Tenkara fly fishing

Tenkara fly fishing

Tenkara 1 web

Tenkara fly fishing

Godinama sam probao da nađem upredenu konjsku strunu ili način kako da se upredem istu, ali sve je bezuspješno završavalo. Mislio sam da je navežem na bambusov štap i da pecam mušicom na način kako sam davnih 60-tih viđao ribare kada me je moj ujak Dimitrije učio ovom divnom sportu. 

Ova metoda ribolova kao i savremeni lov mušicom se u narodu zove kandžijanje. Može se reći da zamahivanje i pucketanje strune podsjeća na kočijaško bičevanje.

Čitajući na internetu istoriju ribolova nađem da se u Japanu više od 200 godina gaji tradicija ribolova na način kako se pecalo mušicom dok nije bilo čekrka. Ova metoda se na japanskom zove Tenkara što u prevodu znači “sa neba“ ili “iz raja“. Pa to je i jeste za ribe dar sa neba, bilo da padaju prirodne muhe ili im mi nudimo mnoštvo varijanti i imitacija prirodnih insekata.

Tenkara pribor se sastoji od štapa, strune, predveza i mušice i svaki dio je vrlo specifičan što je sigurno predmet diskusija za i protiv Tenkara metode. Pa da krenemo u kratak opisa dijelova i načina Tenkara pecanja.

Tenkara štapovi

Štapovi su teleskopski dužine od 2.7 do 4.5 metara i kad se sklopljeni su dugački  od 0.6 do 1.2 metra, a teški nešto više od 100 grama. Veoma su pogodni za putovanja i transport. Razvoj Tenkara štapova je trajao preko sto godina dok se nisu dostigle današnje performance.  Mogu se uporediti sa ultra laganim ili mekane akcije štapovima. Akcija Tenkara se definiše koliko zadnjih sekcija je kruto i koliko zadnjih sekcija je fleksibilno kad je pritisak na vrh. Konstrukcija i izbor materijala odredjuje indeks akcije. Koristeći moderne tehnologije proizvodjači izbacuju na tržište veoma lagane i jake štapove koristeći grafitna vlakna.

Tenkara 2 web

 

 

 

 

 

 

  • Ultra Laki štapovi UL  akcije 5:5 znači da je 5 donjih sekcija kruto i 5 sekcija na vrhu se lakše savijaju. Odlični su za sporija bacanja i ribe težine do 1 kg.
  • L – Lagani akcije 6:4 znači 6 donjih dijelova je kruto a 4 gornja su fleksibilna. Štapovi L su osjetljiviji i precizniji za zabacivanje. Mogu se loviti ribe do 2 kg težine.
  • SL – Srednje laki akcije 7:3 i isti princip fleksibilnosti važi kao i za prethodne. Ovi su štapovi precisniji nego prethodni i moćni su kod zabacivanje što omogućava lov riba do 3 kg.
  • Lagani – L – 8:2 su krući i mogu se loviti ribe do 4 kg.

 

Na  slici je Amago model Tenkara štapa koji prodaje firma Tenkara USA. Dužine je 3.8 m i 6:4 akcije.

Tenkara 3 web

 

Ayu je najmekši štap koju nudi Tenkara USA i akcije je 5 :5.
Za planinske potoke i rijeke naših starih krajeva oba štapa bi mogla biti dobar izbor.

Ebisu je 3.6 m dužine i dovoljno je dug za za duže zabačaje. Ovaj model ima dršku  izrađenu od  crvenog bora.

Iwana je još jedan model koji nudi Tenkara USA dužine 3.3 m i težine oko 70 grama. Za ovaj model  Tenkara USA kaže da ako lovite na rijekama gdje su trofejne ribe dužine 30 cm onda je Iwana pravi izbor.

Yamame je najkrući Tenkara USA klase 7:3.
Daiwa Seiko i Shimano imaju takođe u svom proizvodnm programu i Tenkara štapove.

Poznati japanski modeli Yokoshima, Wakata, Motsugo, Kawashi su u možda lakši i dekorativnije izrade.

Tenkara 4 web

Još jedna glavna karakterisstika ovih štapova i tehnike je način kako je vezuje struna. Naime na vrhu štapa je upredena šuplja traka koja čiji je naziv „Lilian“. Na skici je prikazan način vezanja strune.

