Velika zagađenost vazduha na Balkanu

Velika zagađenost vazduha na Balkanu

Velika zagađenost vazduha na Balkanu

Najzagađeniji vazduh u Evropi, kada se izuzme Turska, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jeste makedonsko Tetovo, slede Tuzla, u Bosni i Hercegovini i makedonska prestonica Skoplje, a među prvih deset našli su se i crnogorska Pljevlja i makedonski grad Bitolj.

Kada je reč o Srbiji, dve trećine građana živi u urbano-industrijskim sredinama u kojima je vazduh zagađen, jedna trećina udiše vazduh zadovoljavajućeg kvaliteta, a sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika, Srbija je deseta na planeti po smrtnosti od zagađenog vazduha.

Jedna od najzagađenijih gradskih sredina u Srbiji je Beograd, a osim Beograda kritični su i Novi Sad i Pančevo. U sva tri grada vazduh je 2014. godine bio nešto čistiji, ali je tokom 2015. godine došlo do pogoršanja kvaliteta. Žitelji Valjeva, Kragujevca, Sremske Mitrovice i Užica su takođe prethodne godine udisali prekomerno zagađen vazduh, a u svim mestima je 80 odsto zagađenja stiglo iz sektora energetike, odnosno iz individualnih ložišta u kojima se pali nekvalitetan ugalj.

izvor: Blic.rs / Sandra Jovićević
Foto: Blic

Sa: energetskiportal.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*