Tiski cvet na Tamišu

Tiski cvet na Tamišu

tiski cvet webTiski cvet na Tamišu

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode potvrdili su pojavu retke zaštićene vrste vodenog insekta poznatog kod nas pod nazivom “tiski cvet” u gornjem toku reke Tamiš. Do ovog otkrića došli su uz pomoć ljubitelja prirode i ribolovaca iz Jaše Tomića, tako da su sada označili staništa strogo zaštićene vrste tiskog cveta, koji se u Tamišu ovih dana roje.
Prema rečima mr Nataše Pil, stručnjaka za zaštitu faune insekata, tiski cvet je nekada bio široko rasprostranjen u ravničarskim vodotocima Evrope, a sada je redak i živi samo u pojedinim pritokama Dunava.
– Tiski cvet je zbog radova na regulaciji velikih evropskih reka i zagađenja nestao iz većine evropskih zemalja. Danas živi samo na donjem toku Tise, mada je uspešno vraćen u reke Nemačke i Češke. Zaštićen je po odredbama svih naših zakona, međunarodnih konvencija i direktiva. U Srbiji je od 2008. godine do danas registrovano 16 staništa na kojima se razvijaju larve tiskog cveta i to u obalskom pojasu Tise. Ovo je prvi nalaz tiskog cveta na toku Tamiša – naglašava Nataša Pil.
Prema njenom mišljenju, prioritet je očuvati stanište larvi, kako bi se zaštitila ova vrsta. Sem toga, potrebno je sačuvati strukture obala reka, ribolovci ne smeju koristiti larve ove vrste za mamce, a važno je izostaviti i prskanje odraslih komaraca tokom perioda rojenja.

cvetanjetise2 web

– Tiski cvet kao larva provodi tri godine u koritu reke, potom izlazi na obalu, presvlači se u odrasle primerke i počinje parenje. Ovo rojenje predstavlja kuriozitet, jer reka tada deluje kao da je procvetala. Parenje traje par dana, nakon čega ženke polažu jaja, a potom sa mužjacima uginu – kaže Pilova.
U pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode zadovoljni su ovim otkrićem, jer su dobili još jedan snažan argument da proglase Potamišja za zaštićeno područje. Sem toga, stalno prisustvo ovog insekta u koritu Tamiša pruža mogućnost za turistički razvoj lokalnih zajednica, kroz promociju prirodnog fenomena.

izvor:danas.rs
– See more at: http://zrenjaninonline.info/component/k2/item/4429-tiski-cvet-na-tamisu#sthash.rNS8kznY.dpuf

Izdvojeno (Vikipedija):

tiski-cvet web

Tiski cvet (lat. Palingenia longicauda) je insekt koji spada u vodene cvetove (Ephemeroptera). Dugačak je 8-12 centimetara, a razmak krila dostiže 6-7 centimetara. Ova vrsta je poznata kao najveća vrsta vodenih cvetova u Evropi. Zaštićena je u Srbiji na osnovu potvrđivanja Bernske konvencije i Direktivom o zaštiti staništa.

Tiski cvet dobio je ime po reci Tisi koju nastanjuje. Areal ove vrste je bio mnogo veći u prošlosti, dosezao je do Holandije, dok je sada smanjen na nekoliko rečnih slivova u centralnoj Evropi. Od 2800 poznatih vrsta, više od 100 živi u centralnoj Evropi.

Mužjaci Tiskog cveta su jedini među krilatim insektima koji se mitare posle dobijanja svojih funkcionalnih krila. Za razliku od većine vodenih insekata rojevi odraslih P. Longicauda nikada ne napuštaju vodu, već konstantno dodiruju ili brišu površinu vode. Sporo kretanje reke i odsutsvo riba koje se hrane na površini pomažu im da to ostvare. Prisustvo P. Longicauda je indikator čiste i nezagađene vode. Izumrli su u mnogim evropskim zemljama i mogu se naći samo u Srbiji i Mađarskoj na reci Tisi.

cvetanjetise1 web

Zrele životinje se ne hrane za vreme svojih kratkih života već naduvaju svoja creva vazduhom što im omogućava lakši let. Vodeni cvetovi nisu odlični letači, let im je nesiguran. Uglavnom moguće ih je promatrati u proleće i početkom leta, kada se roje. Rojenje počinje u večernjim satima i traje otprilike tri sata. Na početku rojenja larve ostavljaju glinu na dnu reke gde su živele tri godine i dižu se na površinu vode. U podizanju do površine im pomaže gas koji se sakupio ispod njihovih košuljica. Na površini vode se mitari tj. larva odbacuje svoju košuljicu i izlazi savršen insekt. Tiski cvet ima velika krila kod kojih su prednja izrazito veći od zadnjih.

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*