The “fly culture” is beautiful

The “fly culture” is beautiful

tijero milo 1Intervju Thierry Millot (Tijeri Milo)

Slavnog francuskog vodiča sam upoznao na jednom pecanju na Ribniku u maju prije dve – tri godine. Doveo je grupu mušičara iz Italije i Francuske na vode Bosne i Hrvatske. Ljudi su bili oduševljeni vodama, a specijalno Italijan koji je u Ribniku ulovio ribu života – predivnu potočaru. Istu je nakon slikanja pustio.

Posle slikanja smo Tijeri i ja pričali o svemu, a posebno smo se obradovali kada smo utvrdili da su Jan Janković i Milan Kuprešanin obojici prijatelji. Zamolio sam ga tad za intervju, a ovde vam dajem izvode iz istog dopunjenog i završenog tek ove godine.

 • Predstavite se čitaocima: lični podaci, ako želite i čime se bavite pored FF.

Thierry Millot (Tijeri Milo), 49 godina, rođen u Francuskoj. Profesionalni sam vodič – mušičar još od 1998 godine. Vodio sam mušičare iz Francuske i Evrope na prostore ExYu (Slovenija 1998 godine i na prostore Hrvatske i Bosne od 2001 godine prvi put. Volim vašu zemlju, rijeke i ljude. Imam puno prijatelja u njima.

 • Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?

Počeo sam mušičariti kao dečak od 12 godina, davne 1972 godine, kada mi je ujak pokazao osnovne stvari i vodio me sa sobom. Moj prvi štap je bio od bambusa sa svilenom strunom. Lovio sam samo na suvu muhu. Posle sam pratio evoluciju u oblasti mušičarenja, razvijao ličnu tehniku i koristio novu opremu. Sada koristim sve tehnike i veoma kvalitetnu opremu. Prva riba koju sam upecao na pribor za mušičarenje je bio lipljan.tijero milo 3

 • Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)?

Aktivno pecam od marta do novembra. Kod mene je sve isplanirano. Mart/april i novembar sam u Francuskoj; maj/juni i septembar/oktobar u Bosni i Hrvatskoj, a juli/avgust u Švedskoj.

 • Omiljeni tereni potoci, reke, jezera ili more na kojima pecate. Tehnika i taktika pecanja koju primenjujete.

Volim svuda pecati, ali posebno volim brze vode u potocima ili velikim rekama. Koristim sve mušičarske tehnike. Biram ih u zavisnosti od vode, nivoa reke i dubine, godišnjeg doba, vrste ribe, vremena, temperature vode i vazduha, te insekata koji se roje na vodi. Veoma je važno biti u dodiru sa prirodom, a posebno kada pravimo naše muhe. Za vreme pecanja su pristup, diskrecija i stapanje s prirodom veoma važni.

tijero milo 2

 • Pribor i oprema koju rado koristite i preporuka za mlade.

Za manje reke i potoke koristim štap klase #3 dužine 7,6” i strunu DT3, na rekama štap klase #4 ili #5 dužine 9” ili 10” struna WF4/5, za jezero štap klase #6 dužine 10” struna WF6. Za mlađe mušičare moja preporuka je da bi štap klase #4 dužine 8,6” i struna WF4/5 bio dobar izbor. Meni svu opremu koju koristim obezbeđuje moj sponzor JMC, broj 1 u Francuskoj

 • Omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?

Pravim svoje muhe od 1980 godine. Sam kreiram i dizajniram muhe za francusku kompaniju Easyfly. rado koristim jednostavne muhe. Za mene je kod muhe najvažnija njena veličina (kod nimfe  – težina) pa tek onda boja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAnouveautemillot6nouveautemillot8OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 • Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila (float tube, poonton, čamac). Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova.

Najviše volim wading u rekama dok u jezerima koristim plutajući tube. Imao sam u svojoj karijeri lepih ulova: Potočna pastrmka od 4.5kg ulovljena na reci u Švedskoj, strimerom, a veća potočara od ravno 5kg u Bosni na gamarus. Kalifornijska pastrmka od 4.5kg ulovljena u Bosni na suvu muhu imitacija stonefly (kamenjarke). Lipljan od 55cm ulovljen u Sloveniji malom nimfom i štuka u Švedskoj od 1.15m ulovljena na veliki strimer. To su moji trofeji.

tijero milo 5

 • Često se mušičarenje poistovećuje sa umetnošću. Da li se osećate nekad kao umetnik?

Mušičarenje je umetnosti sport istovremeno. Tehnika mušičarenja je najbolji duh ribolova. Umetnost je u mnogo stvari: vezivanju muha, knjigama, slikama, snimcima i posebno castingu. The “fly culture” is beautiful – Kultura mušičarenja je divna.

 • Bavite li se fotografijom? Jeste li imali neku izložbu?

Da redovno fotografišem za francuske mušičarske magazine i oni objavljuju moje fotografije. Rado fotografišem i za sebe. Imam veliku kolekciju fotografija s mušičarenja.

 • Nije mi jasno, a voleo bih da znam.

Svaki dan naučim nešto novo, dok sam na vodi i mušičarim. Kako se priroda menja tako se i mi moramo menjati, da bi stalno bili u vezi sa njom.

tijero milo 4
Tijeri s klijentom italijanom iz uvoda
 • Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?

Da bi uspeo kao mušičar moraš imati svoja pravila i zahteve. Moj cilj u mušičarenju je uloviti što više riba, a da ni jednu ne ubijem. Imam previše poštovanja prema prirodi. U vašim zemljama Bosni, Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji imate mnogo lepih reka. Svi se morate brinuti o njima i ribama u njoj. Trebaju vam reviri, novi a i postojeće treba produžiti, što će biti veoma dobra prilika za zaštitu lokalne ekonomije. Imate priliku da postavite sada dobra pravila ponašanja na vodi. Na vama je budućnost vaših voda.

 • U ime uredništva i svih čitalaca sa prostora ExYu hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu.

Obradovao se Mušičarima koje sam mu poklonio, a posebno knjizi Jovana M. Petrovića „Tajne mušičarenja“

Sajtovi koje nam je poslao:

My web site: www.guidepechemouche.com
My sponsor web site: www.mouches-de-charette.com
Where my flies are: www.easyfly.com

Prevod sa engleskog Biljana Kelemen

2 Comments on “The “fly culture” is beautiful

 1. Osobno poznajem gospodina Thiery lovili smo zajedno na rijeci Kupi jako dobar ribić i naravno čovjek i sviđa mi se njegov intervju i dgovori i naravno Ivan je jako dobra pitanja postavljao što se tiče fly fishinga

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*