Unski bistrac

Unski bistrac

Sl.br_.15-Unski-bistrac-web

Unski bistrac

Mušica koju sam sretao na vodi je Unski Bistrac samo što postoji ogromna razlika u veličini između ovih mušica (Vodeni cvet i Unski bistrac)

Pravi se od:
Rep: – Nekoliko niti bijelog horoza,
Trup: – Bijela svila sa braon početkom,
Rebra: – Tanka, jedva primjetna srebrena žica
Nogice: – Potuno svijetli ili bijeli horoz,
Krilo: – Ja nisam pravio krila,
Glava: – Najlon čarapa, lakirana,
Vrijeme upotrebe: – Ovo je bila tipično augustovska mušica i rojila se i padala samo na Uni i Uncu od 5h poslijepodne pa do sumraka.
Udica: – Mustad br.16., ali najbolje, br.18. pa i manja

Unski bistrac se takođe javlja krajem jula i početkom augusta, ali je toliko sitan da se jedva primjećuje golim okom. Koliko je to delikatna i sitna mušica za imitiranje treba pogledati sliku mušice uživo. Pripada rodu Caenidae (Angler’s curses). Ovaj naziv je došao zbog toga što ih je teško imitirati zbog njihove veličine, koja nije veća od glave šibice. Ovaj podatak sam našao kasnije i nisam znao da imaju ovakav naziv.

Sl.br_.16-Unski-Bistrac-web
Unski-Bistrac uživo rod Caenidae

Kad sam prvi put, koncem jula i početkom augusta 1972. bio na Uni, domaći ribolovci nisu izlazili na rijeku „jer pada bistrac i ništa se ne može uloviti“ kako su nam tada govorili. Moja imitacija prikazana na gornjoj slici je imala stanoviti uspjeh u to vrijeme i mušice koje sam dao nekim domaćim ribolovcima su takođe bile uspješne, tako da su me često častili pićem, kad sam se god pojavio na Uni u Martin brodu.

Izvod iz teksta : https://www.musicar.rs/tradicionalne-banjalucke-musice-vi/

Mersad Rajić

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*