Ušlo skoro 10 tona ribe

Ušlo skoro 10 tona ribe

Otvorena-riblja-staza-u-Malom-ZvornikuJEDINSTVENA RIBLJA STAZA NA HIDROCENTRALI „ZVORNIK“
Ušlo skoro 10 tona ribe

Jedinstvena riblja staza, koja se svake godine otvara 15. aprila na hidrocentrali „Zvornik“ kako bi razni primerci ribe prelazili iz dela Drine ispod centrale u Drinsko jezero gde se mreste, zatvorena je posle 45 dana.

– Staza se pušta u vreme kad je na snazi zabrana ribolova da bi se riba nesmetano mrestila – kaže Rafailo Mitrović, direktor Privrednog društva „Eko-ribarstvo“ iz Valjeva, koje gazduje ovim delom ribarskog područja. – Ona pomaže da se više ribe pojavi u Drini kod Ljubovije i Bajine Bašte, odnosno Bratunca i Srebrenice, što je od pomoći i ribarima u ovom delu Podrinja.

95187-P1060268

Po zatvaranju staze urađena su i merenja ribe koja je prošla u ovom periodu. Stručnjaci Centra za multidisciplinarna istraživanja iz Beograda merili su količinu ribe koja se zatekla na stazi u momentu zatvaranja i na bazi tog podatka izračunali su ukupnu količinu, vrste i karakteristike ribe. Kao i svake godine, bili su prisutni i inspektori Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji prave zapisnike i sastavljaju izveštaje za merodavne institucije.
– Prema preliminarnim podacima, ove godine u jezero je prošlo manje ribe u odnosu na njihov broj lane – rekao je Mitrović.

Prvo kontrolno merenje ribe bilo je 15. maja, a drugo 1. juna.
– Naši ribočuvari su danonoćno dežurali na Drinskom jezeru i primetili da u prva četiri dana, kako je staza puštena, riba uopšte nije prolazila stazom. Prvi primerci škobalja primećeni su tek 21. aprila i od tada je, prema našim procenama, prošlo ukupno 9.549kg razne ribe. Najviše je škobalja, oko 6.395kg, zatim bele ribe 2.322kg, jeza 209, klena 315, mrene 291 i zelenke 146 kilograma. Prosečna dužina škobalja koji je prošao stazom je 33-34cm. Takođe je primetno da je prošle godine težina škobalja bila u proseku 350g, a u ovogodišnjem puštanju staze oko 500g, što znači da su prolazili krupniji komadi – rekao je Milan Đenadić, upravnik dela ribarskog područja Srbija-Zapad kojim gazduje Privredno društvo „Eko-ribarstvo“ iz Valjeva.

s3_ribeOn je ujedno i pohvalio saradnju ribočuvarskih službi iz ribarskih udruženja iz Malog Zvornika, Zvornika i Loznice.
– Najveća koncentracija ribe je u selu Budišić, kao i na ostrvu u Amajiću i Budišiću. Treba reći da je kao ispomoć našim ribočuvarima dolazio i njihov kolega iz Krupnja. Posebno bih naglasio doprinos Miodraga Ćirića – Ćire, velikog zaljubljenika u ribolov, volontera koji i materijalno i radom na vodi pomaže razvoju ribarstva na našem području – dodao je Đenadić.
Ribarska staza biće suva do 15. aprila naredne godine, kada će nove količine ribe iz dela Drine ispod Hidroelektrane „Zvornik“ proći u Zvorničko jezero, radi mresta.

Riblja-staza-1

Tradicija
Ribarska staza je duga oko 160m i kaskadnog je tipa, sa četiri odmorišta za ribu. Prvi put je puštena 2003. godine i od tada se pušta svake godine, uvek u isto vreme

D. Gajić (ZOV Br. 807./26.06.2015.)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*