Velika potočna pastrmka iz Neretve – Adnan Ado Zvonić

Velika potočna pastrmka iz Neretve – Adnan Ado Zvonić

Adnan Ado Zvonić, Glavatičevo, BiH; Potočna pastrmka, nije mjerena, otprilike 4-4.5kg; Rijeka Neretva – grad Konjic, poseban mušičarski revir koji se nalazi u gradu, BiH; Uhvaćena u septembru 2021. Vraćena C&R!

Relativno nizak vodostaj Neterve tih dana, a temperature vazduha relativno visoke. U društvu sa gostima/prijateljima iz Rumunije cijeli dan smo lovili sa strimerima, koji u reviru u Konjicu znaju bit efikasni. Ribolovni fond je jako dobar i količinom i veličinom riba. Često se desi da se ribe povuku u Jablaničko jezero (vještačko akumulacijsko jezero) tako da je taj dan bio relativno miran.
Nakon 5-6 sati lova u srednjem dijelu revira smo odlučili probati loviti ispod “novog mosta” gdje ima dubine, a i voda brže teče. Potrebno je imati tonuće predveze i teže strimere za lov u ovom dijelu rijeke zbog dubine i strujanje vode.

Posle nekoliko zabačaja bilo je udaraca na naše strimere, u 15 min 7-8 udaraca. Našli smo lokaciju. Nakon promjene strimera odmah mi je ova riba uzela te je borba počela. Izvlačenje ribe je trajalo 4-5 minuta, a posle brzog slikanja vraćena u svoj dom (video).
Bitno je napomenuti da se u ovom dijelu rijeke lovi vrlo efikasno sa nimfama, te povremeno i suhim muhama. Ja preferiram loviti sa težim strimerima, jer nimfama i suhim muhama lovim u reonu Glavatičevo, gdje je ribolov totalno drugačiji.

Oprema koju sam koristio:
Štap – Redington dually switch #5 12ft
Čekrk – Maxcatch Avid 8-9
Šnjura – Rio intouch switch #5
Predvez – Airflo tonući predvez i stroft 0.22mm

Mamac – strimer ručne izrade, crveni zonker

Pozdrav svima

Ado

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*