Uvodnik Mušičara broj 5.

Uvodnik Mušičara broj 5.

Uvodnik broja 4 portre Ivan Korhner„Lipljan se lepo lovi!“
Pred vama je peti broj Mušičara. Hvala na javljanjima i saradnji u vašem i našem listu Mušičar. U protekla dva meseca se puno toga izdešavalo, a redakcija je bila gost i aktivni učesnik na više mesta. Bili smo na Ribniku, Lašvi, Gradcu, Drini, a naši saradnici na svim salmonidnim vodama ExYu i nekima u inostranstvu.

U Novom Sadu je oformljen klub mušičara Vojvodine “Tvrđava”, koji je na osnivačkoj sednici imao preko 25 zaljubljenika u mušičarenje. Bili smo aktivni učesnici.

Bio je međunarodni sajam lova, ribolova, sporta i ekosveta, te turizma u Novom Sadu LORIST 2008. Prisustvovali smo predavanjima i prezentovali list. Sarađivali smo sa niz poznatih mušičara, te predsednika saveza u okruženju. Na Adi je održan još jedan, lepo posećen, seminar o castingu.

Naši saradnici i dopisnici su bili na poslednjim kolima mušičarskih liga u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, te nekim revijalnim takmičenjima, kao i promocijama opreme. Čitajte konačne izveštaje sa takmičenja. Poseban izveštaje imamo iz Crne Gore, sa Tare, iz Kolašina. Izjave su dali pobednici liga.

U listu pišemo o raznim temama iz oblasti mušičarenja, turizma i ekologije. Lepe reportaže sa terena, lična iskustva i stavovi o temama vezanim za mušičarenje i foto – stripovi za izradu muha. Izveštaji sa sajmova u Denveru (USA) i Novom Sadu. Ekskluzivna slika gđe Joane Woolf, od pre mesec i po dana. Slika riba i vaših ulova, te svega onoga što nas mušičare interesuje.

U naredna dva meseca biće manje dešavanja, dani su kraći i hladniji te riba radi u toplijem delu dana. Takmičenja i kupovi u mušičarenju su iza nas, treba srediti utiske i pripremiti se za narednu sezonu. Okupljajte se u klubovima, sekcijama i društvima, na susretima i druženjima i širite oko sebe prijateljstvo, a svoje znanje podelite i prenesite na druge. Pozovite nas, doći ćemo da prenesemo i drugima pozitivnu energiju. Trudićemo se da sve ispratimo i da vas sa lica mesta izvestimo o akcijama i ff druženjima.

Sezona ribolova na pastrmke je gotova. Ona je u mrestu i treba je pustiti na miru. Sada se treba posvetiti lovu lipljena (ovih dana miholjskog leta veoma lepo radi na Drini na nekih 40km toka od Perućca do ispod Ljubovije). Najbolji period je i intenzivno se priprema za zimu i prolećni mrest. Iskoristite aktivnost grabljivica (bucov, klen, štuka, smuđ, bandar…), pa se oprobajte u mušičarenju na rekama, kanalima, jezerima i barama. Ima i tamo atraktivnih riba koje se mogu prevariti na veštačku muhu i strimere, posebno je atraktivan lov na tkzv. “belu ribu”. Štap u ruke, prsluk na leđa, waders na noge i na vodu! Dobro se obucite, slojevito! Pridržavajte se ribolovačkog KODEKS-a i uživajte! Vraćajte ribe, jer kada je jednom ubijete i odnesete, u vodi je više neće biti.

Naučite nekoga iz vašeg okruženja da mušičari ili da vezuje muhe. Veliko je zadovoljstvo kada se riba ulovi i pusti, ali kada je to urađeno na sopstvenu kreaciju. To je vrh. Ne mora biti to svaki put kapitalna riba. Neka to bude vaš doprinos. Slikajte i pišite! Sredite utiske o sezoni. Rado ćemo objaviti vaše priloge. Gledajmo napred! Družite se, dolazi zima! Bistro!

Vaš urednik Ivan Korhner

 

 

Loading