Uspešni među nama: Vladimir Marković, mušičar OSR „Smuđ“ Požarevac

Uspešni među nama: Vladimir Marković, mušičar OSR „Smuđ“ Požarevac

Tekst objavljen u požarevačkom nedeljniku Reč naroda o mušičaru Vladimiru Markoviću, Tekst dostavljam u dogovoru sa Sašom Radosavljevićem.

Vlada Vinkić

USPEŠNI MEĐU NAMA: VLADIMIR MARKOVIĆ, MUŠIČAR OSR „SMUĐ“ POŽAREVAC

Svako priznanje novi podstrek

Šesti Kup Srbije u ribolovačkoj disciplini mušica koji je na reci Đetinji zatvorio ovogodišnju sezonu takmičenja u mušičarenju, doneo je ekipi Organizacije sportskih ribolovaca „Smuđ“ Požarevac drugo mesto i vicešampionsku titulu.

Uz Aleksandra Mišića i Ognjena Glavonjića treći član tima je Vladimir Marković, ribolovac, uspešni sportista i trener reprezentacije Srbije. Rođen 18. maja 1978. u Požarevcu odrastao je uz sestru Violetu i roditelje Vinku i Milisava.

– Ljubav prema ribolovu nasledio sam od oca koji me je od malih nogu vodio na reku, najčešće najbližu Veliku Moravu. Opčinjen čitavim prizorom priobalja i sam ubrzo uviđam kakav je to osećaj kada plovak zaigra i nestane pod površinu vode ili se začuje zvonce okačeno na štap. Ribolov postaje moja strast pa vremenom počinjem sam da odlazim biciklom, malo na Moravu, malo na bagere, seća se Vladimir.

Uz obaveze prema školi i drugarima, naš sagovornik je uvek nalazio vremena za odlazak na reku, a težnja ka hobiju i uživanju u tišini i prirodi počinje da dobija nove dimenzije i širi dijapazon ka sportskim stazama.

– Vremenom, sve više sam iskazivao strast prema lovu riba predatora, odnosno grabljivicama. Kao dečak nisam razmišljao da ću se baviti sportskim ribolovom. Tek kada sam 2008. otkrio tehniku ribolova mušicom, moj drug sa obale Morave Ashar – Džoni Agarević i ja počinjemo da mušičarimo. Kako se u požarevačkom kraju niko nije bavio mušičarenjem, Džoni i ja smo se dobro namučili da savladamo ovu tehniku. Godinu dana kasnije odlučili smo da se prijavimo za takmičenje Državne lige Srbije uz nameru da upoznamo druge mušičare i razmenimo iskustva sa njima, priča Marković koji tada na Drini ostvaruje zapažene rezultate:

– Na moje iznenađenje, ostvario sam veliki uspeh i kao šesti ušao u reprezentaciju Republike Srbije u disciplini mušica. Posle tog rezultata, reprezentacija Srbije odlazi na međunarodno takmičenje Kup Jadransko-podunavskih zemalja u Bosni i Hercegovini na reci Uni, jednu od najboljih voda za mušičarenje. Učesnice su bile zemlje bivše Jugoslavije, Mađarska i Bugarska. Iako bez značajnog rezultata, naša reprezentacija stekla je prva iskustva na velikim takmičenjima, upoznala prijatelje iz regiona, saznajemo od sagovornika. 

DOLAZAK U „SMUĐ“

Iste godine Marković dobija poziv od Saše Radosavljevića, sadašnjeg predsednika Organizacije sportskih ribolovaca „Smuđ”, da pomogne u oživljavanju ovog nekada uspešnog požarevačkog Udruženja ribolovaca. Ponovo stajući na čvrste osnove u okviru „Smuđ“-a formira se prva mušičarska ekipa čiji su članovi Pančevac Milan Martić i Požarevljani Ashar Agarević i Vladimir Marković. Veliki entuzijazam i pomoć ostalih klubova iz Srbije doprinosi da u Savezu sportskih ribolovaca Srbije Požarevac ojača sekciju mušičarenja, te pod okriljem Organizacije sportskih ribolovaca “Smuđ”, počinju da se nižu timski i pojedinačni uspesi. Godine 2016. Vladimir Marković postaje šampion Republike Srbije, a njegov kolega po štapu Milan Martić vicešampion.

