Tri mušice

Tri mušice

makro fotka nimfi u kutiji

Tri mušice
Koliko napraviti-kupiti istih mušica?

Često postavljano pitanje koje vezači sami sebi postavljaju: – Koliko istih mušica napraviti? Opet oni, kojih je daleko više, koji ne prave mušice, već ih kupuju od vezača, u prodavnicama ili preko interneta postavljaju slično pitanje: – Koliko istih mušica kupiti? Odgovor je kratak i jednostavan: – Tri! Minimum!

Zašto tri?

Kada sam ove godine išao u Norvešku da lovimo lipljane, upoznao sam puno novih prijatelja koji su odlični ljudi i ribolovci, i mušičari. Među njima ima i vezača, ali i onih koji kupuju mušice. Jedan od njih – Daniel je imao odličnu teoriju o tome kako uvek treba imati barem tri mušice kod sebe od iste vrste i veličine!

birds nest nymph

Grashopers

tri nimfe web

Objasnio je to time da ako riba radi na određenu mušicu, uvek imate u rezervi još dve, jednu za slučaj kada riba mušicu, na koju lovite, odnese – imate rezervnu, a ako vam drugar ili poznanik s kojim lovite zatraži da vidi na šta lovite da mu poklonite onu koja „radi“ – kolegijalnost na vodi!

Tako kod Daniela, koji retko vezuje mušice (uglavnom kupuje) u kutiji možete videti puno „trojki“ mušica i nimfi, te strimera koji stoje u grupama. Kada mu zafali, napravi ili zamoli da mu naprave ili kupi i dopuni, da budu opet tri. Tako je u njegovoj kutiji stanje skoro uvek u fulu.

kutija popov web

Pin_box_9

trico_collection

DSC_4329

To me je ponukalo da tu njegovu teoriju proširim dalje, jer mislim da je potpuno u redu i da je to ustvari minimum koji bi trebalo imati u svojim kutijama.

Postoje inače kod mušičara u kutijama totalni šareniš, od onih koji imaju samo po jednu mušicu od svake vrste, do onih koji imaju po 10-20 kom istih mušica koje su poređane po obliku i veličini. I jedna i druga teorija (praksa) su ekstremne, a ova teorija o „Tri mušice“ mislim da je u redu. Najgore je kada riba „uzima“ neku mušicu, a vi više u kutiji nemate nijednu ni po obliku ni po veličini sličnu, ili kada imate puno mušica istih oblika i veličina, a nemate onakvu koja trenutno radi, jer niste poneli kutiju u kojoj su te mušice.

catch-nymph-flies

kustich_550

_kf31285

Nađite se u ovoj priči i postavite se kako vam najviše odgovara. Preporučujem da iskoristite ovu ideju u praksi o tri mušice, jer se pokazala praktičnom. Ja hoću!

 

IK

Najčešće se i prodaju u grupama po 3, 5, 6, ili čak 10 istih!

wooly_bugger_collection

beadhead_collection

baetis_collection

attractor_collection

caddis_collection

terrestrial_collection

MC_Coetzers_favourite_stream_flies_1

891.screenhunter_12_dec._01_13.00

FLY pack drys

FLY pack nymphs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*