Tri dana za pamćenje na rijeci Savinji

Tri dana za pamćenje na rijeci Savinji

3.7. – 5.7. 2020. Ljubno, rijeka Savinja

Petak 3.7. u 5 ujutro zaputio sam se u Sloveniju na trodnevni ribolov na rijeci Savinji. Tamo sam se našao s prijateljima koji su stizali iz Njemačke. Put nas nije mazio. I meni i njima cijelim putem je padala kiša i bojali smo se da nam uvjeti za ribolov neće biti dobri. Savinju nitko od nas nije poznavao, jer tamo nitko od nas trojice nikada nije bio, niti lovio.

Dolazim prvi. Oko 8 sati ujutro. Kiša lagano pada i odlazim do mosta da vidim je li rijeka visoka i mutna. Ugodno iznenađenje, voda je savršena! Štihasta i u blagom porastu. Uvjeti su dobri. Obilazim još par pozicija prije nego ekipa iz Njemačke nije došla da se bar malo upoznam s terenom gdje ćemo loviti 3 dana.

Okupili smo se, smjestili u hotel popili kavu i krenuli na vodu. Odmah odlazimo u trofejni dio i zauzimamo pozicije te krećemo s lovom. Polako prolazimo sve pozicije uz laganu kišicu koja nas prati. Lovimo solidno, jako puno prekrasnih potočnih pastrva nalazimo u brzoj vodi koje su taj dan bile raspoložene. Već prije pauze prestali smo brojiti tko je koliko riba ulovio. Na pauzi za ručak smo skupa i prepričavamo dojmove i dijelimo iskustva te muhe na koje smo lovili.

Nakon kavice i ručka nastavljamo dalje. Krećemo s iste pozicije samo na  suprotnu stranu kako bi prošli cijelu dužinu trofejnog dijela. Na samom kraju dolazimo do jednog bazena gdje vidimo jako puno velikih riba, trudili smo se svi, no od nas trojice Alojz je bio najuspješniji. Ulovio je dvije velike kalife! 63 i 73cm. Pred kraj dana opet se vraćamo na početak gdje Toni u zadnjem zabačaju lovi svoju najveću ribu u životu. Kalifa 65cm! I time smo zaključili jako dobar dan.

Nimfa pre i posle ulovljenih riba

Sljedeće jutro je savršeno. Sunčano toplo, voda još bistrija! Priključio nam se i Damir koji je došao na dan!

Odmah odlazim do bazena gdje sam imao „nedovršenog“ posla s jednom većom kalifom od dana prije! Nakon 5 muha i 15-ak minuta upornog zabacivanja uzela je! Kreće borba te nakon 5-6 minuta riba je u podmetaču! Mjerenje iiiiiii 75cm! Nevjerojatno, kao jako mlad i neiskusan mušičar uspijevam prevariti takvu grdosiju! PB (Personal Best – Lični rekord)! Ne može bolje! Po ovo sam došao tu!

Nastavljam dalje i dobivam dosta lijepih riba. Toni, Damir i Alojz imaju problema s „landanjem“ većih riba te imaju dosta spadanja i kidanja! Stiže večer, a na vodi ostaju najuporniji Damir (mentor) i ja! Montiramo špagu, suhu muhu i čekamo večernji skok! Oko 21 kreće ludilo. Na velikog kraljevskog kočijaša svega 2 metra od mene diže se prekrasna potočara i kupi ga s površine. Kontra, borba, zamaranje i u podmetaču je! Mjerenje iiiiiii 57cm! PB u potočnim pastrvama! I još k tome na suhu! Damir također dobiva 4-5 većih riba na suhu i pada mrak te nam postaje teško loviti i zaključujemo dan!

Zadnji dan još je bolji nego prethodni! Još toplije bez oblačka! Brzo spremanje i pravac do „rupe“ gdje sam vidio najveću ribu. Još je tamo! Jasno se vidi u kristalno bistroj vodi da je kalifa impresivne veličine! Polako prilazim i krećem sa nuđenjem raznih nimfi! Nakon 40 minuta i promijenjenih 15-ak nimfi stavljam princa i krećem kao i sa svim nimfama prije! Prvi prolaz ništa drugi prolaz ništa treći prolaz… špaga staje, ja dajem kontru, a ono…. Kao da sam u kamen udario! Riba se samo malo bočno pomjeri, zasvijetli i kao torpedo krene u bržu vodu! U par sekundi već je bila 15-ak metara od mene, a ja krećem trčati za njom! Zovem Tonija koji je 20-ak metara nizvodno i govorim da je ovo najveća riba u sva tri dana! (i nisam se prevario) ! Nakon 10 minuta borbe i mog trčanja za njom smiruje se i osjetim da je spremna za podmetač. Dajem ga Toniju, polako je približavam njemu, a ona čini onaj zadnji pokušaj bijega, puštam je i ponovno je približavam Toniju, a on je majstorski stavlja u, za nju, premali podmetač. Ribu mjerim i ne vjerujem što vidim! 81.5cm! Provjeravam to još dva puta, Toni sve slika i uredno dokumentira! Novi PB i nezaboravno iskustvo! Nakon kratkog fotografiranja ribu puštam nazad da još nekoga usreći kao što je mene! HVALA NA VOŽNJI!

Taj dan za mene je već tada bio gotov! Samozadovoljno sam se šepurio i hodao po vodi i gledao slike te grdosije! Toni i Alojz i taj dan su imali par riba preko 55cm, a oko 14 sati smo se pokupili na ručak, spremili se i zaputili kući. Ja za Zagreb, a njih dvoje za Njemačku!

To su bila 3 dana za pamćenje! Ovo se ne zaboravlja! Hvala Ljubno, Hvala Savinja! Do sljedećeg puta, BISTRO! 

Branimir Reese Šola

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*