Uz domaće, naš sagovornik lagano počinje da osvaja i međunarodne ribolovačke vode. Velikim zalaganjem i naporom, predsednik Kluba Saša Radosavljević 2017. godine obezbeđuje pomoć i podršku da dva takmičara „Smuđ“-a odu na veliko nadmetanje u Slovačku. Jedan od dvojice bio je Vladimir.

– To je moje prvo Svetsko prvenstvo. Tada sam se i prvi put sreo sa profesionalnim svetskim mušičarima i uvideo gde se nalazim na svetskom rangu. Bio sam u prvih 60 od 180 takmičara, što mi je dalo podstrek da još više uložim u sebe, ali i podržim kolege iz „Smuđa“ na adekvatan i drugarski način, veli Marković.

SPORTISTA GODINE

Tokom 2018. godine Vladimir Marković izborio je peti plasman u reprezentaciji Srbije, te sa Milanom Martićem uz veliku pomoć kluba i Grada Požarevca ponovo odlazi na Svetsko prvenstvo održano u Italiji. Savez sportskih ribolovaca Srbije imenovao ga je za kapitena reprezentacije Srbije, a rezultat je bio sličan kao i na Svetskom prvenstvu u Slovačkoj. Nešto kasnije, kao član ekipe koju su uz njega činili Milan Martić i Aleksandar Mišić osvaja Kup Srbije.

Kako u svetu ribolova, tačnije mušičarenja, naš sagovornik vremenom ostvaruje zapažene rezultate, Sportski savez Grada Požarevca i Medijska kuća „Reč naroda“ u tradicionalnoj akciji Biramo sportistu i ekipu godine dodeljuju mu 2018. godine priznanje za najboljeg u kategoriji seniora. Ovo priznanje biva novi podstrek, tako da Marković u ekipi sa Milanom Martićem i Aleksandarom Mišićem 2020. osvaja 3. mesto na Kupu Srbije. Isti sastav naredne godine ide lestvicu više osvajajući drugo mesto, a ove godine u timu sa Aleksandrom Mišićem i Ognjenom Glavonjićem ponavlja isti rezultat. Na Međunarodnom takmičenju Jadransko podunavski KUP Tjentište 2021. godine ekipa osvaja četvrto mesto.

– Tokom 2018. godine prihvatam poziv i postajem trener reprezentacije Srbije. Sećajući se svojih početaka, u okviru Organizacije sportskih ribolovaca „Smuđ” pomažem i mlađim naraštajima sa prioritetom na juniore, kazuje Marković i seća se kako je 2019. osvojio 7. mesto u Ligi Srbije i izborio status reprezentativca, ali zbog finansijske situacije reprezentacija nije bila u mogućnosti da ode na Svetsko prvenstvo na Novi Zeland.

Svoje dnevne i radne obaveze Vladimir (vodi hemijsko čišćenje, porodični posao koji su pokrenuli njegovi roditelji 1989. godine) uklapa uz sportske u čemu veliku podršku i pomoć ima od supruge Marije Zaputil. Skupa im veliku radost i sreću koji pruža sin Janko koga tata uveliko priprema za sport kome je sam posvetio veliki deo života.

– Zahvaljujući divnim saradnicima i kolegama iz „Smuđ”-a, posebno predsedniku Sašu Radosavljeviću, istim tempom nastavljam sa angažovanjem kako u takmičarskom delu tako i radu sa mladim sportskim snagama. Na njima je budućnost, zaključuje Vladimir Marković.

Vlada Vinkić

Antrfile

Mušičarenje je jedna od najtežih disciplina u ribolovu, ali pruža i najveće zadovoljstvo. Koriste se veštački mamci izrađeni od perja, raznih ptica i sintetičkih materijala. Na takmičenju se uvek koriste udice bez kontra kuke kako bi se riba što manje oštetila i vratila živa u svoje okruženje – vodu.

Izvod iz nedeljnika „Reč naroda“ o Vladimiru Markoviću

Priredio Ivan Korhner

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*