Tenkara 5 web

 

Tenkara linije

Prva Tenkara struna je bila od upredene konjske dlake. I danas pasionirani ljubitelji ove metode pecanja je koriste. Za izradu je potrebno oko 200-250 struna iz konjskog repa i najboljeg kvaliteta su od bijelih sibirskih konja. Cijene su od 25 do 50 USA$.

Dva osnovna modela danas su ravne i upredene linije. Ravne linije se izrađuju od silkova  raznih boja, dok upredene su duži upredeni predvezi.

Na prvoj slici su strune izrađene od konjske dlake, treća je jedostruka i zadnje dvije su upredene.

Tenkara 6 web

Tenkara 7 web

Tenkara 8 web

Tenkara 9 web

Mono linije se mogu kupiti za par dolara, a upredene od 14’ za 18 USA$. Mono linije možete i sami uraditi dok upredene je malo komplikovanije i kupovna cijena je manja od truda i vremena koje treba uložiti.

Predvez

Predvez je potreban između strune i mušice, a koristi se lagani do 2 kg testirane težine i dužine 1.2 metra. Mogu se koristiti postojeći tipeti, jer nema nekih posebnih razlika. Pošto nema čekrka predvez ima funkciju da zaštite štap od lomljenja, ako udari veći komad.

Tenkara mušice

Ovo je možda najveća zagonetka. U Japanu postoji širok spektar mušica, ali Dr. Ishigaki koji je master u Tenkara pecanju kaže da u zadnjih 10 godina vrlo uspješno peca na samo jednu vrstu mušice.

Dr. Hisao Ishigaki kreator je  Sakasa Kebari (kontra nogice) mušice koja je veoma jednostavna, ali mora se priznati i atraktivna što je ustvari još jedna originalnost ove tehnike.

Tenkara 10 web

Na Youtubu se mogu naći instrukcije kako se pravi ova mušica, a poslije možete sami bez specijalnih instrukcija da vežete ostale vrste.

Sakasa Kebari

Sakasa Kebari web

Ubica Kebari

Ubica Keabri web

Mala Tamna Kebari

Mala Tamna Kebari web

Fujioka Kebari

Fujioka Kebari web

Ishigaki Kebari

Ishigaki Kebari web

Sakasa Kebari

Sakasa Kebari 2 web

Gujo Kebari

Gujo Kebari web

Akiyama Kebari

Akiyama Kebari web

Takayama Sakasa Kebari

Takayama Sakasa Kebari web

Gujo Kebari

Akiyama Kebari

Takayama Sakasa Kebari

Originalne Tenkara mušice su mokre i nisu otežane. F. M. Halford vjeruje da mušice treba da su suhe i da se isključivo lovi uzvodno, ali u Japanu i danas je zastupljena originalna metoda. Uspješna i efikasna japanska tehnika je isključivo sportske prirode, a ne za ishranu.

Još jedna zanimljivost Tenkara mušica je izrada na udicama bez ušica. Tehnika je interesantna i više detalja se može vidjeti na linku

http://www.tenkaratalk.com/2012/05/tenkara-flies-on-eyeless-hooks/

Izgled mušica je na slijedećoj slici

Tenkara 11 web

Tenkara Tehnika

Ovaj način pecanja treba podijeliti na tradicionalnu tehniku koja se koristi u Japanu koja je limitirana za mnoge Amerikance.  Tenkara tehnika je razvijena za pecanje pastrmke (Amago i Yamame) i Charr (Iwana) na malim planinskim rijekama. Ovo je iz razloga što duga zabacivanja nisu potrebna i dugi bambusov štap i konjska struna su dovoljni za pecanje, što je bio način pecanja prije 100 i više godina.

Tipična japanska “Sutebari” tehnika znači izbaciti mušicu. Peca se sa jednom mokrom mušicom 5-15cm ispod površine vode. Način kako se riba mami se može prevesti sa japanskog kao poziv ili izazivanje. Laganim ritmičnim pulsiranjem mokre mušice dižući i spuštajući štap se riba izaziva na skok. Kada je štap podignut, struna je ipravljena i mušica se lagano povlači gore dole. Spuštanjem štapa na dole mušica tone lagano i pera mušice (Sakasa Kebari) se povijaju u pravcu ušice. Laganim podizanjem štapa pera mušice se povijaju unazad. Ovako potezanje mušice izgleda kao da je živa što iritira ribu na udarac. Pulsiranje treba da bude veoma vješto i da se pera otvaraju i zatvaraju ne dozvoljavajući da struna poskakuje po vodi što onemogućava brzo uočavanje udarca ribe.

