Velika pastrmka iz Ibra – Nebojša Elezović

Velika pastrmka iz Ibra – Nebojša Elezović

Nebojša Elezović, Srbija; Potočna pastrmka 60cm. Reka Ibar, Srbija. Ulov ostvaren u avgustu 2023. C&R!

Ulov je ostvaren:

Štapom SAGE Z –Axis 9’0’, line 5
Koncem Scientific Anglers klase 5
Čekrk Scierra 5
Varivas Tapered Leader 6x9ft

Mušica sopstvene izrade: udica klasične forme za kreice Mustad Classic DRY, veličine br. 16. Telo paun maslinasto zeleni, u leđnom delu iza toraxa dva biotsa prirodne boje iz obližnjeg sela, torax bogat od vršnih isperaka divlje mačke i bogatog cdc-a u položaju kao kod emerdžera.

Muva na koju sam je ulovio

Epska borba, posle kontre pun štap, a riba u mestu kuva par sekundi i brzinom torpeda gazi preko na drugu obalu i pokazuje mi kolko je važan čvor na bekingu. Skoro 15-tak minuta borbe za pamćenje sa blagom strepnjom dok je nisam video.
Ugledah prekrasnu ribu sa svom njenom lepotom, bojama i pegama i kazem sad može i da ode. Ala na štapu. Mora lagano i pažljivo, a pod naponom zviždi sve jer pecam uvek sa ekstremno tankim priborom. Traje i traje i uživanje je sve veće, ali osećaj da veći deo borbe riba kontroliše mene je neopisiv. Zamaranje traje uvek duže jer sam ja bezizostavno surovi protivnik korišćenja bilo kakvih meredova. Nije džentlmenski i tačka.
Kraj svih tehnoloških otkrića, koja su direktno protiv ribe, valjda joj u duhu naših predaka treba pružiti minimalnu šansu. Jer BOG nam dade ruke. Kad se riba našla u prethodno Ibarskom vodom ohlađenim rukama iz drugog pokušaja da je prihvatim, oduševljenje, osmeh, divljenje, odzvanjali su Ibarskom dolinom. Bilo je opravdano i od srca, iz dubine mog bića. Trenuci koji se pamte za ceo život. Merenje Ibarske lepotice, bratovom pantljikom označava 60cm.

Kolaž moje pastrmke

Definitivno moj FLY record, ali autohtone ribe sa divlje vode! U toku reanimacije, dugo mi je bila u rukama, ne pamtim da sam se nekoj ribi toliko nagledao šara, toliko joj zagledavao ljuto oko, ali je bila mirna punih dva minuta. Sa smirenošću Dalaj lame, uz osmeh vratih je tamo gde i pripada. Odlazila je polako, ostavljajući svoj miris za sobom i prekrasne uspomene sa reke kojoj dugujemo mnogo i koju smo pozajmili od naše dece.

Vraćanje ribe u Ibar

https://www.facebook.com/1075860839/videos/pcb.10226044099063788/808506487722862

Nebojša

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*