U potrazi za Soškom

U potrazi za Soškom

U potrazi za Soškom
Reportaža sa Idrijice

Kao i svake godine ponovo sam se odlučio za odmor u Sloveniji, Kod svojih prijatelja Gregora, Petera i Mihe. Inače njih trojica su vrsni mušičari, a ja kao zaljubljenik u fotografiju odlučio sam da prvi vikend provedemo u Idriji na prelijepoj rijeci Idrijci.

Tog dana pri dolasku primjetili smo da je voda malo zamućene čemu su doprinijele obilne kiše koje su padale proteklih dana. No to nas nije obeshrabrilo u našem cilju! Izjutra je riba radila jako slabo, tek po koja pastrmčica se izbacivala na površinu.

Odlučili smo početi sa manjim strimerima te nimfama, ali uzalud je bilo! Razočarenju nije bilo mjesta, jer smo vjerovali u uspjeh, tako da smo srednji dio dana kada je sunce bilo najjače ostavili naravno za roštilj i ledeno pivo. Uživanje u kanjonu rijeke Idrijce se teško može opisati riječima, mir na vodi, prirodni ambijent i još mnogo toga upotpunjavalo je moj prvi susret sa ovom rijekom! Poslije ručka zadesio nas je jak pljusak i nevrijeme, pa smo ponovo postali skeptični oko ulova i pronalaska prelijepe Soške pastrmke! Vrijeme je prolazilo, ali kiša nije odustajala od svojih namjera da nam pokvari dan i lov. Nakon izvjesnog vremena vrijeme se stabilizovalo, ali je rijeka dobila još žuću boju što nam nije išlo na ruku nikako!
Desna pritoka Idrijce Cerknica je bila jako zamućena od obilnih padavina i utjecala je mnogo i na samu Idrijcu. Odlučili smo da se premjestimo na gornji kraj rijeke i da pokušamo prevariti ljepoticu jadranskog sliva i endemsku vrstu Sošku pastrmku (lat. Salmo marmoratus).*

Soške pastrmke

Predveče smo stigli na jedan dio terena u gornjem toku gdje su voda i teren bili idealni za lov pa smo se raspodjelili dužinom toka. U prvih pola sata imali smo nekoliko ulova, akcije je bilo, ali su to bili manji primjerci Soške. Nastavili smo s mušičarenje i bili uporni! Samo što sam sjeo na kamen da malo odmorim ugledao sam da Petar ima dobru ribu na štapu koja ga je polako vukla niz brzak, uzeći u obzir da mu je tipet bio 0,10mm nije želio rizikovati, pa je pustio ribu da diktira tempo! Nakon 10tak minuta borbe izvukao ju je bila je to prelijepa Soška pastrmka nekih 40cm, onako odoka, jer je nismo mjerili već smo je pažljivo oslobodili sa udice i vratili nazad u vodu. Petar je naravno po našim pravilima bio dužan dati za rundu piva, jer je dobio najveću ribu toga dana!

Peter Kežele 40cm odoka

Ali očito da je to bio samo početak onoga što slijedi, desetak metara ispod Gregor je zakačio još jednu! Po štapu i borbi vidjeli smo da je veći primjerak izvukao ju je nakon izvjesnog vremena , bila je to veća riba 50+cm prelijepa Soška, uslikali smo Gregora sa trofejem i pustili je u vodu.

Gregor Bavčar 50+cm

Sada je Gregor bio zadužen za rundu piva, ali nakon kratkog razgovora i analize dešavanja Miha ima akciju! Po prvim karakteristikama ponašanja ribe mislili smo da je to velika Kalifornijska pastrmka, međutim riba počinje da ide na dno što je karakteristika Soške. Borba je počela da postaje sve žešća, znali smo da je to velika riba. Preko 10 minuta borbe, ali još nije bilo kraja ni na vidiku, riba je diktirala tempo u jednom momentu smo je uspjeli da vidimo bila je to jako velika Soška pastrmak koja je u intervalima prilazila nama i odlazila kako ona to želi! Miha je bio izmoren, a mi nestrpljivi da vidimo ishod, i nakon 25 minuta dobili smo je u meredov, primjerak samo za poželjeti Soška 65cm, prelijepih boja i karakteristika po tijelu, zdrva i jaka riba zadala nam je puno muka, ali i uživanja. Ulovljena je na štap #3 tipet 0,12mm i nimfu Rudar“ (improvizovana nimfa prijatelja Petera). Ribu smo uslikali i vratili u vodu svi zadovoljni danom odlučili smo da završimo prvi dan, a na Mihi je naravno stala tradicija i moraće da plati rundu piva (hahahahah).

Sve ribe su vraćene!

Miha Žejn 65cm Soška pastrmka

Idrijca je jedna prekrasna salmonidna rijeka u šta sam se sam uvjerio i potvrdio priče prijatelja. Cijeli tok je jako interesantan u nekim dijelovima zadivljujući. Obilje ribe i insekata obećavaju odličan ribolovni provod, a ambijent vam pruža izvrsnu relaksaciju i mir.

Nekoliko fotografija s rijeke Idrijice:

BISTRO

Foto: Vanja Hadžiavdić
Tekst: Vanja Hadžiavdić

* Sa Wikipedia:
Soška pastrmka, Pastrmka glavatica
(lat. Salmo marmoratus) je slatkovodna riba koja živi u Jadranskom slivu, a pripada familiji Salmonidae.
Pastrmka glavatica ima karakteristično veliku glavu, koja joj zauzima od 22% do 25% ukupne dužine tela. Zubi i čeljusti su joj veoma jaki. Telo ima oblik izduženog valjka. Boja tela joj varira od crvenosive do tamnozelenkaste, a ima tamne pruge u vidu šara. Glava joj je nalik mramoru, pa je po tome i dobila takav latinski naziv. Pastrmka glavatica živi u rekama u Jadranskom slivu, od Jugozapadnih alpa pa do Albanije. Živi u rekama: Soča, Idrijica, Vipava, Neretva, Zeta, Morača, Beli Drim, Bojana i Skadarskom jezeru. Zagađenja i promena staništa dovelo je do dubiozne razlike kao jedne od najugroženijih slatkovodnih riba Jadranskog basena. Zadržava se u dubokim virovima. (https://sr.wikipedia.org/)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*