Upotreba plastičnih kesa u Holandiji smanjena za čak 71 odsto

Upotreba plastičnih kesa u Holandiji smanjena za čak 71 odsto

Upotreba plastičnih kesa u Holandiji smanjena za čak 71 odsto

Godišnje se u svetu proizvede 300 miliona tona plastike. Stoga, sve više zemalja pribegava drastičnim merama. Kada pakujemo namirnice u plastične kese, ne razmišljamo previše o zagađivanju životne sredine.

Svake godine se proizvede 300 miliona tona plastike, od kojih 8.8 miliona tona završi u okeanima i ugrožava život morskog sveta.

Oko 700 vrsta se suočava sa istrebljenjem zbog plastičnog otpada.

Jedan od najjednostavnijih načina da učinimo mnogo za naše okruženje jeste da zabranimo upotrebu plastičnih kesa. Ova mera je sprovedena u mnogim gradovima sveta, a jedan od najneverovatnijih rezultata je postignut u Holandiji.

Kako je ministarska poljoprivrede i životne sredine u Holandiji Sharon Dijksma izjavila, holandski kupci sada koriste tek nekoliko plastičnih kesa tako da se njihova upotreba na globalnom nivou smanjila za čak 71 odsto.

Prema podacima, oko 60 odsto ljudi u pekarama, mesarama i marketima i dalje su voljni da plate za plastičnu kesu, a u robnim kućama oko 40 odsto ljudi.

„Ne samo što se manje plastičnih kesa proizvodi, već je zabrana dovela do drastičnog smanjenja otpada i smeća na ulicama i u vodi“, kaže Dijksma.

Očigledno je da je ova mera efikasna i da bi mogla da smanji količinu plastičnog otpada i upotrebu plastičnih kesa širom sveta.

Sa: nationalgeographic.rs
—–

Povezane vesti – Kako je u Srbiji? (Sa blic.rs)

U proseku čovek godišnje iskoristi između 60 i 100 plastičnih kesa ne shvatajući koliko one zapravo zagađuju okolinu u kojoj živimo. U Srbiji je potrebno raditi na podizanju svesti građana o katastrofalnom zagađenju koje donose plastične kese.

„Zvuči neverovatno, ali plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi“, izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović povodom činjenice da se Srbija na godišnjem nivou zatrpa sa čak devet miliona vrećica za jednokratnu upotrebu.

Radović napominje da je Srbija usvojila evropsku legislativu o subvencijama za biorazgradive kese kako bi se podstakli proizvođači da ih prave, ali da se subvencije zloupotrebljavaju.

„Sada je potrebno da te zakone sprovedemo do kraja, jer je čak i površna kontrola pokazala da dolazi do zloupotrebe ovih subvencija“, kaže Radović.

Drugu stranu, dodaje, čine veliki lanci prodavnica u Srbiji, ali i male radnje u komšiluku koje nemaju zakonsku obavezu da daju biorazgradive kese.

„Pored građana moramo da informišemo i velike firme o značaju eko-kesa i motivišemo ih da ih upotrebljavaju. To je veoma teško bez sankcija ili ekonomske računice“, rekao je on.

Priredio za OnlineMušičar Ivan Korhner
Fotografija: Profimedia

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*