodnevki na vodu, nakon presvlačenja i sparivanja, dešava se sporadično i često ne izmami ribe na aktivnost u trenucima kada pred majski mrak milioni tularaša, kamenjarki i drugih vrsta jednodnevki zaokupe njihovu pažnju. Ukoliko se to ipak i desi iskoristite neku od spent ili parašut imitacija, na većim brojevima udica, i sa koliko – toliko usklađenim koloritom i kontrastima uginule velike jednodnevke.

Sve imitacije koje smo vam ovog puta predstavili najtoplije preporučujemo kao predstavnike impresionističkih kopija veličine, siluete i donekle boje insekta. Za dobro pecanje je uvek bilo dovoljno nadmudrivati se samo sa ribama, a ribama su ovi principi najčešće odgovarali.

 ©Dr Goran Grubić i Aleksandar Panić, mart 2008.

 

Loading