Na slijedećim skicama je način zabacivanja i kako se izvlači ulovljena riba. Ako se povlačenjem strune savije štap mušicu se može takođe ”ispucati” na mjestu gdje se očekuje riba.

Tenkara 12 web

Tenkara 13 web

 

Daniel Galhardo is osnivač Tenkara firme u USA koja osim promocije ove metode pecanje i svojih proizvoda izdvaja 1% od prihoda za zaštitu prirodne okoline.

Tenkara promocija u USA je počela 2009. osnivanjem firme i broj pristalica raste dok u Kanadi nisam našao da ima puno zainteresovanih. Jedan grupa pobornika Tenkare u USA se bavi originalnom metodom, dok druga grupacija  koristeći isti pribor lovi i ostale vrste ribe i na većim rijekama i jezerima.

U ostalim zemljama je više individualno zastupljena metoda i nisam našao da postoje ozbiljniji klubovi. Međutim u Italiji slična metoda poznata kao “Pesca alla Valsesiana” se takodje koristi stotinama godina.

Dodatna oprema i pribor

Prateća oprema je takođe u modernizovanom, ali i tradicionalnom stilu. Posebno su interesantne drvene  kutije za mušice sa gravurama.

Tenkara 14 web

Tenkara 15 web Tenkara 16 web Tenkara 17 web Tenkara 18 web

Tenkara 19 web

I na kraju

Ja sam se lično  zainteresovao za Tenkara fly fishing i nabavio sam potrebni pribor. Osim štapa srednje akcije kupio sam i mono, upredenu i napokom strunu od konjske dlake.

Zainteresovala me i izrada Tenkara mušica, pa sam osim tipičnih Tenkara mušica napravio tradicionalne mušice naših krajeva u Tenkara verziji.

Osnovne Tenkara mušice se izrađuju samo od dvije vrste materijala (konac i pera). Uradio sam i nekoliko strimera sa dva i tri nivoa pera pa ocijenite sami izgled.

Mom prijatelju Verki Kablaru poslao sam nekoliko uzoraka tradicionalnih mušica u Tenakra varijanti da ih isproba na Neretvi i Prači.

Tenkara 20 web

Tenkara 21 web

Tenkara 22 web

Tenkara 24 web

Tenkara 25 web

Tenkara 26 web

Tenkara 27 web

Tenkara 29 web

 

 

 

Ova je volila debelog smeđeg mrava

Tenkara 23 web

Literatura:

Tekstovi domaćih (Goran Grubić, Mersad Rajić, Aleksandar Panić) i stranih autora (Chris Stewart, Daniel Galhardo)

–          www.tenkarausa.com

–          www.tenkarabum.com

–          www.tenkaraonthefly.net

–          www.flyandtrout.com

–          www.bistrobih.com

Pripremio: Zdenko Trivun, Kanada

Loading

1 Comment on “Tenkara fly fishing

  1. Od srca cestitam autoru priloga na veoma detaljnom i dobro ilustrovanom prilogu. Ne zelim da me se krivo razumije, svaka cast Japancima, ali mi svoju tenkaru imamo-imali smo na mnogim Krajiskim rijekama, vec nekoliko stotina godina, recimo po Uni, Plivi, Janju, Ribniku, Sani, Vrbasu … Cuveni ljeskov prut. Trazilo je vremena da ga se pripremi, prvo usijece da je dug oko 2,50-3,50 m, oguli se kora osim sedamdesetak cm pri vrhu, gdje se ostavljala kora. Stap se vjesao u pojati sa otezanjem i pustio,tako objesen, da se susi godinu-dvije. Kada se pocne loviti vrh sa korom se potopi u vodu i pusti da odstoji u vodi desetak-petnaest minuta, da mu se vrati zilavost. Zao mi je sto smo gotovo sve N A S E znanje pozboravljali. Rijetko ko je imao za klasicni splisani bamabusov stap, a i nije bilo potrebe imali smo fantasticne tehnike sa ljeskovakom i fantasticne ulove. Doduse ribe je bilo, o cemu sada mozemo sanjati. Iman jost tri ispod kuruzane u Paluckama, stari su pedesetak godina. Da priznam i ja sam podlegao Orvisu, Sage-u, ali jos uvijek imam dvije stare snjure, sa predvezom, jedna od konjske dlake i jedan, noviji DAM-ov, sa nekoliko musica u jednoj kutiji, a obale nasih rijeka i potoka imaju lijeske. Novotarije su fantasticne, ali NE ZABORAVLJAJMO stara znanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*