Treba biti na vodi što više i stalno učiti

Treba biti na vodi što više i stalno učiti

Intervju prvaka Crne Gore za 2022. – Ivica Rajković

• Predstavite se našim čitaocima: lični podaci (ako želite) i čime se još bavite pored FF.

Ja sam Ivica Rajković, živim i radim u Kolašinu. Oženjen sam i imam ćerku Anu.

• Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Krivac što sam, uopšte, zavolio ribolov je moj pokojni otac Dražen, koji me je i naučio prvim ribolovnim koracima i uveo u svijet ribolova. Početkom 2000-tih godina oformili smo prvu mušičarsku sekciju u okviru SRK “KOLAŠIN” i počeli aktivno da se bavimo mušičarenjem. Ubrzo su počela i takmičenja na Opštinskom, a kasnije i na Državnom nivou.

• Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja.

Najviše volim da pecam ribu na viđeno (ciljano). Takav lov je veoma izazovan, jer odredim tačno jednu ribu koju želim da prevarim. Koristim tehnike lova nimfom, suvom mušicom i strimerom i ne pravim razlike između njih već se trudim da “pročitam” šta riba preferira u datom momentu.

• Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore?

Opremu i pribor kupujem od različitih proizvođača, a najviše volim dobar štap i dobre udice za vezanje mušica. Koristim nekoliko štapova različitih proizvođača: Vision nymphmaniac, CTS afinity X, GATTI, Grays, Sage… . Dužine štapova od 9 do 11 fita. Udice Hanak mislim da su trenutno broj jedan. Moram i da pomenem i kombinizon HOT FLY ALPINE koji je trenutno jedan od najboljih kombinizona na tržištu po mom mišljenju. Ima garanciju dvije godine i test period od 90 dana. ako nijeste zadovoljni možete ga vratiti bez obrazloženja i dobiti novac nazad. Mladim mušičarima bih prvenstveno preporučio da u startu dosta pažnje posvete učenju mušičarskog zabačaja i tehnika ribolova, jer oprema ne može nadoknaditi neznanje. Nekako mi se čini da dosta mušičara preskoči osnovne korake pri samom početku. Glavni sponzori našeg kluba su Ski Centar Kolašin 1450 i Opština Kolašin. Ja lično nemam sponzore.

• Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

I ako dosta pecam nimfama moje omiljene mušice su suve mušice, posebno sitnije varijante jednodnevki za lov lipljana. Najveći dio mojih mušica radim sam, ali u kutiji uvijek imam i mušice mojih prijatelja. Volim da pecam na Vlatkove i Bogijeve mušice.

• Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, pontoon, čamac, ). Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate.

Najviše vremena provodim na Tari i Limu. Tara je za mene posebna rijeka čak i kada nema mnogo ribe. Pored rečnog volim i jezerski ribolov sa čamca koji je veoma interesantan.

• Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Da imam slobodnog vremena kao nekad na vodi bih bio svakog dana po 10-12 sati. Pamtim i godine kada sam imao i 300+ izlazaka godišnje, a sada je to daleko manje.

• Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.

Moji najveći ulovi su lipljan 54cm, potočna pastrmka 65cm , mladica 100cm.

• Bavite li se fotografijom? Jeste li do sada imali neku izložbu?

Fotografijom se bavim samo amaterski, volim da slikam ulove, prirodu i insekte. Izložbu nijesam imao i teško da ću je i imati.  

• Nije mi jasno, a voleo bih da znam. Kratak savet početnicima.

Nije mi jasno kako Čeh vadi 70 riba za 3 sata, volio bih to da naučim. Jedini savjet koji imam je da treba biti na vodi što više i stalno učiti.

• Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Potpuno podržavam i promovišem pokret C&R. Naše rijeke su mnogo izmučene krivolovom i devastacijom tako da treba što više da se posvetimo očuvanju i obnovi ribljeg fonda i same prirode. Mušičarski reviri su raj za mušičare, ako se sa njima upravlja pravilno.

• Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu.

Moj klub je sportsko ribolovni klub “Kolašin” osnovan davnih 50- tih godina. Takmičim se skoro dvadeset godina. Moji najbolji uspjesi na takmičenjima su: pojedinačni prvak Crne Gore 4 puta, ekipni prvak Crne Gore 9 puta, pojedinačni i ekipni prvak Kupa Crne Gore 1 put, 2017. Pojedinačno i ekipno prvak Jadransko podunavskog rijeka Gacka, Hrvatska. Učesnik sam tri Svjetska i 4 Evropska prvenstva. Član reprezentacije Crne Gore sam od 2009. godine.

• Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.

U Crnoj Gori postoji veliko interesovanje za takmičenje u mušičarenju. Svake godine imamo i veći broj ekipa u ligi, a pojavljuje se i sve veći broj omladinaca. Mušičarska liga ove godine je bila jedna od najtežih do sada. Takmičenje je bilo veoma neizvjesno do zadnjeg kola. Naš klub je imao najgori start od kada se takmičimo. Poslije prvog kola bili smo, tek, na sedmoj poziciji. Ekipe iz Plava i Berana pecale su odlično svako kolo i držale vodeće pozicije, dok smo mi i dalje imali oscilacije i hvatali kakav takav priključak. Najveći doprinos našem uspjehu dao je Vlatko Peković koji je obavio sve pripremne treninge za ekipu. Ja sam bio potpuno odsječen zbog privatnih obaveza i oslanjao sam se na njegove savjete i izbor mušica. Tek u petom kolu u Andrijevici uspijevamo da povežemo nekoliko visokih sektorskih plasmana i smanjimo zaostatak za prve dvije ekipe. Na samom kraju sve je odlučeno na Tari u Mojkovcu. Napokon su se složile sve kockice i trud se isplatio. Izabrali smo dobru taktiku i lovili smo ribe prvom odabranom mušicom. U foto finišu postali smo ekipni i pojedinačni prvaci Države. Ovom prilikom čestitam ekipama “Lim” Berane i “Plavsko jezero” kao i Bošku i Radulu na odličnom pecanju i velikoj borbi za medalju do samog kraja prvenstva.

• Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?

U mom životu se, naravno, ništa nije promijenilo. I dalje moram na posao u 7.

• U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Veliki pozdrav za tebe Ivane i za sve čitaoce lista Mušičar. BISTRO!!!

Razgovor vodio urednik Portala Mušičar Ivan Korhner
Foto: Ivica i Arhiva Mušičara

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*