Tarska mladica na nimfu

Tarska mladica na nimfu

Mladica od 95cm – Vlatko Peković

Juče 17. jula 2020. i vrijeme oblačno sa povremenom kišom. Izgledao je kao dobar dan za pecanje nimfom, jer na Tari nekih puta lipljen i potočara znaju da polude po takvom vremenu. Pecanje sam počeo negdje od 4 sata poslije podne. U poslednjih desetak dana vodostaj je dosta opao, a veliki bukovi su se skoro prepolovili.

Dok sam pecao lipljana na nekoliko mjesta sam primijetio mladice. Sada su postale lakše uočljive i u očiglednom problemu sa skrivanjem. Oko 19.30 dok sam lovio nimfom u jednom protočnom brzaku uočio sam lijepu mladicu blizu mene. Odlučio sam da pokušam da je lovim nimfom, jer drugi pribor nijesam imao sa sobom. Mijenjao sam mnogo nimfi, ali mladica je stajala nepomično. Na kraju sam stavio fazanov rep na veličini 10 i tungsten glavu od 4mm. Dok sam vodio nimfu vidio sam da je mladica opazila mušicu i pošla prema njoj. Dao sam jaku kontru i mladica je bila na štapu. Poslije toga više ništa nije bilo pod mojom kontrolom, samo sam pokušavao da pratim njene trzaje i blagovremeno popuštam kanap. Bilo je oko 20.20 kada smo počeli borbu, još je bio dan. Otišla je u duboki vir niz vodu. Jedino što sam mogao da uradim je da uđem u preliv i stanem ispod nje kako ne bi otišla u sledeće brzake gdje bi se sva priča i završila. “Pumpala” je lagani štap akcije 3 do same plute. Štap je prosto bio nemoćan, ali riba je i dalje bila tu.

Pozvao sam telefonom mog druga Ivicu Rajkovića i rekao mu da sam zakačio dobru ribu i da ne mogu da je izvadim. Tada sam se već borio sa njom preko 20 minuta. Ivica je krenuo iz Kolašina prema Mojkovcu i poslije 20 minuta stigao do mjesta gdje sam držao ribu. Očigledno je bila umornija, ali štap je toliko lagan da ne može da je usmjeri prema obali. Čak sam je jednom i uspio dohvatiti, ali smo bili u dubljoj vodi i bilo je nemoguće ponijeti je do obale. Ivica je u patikama i trenerci ušao u preliv, a ja sam krenuo prema obali da pokušamo da je usmjerimo u plitku vodu. Čim osjeti čovjeka u blizini davala se u bijeg uzvodno, ali je i trošila snagu. Poslije 55 minuta Ivica je uspio da je uhvati za rep i polako drugom rukom za stomak. Ta prelijepa riba bila je savladana. Poslije nekoliko fotografija i mjerenja držali smo je u plitkoj vodi dok povrati snagu da bi bili sigurni da će bezbjedno otplivati u svoje skrovište.

Prilikom puštanja napravili smo i kratki video zapis. https://www.facebook.com/tara.kolasin.16/videos/567474837469682/

Mladica je bila duga 95cm i izvađena je na štap Wychwood drift 10 fita 3wt i na tipet 0.14mm koji sam pozajmio od Borisa Ilića tog dana na vodi. Ovo je ujedno moja najveća riba koje ću se uvijek sjećati.

Poručio bih svim ribolovcima na Tari da vraćamo što više ulovljenih mladica i da se pobrinemo za njen opstanak u Suzi Evrope!

Pozdrav sa Tare i BISTRO!!!

Vlatko Peković,
SRK Kolašin, Crna Gora

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*