Trud se isplatio!

Trud se isplatio!

Losos glava web

Trud se isplatio!
Mušičarenje lososa u Norveškoj

Pre par godine (tačnije 3), zainteresovao me je jedan članak koji sam pročitao o lovu divljeg lososa mušičarenjem. Specijalno se činilo interesantnim činjenica da je losos riba koja napada mušice ne da bi se hranila, već jednostavno zbog odbrane teritorije. To mi se učinilo kao fer izazov na koji sam bio spreman da potrošim svoje vreme.
Kako ribolov na lososa nije ni malo jeftin, prilika nije bilo previše u poslednje 3 godine. Pecao sam ga ukupno otprilike nekih 20tak dana u tom periodu. Svo vreme sam pecao u Norveškoj, od krajnjeg severa, pa do okoline Osla. Iako sam imao lososa na udici par puta nisam uspeo da ga iznesem na obalu sve do pre neki dan.

Losos je riba koja ulazi u reke u kojima je i sama rođena, da bi se mrestila, i uvek se vraća u istu reku. Najveći primerci ulaze najranije, dok tokom dalje sezone dolazi red i na manje primerke. Kao što sam napomenuo pre, lososova želja za hranom se skoro do kraja gasi po ulasku u reku, jer tu ide samo sa jednim ciljem – da se mresti.

Tehnika i taktika lova

Kako da u praksi – pokušavam da upecam ribu koja se ne hrani, sa nečim što nije hrana – nije ni čudo što su teški za ribolov.

Mušičarenje na lososa čini još težim i sama tehnika pecanja. Bez obzira da li se peca jednoručnim ili dvoručnim štapom, veoma je bitno da se ne udara kontra kad riba zagrize. Uvek posle zabačaja strune u vodu, ostavi se otprilike jedan metar opuštene strune između štapa i čekrka. U trenutku kada riba zagrize, taj loop se pušta i riba se odmah prevodi na čekrk, dok se par sekundi posle toga štap samo lagano digne u vis. To je zbog specifičnog uzimanja mušice od strane lososa. Ako se kontra udari odmah – mušica se bukvalno izvlači iz usta ribi. Ne baš jednostavna tehnika posle mnogih godina pecanja pastrmke na suvu muhu!

reka web reka web1

Konačno sam ga izneo na obalu!

Toga dana bio sam nedaleko od Osla, svega 1 sat vožnje do reke koja se zove Nummedalslågen. Po pravilu mesto na kojem sam pecao je dobro u avgustu, jer je prilično daleko od ušća reke u more. Par puta sam bio tamo i prošle godine, ali bez uspeha. Ovoga puta, sreća je bila na mojoj strani. Ulovio sam prelepog lososa od 4kg u punoj snazi. Borba je bila fantastična, i najviše me je iznenadila dodatna snaga ribe kad sam već mislio da je borba gotova, na svega 3 metra od mene, posle 10 minuta borbe ona je počela iznenada plivati uzvodno, prosto fantastično i nezaboravno. Ukratko potom sam uspeo da se dohvatim repa ribe i izneo sam je na obalu.

Losos web1

Losos web2
Marko s prelepim lososom

Toga dana sam pecao sa dvoručnim štapom klase 14 i plutajućom strunom. Za mušicu sam koristio Tube mušicu sa zlatnim telom, narandžastom i crnom dlakom. Riba je uhvaćena 12. avgusta 2015 u 07.30 ujutro.

tuba musica web
Koristio sam Tube mušicu sa zlatnim telom, narandžastom i crnom dlakom.

Sve u svemu, trud od 3 godine se isplatio, i iskreno se nadam da neće proći dugo do novog susreta sa ovom fantastičnom ribom.

Bistro!
Marko Milošević

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*