Upotreba biorazgradivih kesa

Upotreba biorazgradivih kesa

Upotreba biorazgradivih kesa
Još dva trgovinska lanca počela da naplaćuju kese

Još dva trgovinska lanca počela su da naplaćuju plastične kese, tako da ih je sada ukupno četiri, a ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je dosadašnja akcija već dala efekat jer je upotreba kesa prepolovljena.

Ranije su kese počeli da naplaćuju u “Shop&Go” radnjama trgovinskog lanca “Delez”, a od skoro i Idea, Maxi i Mercator.

Ministarstvo zaštite životne sredine je prošle godine napravilo dogovor sa dva trgovinska lanca tako da se plastične kese u njihovim trgovinama već naplaćuju, a Trivan navodi da je prvih dana od naplate kesa, koje koštaju dva dinara, smanjena njihova potrošnja i korišćenje za 50 odsto.

“U ovom trenutku podatak je još bolji, čak 60 odsto manje kesa koristimo samo zahvaljujući tome što ih sada naplaćujemo“, rekao je Trivan za RTS.

Na kraju godine će se sumirati rezultati i postignuti efekti, a ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne isključuje mogućnost da trajno zabrani upotrebu plastičnih kesa. U pitanju su biorazgradive kese*.

Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama Evropske unije sve se manje koriste.

Zasad, od većih trgovinskih lanaca, kese se naplaćuju u objektima “Šop and go”, “Aman”, drogerijama “DM” i “Lili”, ali i u pojedinim apotekama.

Autor: Tanjug

 

*Biorazgradive kese se prave od celuloze

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*