Ulov velike potočare

Ulov velike potočare

velika potocara web3

Ulov velike potočare

Dogovorom moga prijatelja Raška i mene pala je odluka gdje ćemo nedelju dana početkom juna ići u ribolov. Prvih dana hvatali smo na Deutsche Traun i Weise Tran (rijeke u Nemačkoj). Na Deutsche Traun imali smo veoma lijepih ulova, na žalost i spadanja (ispravljanja udica) pa čak i kidanja od strane kapitalnih primjeraka.

 

velika potocara web2
Treći dan bili smo na Weise Traun gdje smo počeli sa lijepim ulovima. Poslije izvjesnog vremena primjetio sam jednu poprilično veliku sjenu na dnu rijeke. Par zabačaja sa nimfom u veličini 10#, ali riba nije pokazivala nikakve interese. Odlučujem se da stavim kamenjarku u veličini 8# i nakon par zabačaja i u momentu kada nimfa pada blizu ribe (cca. 2m) riba se u tada okreće i bježi u nepovrat. Raško i ja nastavljamo nizvodno dalje da lovimo. Bilo je dosta ulova, pretežno s nimfama.

Poslije par sati vraćamo se uzvodno i prolazimo pored mjesta gdje smo to jutro vidjeli veliku pastrmku. Sjena je opet bila na istom mjestu. Silazimo dole i počinjemo da joj bacamo. Nakon par minuta i nekoliko zabačaja riba se opet nizvodno udaljava. Pomislim, pa ljudi šta je ovo? I nije čudo, koliko je ova riba vidjela ribara i nimfi do sada. Mislim, može da razlikuje po padu nimfe u vodu o kojoj se nimfi radi. Sigurno nema nimfe koju nije do sada vidjela. Ali ne i tkzv. Ogi Fly. Imao sam sreću i riba se nije mnogo spustila. Prezentiram opet nimfu u veličini 10# i nakon par zabačaja i bez ikakve reakcije, mjenjam i stavljam kamenjarku na 8#.

velika potocara web1
Ovaj put sam se spremio kako treba. Tipet je upasan, nimfa i ja smo spremni. Jedan pažljivi zabačaj uz samu obalu i prezentiranje nimfe bilo je dovoljno da riba pokaže reakciju. U momentu prezentacije riba se diže i kupi nimfu. Kontra je bila u pravom momentu. Nimfa je sjela i borba je krenula. Imao sam sreće da riba nije otplivala u granje ili nešto slično. Nakon neki 10-tak minuta borbe riba je bila izmorena i spremna za prihvat u meredov. Pastrmka je uspješno savladana i nakon par fotografija puštena je u svoj elemenat da do sljedeće naše posjete još malo naraste.

velika potocara web31 velika potocara web32

Sve ribe su uhvaćene na viđeno tj. nijedan ulov, što smo imali, nije prepušten slučaju. Svaku ribu koju smo ulovili prethodno smo vidjeli. Prvom prilikom napisat ću malo o tehnici nimfarenja na viđeno. To je jako efikasna metoda nimfarenja sa veoma dobrim rezultatima.

Nimfa na koju je riba ulovljena

Nimfa na koju je ulovljena web

Potočna pastrmka je bila duga 76cm (metar nije htio više da pokaže kako god da smo mjerili), vagana nije.
Uhvaćena je sa Sage SP štapom od 9 stopa i klasom 3#. Mašinica je Waterworks ULA3 sa upasanom šnjurom. Naperak (Podvez-tipet) je bio debljine 0,20mm. Sve ribe su puštene!

Puno pozdrava i Bistro

Ognjen Ogi Tasić
Foto: Raško

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*