Uvodnik Mušičara broj 1.

Uvodnik Mušičara broj 1.

ivan-portreOkupite se!

Pred vama je list nastao iz potrebe da konačno i mi mušičari, sa ovih prostora, dobijemo svoje mesto okupljanja i glasilo na našem, prepoznatljivom jeziku. U njemu ćemo moći da čitamo o temama koje nas interesuju, a koje su vezane za mušičarenja, turizma uz vode i ekologiju.

Cilj je da se oko MUŠIČAR-a okupi što veći broj pravih sportskih ribolovaca. Nisu bitne godine, pol, stepen obrazovanja, nacionalna i verska pripadnost. Bitno je da se mušičarenje voli.

Dosadilo nam je da u nekim specijalizovanim novinama, revijama ili časopisima čitamo fragmentalno o ovom vidu ribolova i „skupljamo“ tekstove i fotografije. Sada ćemo imati svoj list u kome ćemo moći da podelimo svoje iskustvo sa drugima.

U prvim brojevima će tekstove pisati poznati mušičari, dugogodišnji bardovi ovog sporta (rekreacije, veštine, po nekima umetnosti ili „stila života“). Za njih ste svi čuli, a oni kod vas trebaju da razbiju blokade, koje vas koče da i vi nešto napišete. Pošaljite tekst i lepu fotografiju i podelite je sa svima ostalima. Za to vam ne treba skupa oprema i par hiljada muha. Potrebna je samo želja!

Tekstovi treba da su živi, direktno sa terena, gde se love ribe, gde priroda ima svoj životni ciklus. Vi ćete ih pisati, a mi ćemo ih samo prilagoditi renomeu lista. Trudićemo se da prenesemo autentičnost i poruku, koju tekst i fotografija daju, tako da se čitaoc oseća kao da je bio deo priče. Tekst u vama treba da izazove osećanje bliskosti, ljubavi i poštovanja prema prirodi, te kao reakciju odlazak na vodu. Tamo se lovi riba, a ne u sobi pored televizora ili kompjutera. Ne mora to uvek biti pecanje, nekada je dovoljno samo prošetati. Napraviti neku muhu i popričati u dobrom društvu sa istomišljenicima, je deo stila života, koji se zove mušičarenje. Budite deo priče i učestvujte u izradi „vašeg“ lista.

Gledajmo svi napred u ono što želimo i radimo na tome da nam reke i obale budu čiste, da rado idemo na njih. Nemojte se stiditi i zatvarati oči pred problemom (ima), već krenimo od sebe samih, da popravimo stanje na vodama. Reke su u jadnom stanju, posebno salmonidne, osim retkih revira. Na nama je da ne ćutimo i prihvatamo takvo stanje, već da damo jedan deo sebe, da bi nešto krenulo na bolje. Generacije koje dolaze će nam zbog toga biti zahvalne. A tako malo treba!

Svako ima pravo na svoje mišljenje, što potpisom uz tekst i fotografije dokazuje. Neću tolerisati vređanja i prepucavanja u tekstovima. Svaka zdrava kritika, sugestija i mišljenje je dobrodošlo.
List će izlaziti dvomesečno i moći će se nabaviti samo putem pretplate.

Bistro!

Vaš urednik Ivan Korhner

 

Loading