U Indiji uzgajaju mostove

U Indiji uzgajaju mostove

Stanovnici severoistočne indijske države Meghalaje ne grade mostove već ih ‘gaje’ u kišnim šumama odnosno prave mostove od prastare loze i korenje drveća, koji se protežu vodoravno preko reka i potoka stvarajući čvrstu lestvičastu konstrukciju.

Pleme Kasi u dolinama koje vode ka Bangladešu gaji mostove za koje se, pošto dostignu punu snagu, procenjuje da mogu da traju od 500 do 600 godina, što je mnogo duže od konvencionalnih mostova, prenosi portal „Gradjevinarstvo.rs“.

Oblast Cerapundži je jedno od najvlažnijih mesta na svetu sa mnogo brzorastućih reka i potoka, pa pravljenje ovih mostova ima neprocenjivu vrednost za žitelje.

S obzirom da ta oblast prima mnogo vode, običan drveni most bi brzo istrulio. Više od pet vekova meštani upravljaju korenje i lozu lokalnog drveta (lat. Ficus Elastica) preko reka, koristeći izdubljena debla kako bi stvorili sisteme za vođenje korenja.

Kada korenje i loza dospeju na suprotnu stranu omogućeno im je da i tu puste koren i vremenom se stvori snažan živi most, a nekima je potrebno 10 do 15 godina da postanu potpuno funkcionalni.

Na površini mosta se postavlja granje, drvene ploče i kamenje. Neki od mostova su dugački i više od 300 metara i mogu da izdrže težinu 50 i više ljudi.

Izvor: B92
Foto: Arshiya Bose's /flick i internet

Loading

1 Comment on “U Indiji uzgajaju mostove

  1. Kod nas u Bosni slično su se ovako pravili mostovi. Sjećam se u mene babo kad je savio dva drveta debljine pruta, i svezo ih kanafom na drugoj strani potoka, i oni su tako rasli popreko. Kad su bili debljine oko 10cm, samo smo ih podašćali. Eno još mosta tog čitav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*