Ubi ili pusti

Ubi ili pusti
bolja kasika u akciji
Kašika u akciji

Ubi ili pusti
Alatke za otkačivanje ili usmrćivanje ulovljene ribe

Članak gospodina Mikeca u broju 5. u kojem spominje pumpicu za stomak, me ponukao da napišem nešto o kašici za srž, engl. marrowspoon (marou spun). A onda se ideja razvila da opišem četiri međusobno povezane alatke vezane za otkačivanje ili usmrćivanje ulovljene ribe.


Prva alatka
je klipica za otkačivanje ribe ili izvlakač, engl. disgorger [disgodja dugo o]. Radni dio se pravi ili od metala ili od plastike, a drška može biti metal drvo ili plastika. Na radnom kraju ima ili urez u obliku slova v kojim se gura udica (ovakav oblik često nalazimo na kraju alatke za čišćenje krljušti u mulifunkcionalnim noževima) ili kratku cjevčicu sa urezom sa strane. Kroz urez prolazi najlon, a po najlonu se alatka dovede do udice. Alatka sa najlonom se čvrsto stisne i dok se drugom rukom drži riba alatkom se gura udica. Neku alatku za otkačivanje ribe uvijek treba imati u ribolovu, a pogotovo ako se praktikuje vraćanje ulova u vodu.

izvlakaci
izvlakači


Druga alatka
je prilično nov izum, pravi se od čvrste plastike ili metala i poznat je pod imenom ketchum release (kečum rilis). Radi se o alatki specificno dizajniranoj za otkačivanje ribe u vodi, kako bi se prilikom uhvati i pusti ribolova maksimalno smanjilo oštećivanje ribe. Svako vađenje ribe iz vode i uzimanje u ruke nosi sa sobom određen rizik po istu. Ova alatka je varijacija na drugi gore opisani oblik klipice za otkačivanje. Razlike je u tome što je cjevčica tankog zida i pod uglom u odnosu na dršku. Ovo omogućava da se jednom rukom drži najlon, a drugom alatka i da kombinacija napetosti najlona i težine ribe omogući alatki otkačivanje ribe u vodi.

kecum
Ketchum release

otkacivac udice


Treća alatka
je kašika za srž i pravi se od istih materijala kao i izvlakač. Na ideju za korišćenje kašike za srž u ribolovne svrhe je, jedući srž, došao Skuiz (Skues) 1921. Do tad su se nad ribama vršile autopsije da bi se ustanovilo čime se hrane, a mnogim ribolovcima kraj vode to nije bila baš najprijatnija zabava. Kašika za srž koja se koristi kao pribor za jelo pravi se od istog materijala kao i ostali pribor za jelo i često ima izdužene kašike na oba kraja. Metod za ispitivanje želuca ribe je da se kašika gurne koliko može, dok se riba črvrsto drži na zemlji. Kašika se okrene par puta i izvadi, zajedno sa sadržajem želuca. Engleski izraz za ovu radnju je kašikarenje – spooning, riječ koja takođe opisuje jednu od pozicija u seksu. Ovo se radi samo na mrtvoj ribi (naravno ne ovo drugo).

bolja kasika u akciji bolja kasika u akciji 2

pop i kasika 2
pop i kašika
bolja kasika u akciji 3 bez blica
sadržaj želuca lipljana

Što nas dovodi do četvrte alatke. Ako riba neće biti vraćena, najhumanije ju je što prije usmrtiti, a slanje na drugi svijet obavlja pop/svećenik/sveštenik, engl. priest (prist dugo i). Ovo je alatka koja se pravi od metala, drveta, plastike ili roga. Radni dio ili glava je najčešće od mesinga ili je otežan ubacivanjem olova. Riba se ovom teškom glavom udari snažno dva ili tri puta odmah iza očiju. Nerijetko se pop pravi tako da mu je drška šuplja sa navrnutim poklopcem, a u šupljini se drži kašika za srž ili igla koja se takodje može koristiti za usmrćivanje, ali i za druge stvari, npr. raspetljavanje čvorova. Takođe često pop jednostavno na drugom kraju ima neku drugu alatku, u produžetku drške. Najčešće se opet radi o kašici za srž, ali može biti i izvlakač ili čak ketcum release. Ovo je interesantna kombinacija – sa jedne strane alatka koja se jedino koristi kod uhvati i pusti, a s druge alatka koja ne može da se koristi u uhvati i pusti – što ti je univerzalnost.

pop drvo metal, drvo, metal
pop za usmrćivanje ribe od drvo metal, drvo i metal
priest sa interneta
Pop od kombinacije drvo metal

I na kraju, ako namjeravate koristiti pumpu imajte na umu da je ribu lako oštetiti. Ovo, naravno nije previše bitno ako je ulov namijenjen za trpezu i već usmrćen. Ali ako ribu namjeravate živu vratiti u vodu slijedećih nekoliko savjeta bi vam mogli koristiti. Ako imate prilike, vježbajte na mrtvoj ribi prije nego što se upustite u posao sa živom. Ribu držite sa trbuhom na gore, a lipljena što vertikalnije sa glavom na dole – tako su mirniji.
Kao i sa svakim uhvati i pusti postupkom, nakvasite ruku prije nego što njome zgrabite ribu i držite ribu što kraće van vode. Bistro!

Ćisek

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*