Torbica kod mušičarenja

Torbica kod mušičarenja

Torbica kod mušičarenja
Chestpack

Sve više mušičara se opredeljuje kada idu na mušičarenje da svu potrebnu opremu nose u torbici (chestpack). Tradicionalni mušičarski prsluk se koristi u hladnijim periodima godine, dok leti i po vrućinama mušičari sve više koriste torbice koje se nose oko struka, preko ramena ili na leđima.

Nekoliko modela u ponudi na donjim slikama

Mušičarska torbica – Protector Novi Sad

Ponuda torbica je vrhunska na tržištu i sve više poznatih firmi ima ih u ponudi. Najpoznatije su Simms, Patagonija, Orvis, Fishpond, Vision, Loon outdoors, Umpqua, …, ali ima i puno malih proizvođača koji nude svoj proizvod Allen Boulder, William Joseph’s, …. Kod nas ima u ponudi u Formaxu, Sporski ribolov i odlične torbice firme Protector iz Novog Sada. (Od sajma u Novom Sadu Lorist 2016. i firma Protector iz Novog Sada ima u ponudi ovakvu torbicu.)

U zavisnosti od veličine i materijala od kojih je napravljena takve su i cene od 20 – 120 eura.

Materijali od kojih se prave su tradicionalna koža, kordura, plastika, … U zadnje vreme se kod velikih firmi pojavile torbice koje su napravljene od vodootpornog materijala za gaženja po dubljoj vodi. Sve što je u njoj ostaje suvo.

Šta to jedna torbica mora da ima da bi bila funkcionalna?

Osnovno je da torbica ima prostor za smeštaj jedne ili više kutija s mušicama, nimfama i/ili strimerima. Da može stati nekoliko špulni najlona i koji predvez. Da na sebi ima mesta za kačenje grickalice i peana. Prostor za smeštaj hemije koja se koristi tokom mušičarenja: sredstvo za sušenje mušice, mažu za mazanje, … Prostor za sušač mušica, kopče ili trake za pridržavanje štapa, alku za kačenje meredova, na torbici ili kaišu koji ide preko ramena ili oko vrata. Veće jakne bi trebale imati dodatni prostor za postavljanje jakne za kišu (ili kaiševe za postavljanje savijene jakne). Obavezno prostor za smeštaj flašice s vodom*. Mesto za hranu, baterijsku lampu, naočale, dokumenta (dozvolu, novac, isprave, …), mobilni telefon (ili posebnu vodotpornu torbicu).

Nekoliko modela u ponudi na donjim slikama

Chest pack

 

* Kada ste u ribolovu, posebno leti treba piti mnogo tečnosti da ne dehidrirate. Uvek sa sobom treba imati flaš(u)icu sa vodom u prsluku ili torbici. Ja naprimer na r. Gradac popijem leti i do 4-5 flašica od ½ litre vode za celi dan, a moj prijatelj jedva 2 flašice. Sve je individualno! Flašicu punim na brojnim izvorima.

Uvek sa sobom treba imati flaš(u)icu sa vodom u torbici

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*