Teleskopski mušičarski štap

Teleskopski mušičarski štap

teleTeleskopski štap za mušičarenje? Prvi put čujete. E pa nije. Nekada se i sretao na vodi kod mušičara, posebno kao pomoćni štap za bacanje strimera, jer je praktičan za nošenje. Obično je malo jači i s njim je komforno bacati i otežane strimere.

A zašto se nije odomaćio kod mušičara? Jednostavno – nema ih u ponudi, jer proizvođačima nisu interesantni.

Ovakvi štapovi imaju nekoliko prednosti (mala transportna dužina, ne zauzimaju puno mesta, lako održavanje, mogu se nositi u prsluku – kao pomoćni štap, …), ali i mana. Najveća mana je to da je sastavljen iz više segmenata, pa je teško utvrditi pravu težinu bacanja – AFTM-a. Dalje provodnici moraju biti jači i sa obručem, što dodatno otežava štap i on tada prelazi magičnu granicu od 100g. Segmenti se moraju uklapati jedan u drugi što povećava težinu štapa.

telescopic-fly-rod 1

gonefishingus1

U svom, ne tako kratkom, mušičarskom životu samo sam jednom imao prilike videti nekog od poznanika da nosi teleskopski mušičarski štap. Bio je to Bela (Ivica Krišto) iz Busovače na jednom takmičenju u Ribniku. Bio je to neki teleskop Silstar #7 od 9’ kojeg je koristio samo za bacanje strimera. Bio sam na raznim takmičenjim, pa i na svetskim i evropskim prvenstvima u mušičarenju, ali nisam imao prilike videti da neko koristi teleskopski mušičarski štap.

telescopic-fly-rod

telescopic

Kod proizvođača koji prave mušičarske štapove nema u ponudi teleskopskih štapova, osim retkih malih proizvođača (Gatti, Shakespeare, …). Transportnu dužinu, kao problem, su rešili proizvodnjom višesegmentnih štapova za mušičarenje sa 6 (7, 8, 9, ..) delova koji se sklapaju pre upotrebe.
Svojevremeno su pravljeni univerzalni štapovi koji su imali na ručki štapa dva mesta za postavljanje mašinice ili čekrka za mušičarenje. Čekrk se mogao postaviti u dnu štapa ili mašinica za druge vidove pecanja na nekih 40-60cm od kraja štapa. Pre nekih 30 godina i ja sam imao jedan takav! Kupio sam ga u Sarajevu, a bio je napravljen od kombinacije tekstolita i fiberglasa.

tele

http://www.gatti-flyrods.it/tele.html

http://www.flylife.com.au/library/tackrev/61/telefly.html

Priredio Ivan Korhner

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*