Uređaj Fontus

Uređaj Fontus

uredjaj_koji_pretvara_vlaznost_u_vodu
Uređaj Fontus
Kristof Retezar – Beč, napravio je uređaj koji „proizvodi“ vodu koristeći vlažnost vazduha.

On funkcioniše po jednostavnom i poznatom principu kondenzacije, istakao je Retezar.

„To je samo kondenzacija vlage koja ser nalazi u vazduhu“, rekao je on za LiveScience. „Uvek imate određeni procenat vlažnosti u vazduhu, bez obzira na to gde se nalazite – čak i u pustinji. To znači da biste uvek mogli da ‘izvlačite’ vlažnost iz vazduha.“

Ovaj uređaj sastoji se od kondenzatora, koji je povezan s hidrofobnim površinama koje odbijaju vodu. Kako se vazduh uvlači i ove površine hlade, ostaje kondenzacija, objašnjava Retezar. S obzirom na to da su hidrobne, one odmah odbijaju kondenzovanu vodu koju su napravile.

Uređaj koji je nazvan Fontus može da „proizvede“ pola litra vode za jedan sat u okolnostima koje se ocenjuju kao izuzetno dobre, odnosno kada je temperatura između 30 i 40 stepeni Celzijusovih, a vlažnost vazduha iznosi između 80 i 90 procenata.

usr-135-img-1397487198-74d32-684x325 usr-135-img-1397487253-46ccb-684x325

Protopit ovog neobičnog aparata sadrži i filter koji sprečava prašinu i insekte da se uvuku u vodu, ali još uvek nema filter koji bi izbacio potencijalno štetne materije.

„Voda koju tako dobijate je čista, osim ukoliko je vazduh kontaminiran“, pojašnjava Retezar. „Razmišljamo o tome da napravimo i flašu koja ima filter za ugljenik, a upotrebljavala bi se u gradovima ili predelima za koje verujemo da imaju zagađen vazduh. Međutim, ova flaša je prvobitno osmišljena kako bi se koristila u prirodi i na mestima na kojima vazduh nije kontaminiran.“

Ovaj i slični uređaji mogli bi da reše jedan od najvećih problema današnjice. Prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 783 miliona ljudi živi bez pristupa čistoj vodi.


Promo video o uređaju Fontus – FB

https://www.facebook.com/techinsider/videos/465952553603106/

nationalgeographic.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*