Tube mušice

Tube mušice

tube flies 004Tube mušice
Fly tying: Tube za Lososa

Kada sam davne 1988 godine prvi put video plastičnu cev šareno namotanu i sa nekim dugim dlakama pomislio sam šta li ljudi pecaju na ovo? Napred nema gde da se veže, a pozadi nema udice, a nemački nisam znao da bi pitao zašta služi i kako se peca sa ovim cevčicama.

Kako je vreme prolazilo sve više i više sam proučavao i vezivao tube mušice, a pecao nisam, jer me na početku privlačio samo njihov izgled. Kako su vremenom izlazili novi materijali, tube su postojale sve atraktivnije, tako da danas vezač mušica svoju maštu može da iskaže baš vezivanjem tube mušica.

tube flies 002

Istorijat i vrste

Tube su nastale pre otprilike 50 godina, i danas preuzimaju vodeću ulogu kod pecanje lososa, a u poslednjih par godina sve više i vrlo efektivno koriste i za pecanje pastrmke, štuke, smuđa, soma, klena i drugih vrsta riba. Ove tube mušica deluju mnogo atraktivnije i provokativnije od ostalih mušica koje su vezane direktno na udicu, pa zato i privlači razne ribe. U zavisnosti koju ribu pecate tako i podešavate dužinu i debljinu tube i udicu koju ćete da koristite. Tube se mogu vezivati u nekoliko varijacija, tankog tela, debljeg tela, duge tube, kratke tube, lagane ili otežane; ukoliko odaberete odgovarajuće cevi. Nema druge vrste mušica koje će vam dati takvu raznolikost izbor za ispunjavanje vaših zahteva.

tube flies cevcice

tube flies cevcice 2

tube flies cevcice i otezanja

Velika prednost je i slobodan izbor kombinacija udica. Jedna udica, dupla ili trokuka mogu se menjati prilikom pecanja, a da pri tom koristite samo jednu tubu. Možete koristiti malu udicu za velike tube ili velike udice za male tube, itd. Takođe možete da prilagodite i podešavanje ravnoteže tube (u nekom od narednih brojeva). Razlika tuba mušica od drugih vrsta mušica, kako ste mogli da primetite, je u tome da udica i tuba mogu da se razdvoje i menjaju. Kod drugih mušica sve je zajedno. Materijali su vezani direktno na udici i ako se udica polomi mušica je više neupotrebljiva, dok kod tuba u tom slučaju možete zameniti udicu. Često se desi da nedovoljno iskusni mušičari imaju problema sa zabacivanjem strimera, pa obično štap pri kretanju unazad spuste malo niže nego što treba. Pritom strimer pada na zemlju ili šta se već nalazi iza njih i dolazi do oštećivanje udice. Ona se ne može zameniti, pa vam je potreban drugi strimer (poznanik je polomio osam strimera, za pola dana). U tom slučaju ne radi se samo o nekoj ekonomiji da li ćete više ili manje strimera potrošiti, nego se desi da imamo samo jedan komad strimera. Ako na njega dobro lovi, a ne možemo ga koristiti, jer smo polomili udicu, propade dan. Tuba zajedno sa udicom pliva odvojeno od dlake koje su vezane za nju. Dlake su laganije i vuku ka površini vode, a tube i udica idu ka dnu što znači da su razdvojene i dlake plivaju prirodnije, nego bilo koja druga mušica ili strimer. Nekada su se tube izrađivale samo od tvrde plastike i tada se za povezivanje sa udicom koristio i komad silikonske cevčice da bi udica mogla da se pritegne. Današnje tube su elastičnije i zato se ne mora koristiti dodatna cevčica, jer udica direktno može da se uvuče u tubu. Evo i par slika najnovijih tuba i način montiranja.

tube flies 003

tube flies 001

Bistro! Winterthur, Avgust 2009.

Tekst, izrada i foto: Aco Popov

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*