Vatreno krštenje štapa s klenom

Vatreno krštenje štapa s klenom

Vatreno krštenje štapa s klenom

Pošto su stisle ove nesnosne vrućine žena i ja smo odlučili otići do Drave u Varaždinu na kupanje. Onako usput ponio sam pribor u kojem je bio štap kojeg mi je ustupio na probu prijatelj Božo Povijač, a kojeg je on dobio na prošlogodišnjem EFTTEXU.

Pošto je on početnik što se tiče mušičarenja zanimalo ga je moje mišljenje o štapu. Štap je firme Doulas Upstream klase 4. Na njega sam montirao rolu Okuma Vashon klase 3/4, a na njoj je bila struna Robinson #4.

Kad smo stigli na Dravu nebo se naoblačilo tako da smo odustali od kupanja. Žena je sjela u ležaljku i čitala knjigu uz opuštajući šum slapa sa obližnje kaskade, a ni ja se nisam previše bunio, jer su bili idealni uvjeti za večernji ribolov i odlična prilika za isprobati novi štap.

Otišao sam na brzak u kojem sam ulovio ove godine pristojne klenove, a vidio sam i puno veće primjerke. Na konusni predvez Linea Effe 5X svezao sam svoju nimfu svijetlije nijanse na udici #14.

Nimfa koju sam stavio na predvez!

Počeo sam zabacivati u brzak nimfu puštajući je da potone što dublje, a na kraju brzaka da je struja vode polako diže ka površini. Poslije nekoliko zabačaja osjetio sam udarac na štapu koji se savio do drške, što mi je dalo do znanja da imam posla sa krupnijom ribom. Nekoliko silovitih bijegova u brzak i nakon nekog vremena ribu sam uspio smjestiti u podmetač.

Izmjerio sam ribu, a metar je pokazao 50cm. Po mojoj slobodnoj procjeni riba je imala nešto više od 1,5kg. Nakon mjerenja i fotkanja ribe od strane supruge klen je ponovo zaplivao u dubine brzaka.

Prijatelju Boži zahvaljujem na ustupljenom štapu koji je u prvom svom ribolovu doživio pravo “vatreno krštenje” sa ovom prekrasnom ribom.

Pozdrav od Danijela Vrbanića

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*