Tarik o bambus štapovima

Tarik o bambus štapovima

stap bambus webTarik o bambus štapovima
Bambus štapovi

Od sušte potrebe do modnog detalja, štapovi od bambusa su prolazili i prolaze razne faze. U zadnje vrijeme se opet češće pojavljuju informacije i priče o bambusu, a ponuda sa dosta visokim cijenama za ručno rađene primjerke nam ponovo daje ideje da sami napravimo bambusov štap.

Po forumima na internetu se često vode diskusije o načinu izrade i tehnikama koje se koriste. Sva “step by step” uputstva se mogu naći u vrlo bogato ilustriranim knjigama, par preporučenih  imate i ovdje, pa ako ste baš zapeli da se bavite bambusom, nabavite poneku od njih.

Kada gledate štap napravljen od bambusa, na prvi pogled izgleda jednostavno, nekoliko izrezanih dijelova, slijepljenih zajedno. Bambus nije čak ni drvo, vrsta trave, lako se reže. U čemu je problem? Pa i nije baš to sve tako jednostavno.

Nije poznato kada su trake bambusa prvi put slijepljene zajedno da bi se mogla koristiti izdržljivost i snaga vlakana koja se nalaze u bmbusovom “mesu”, sa njegove vanjske strane. Neki zapisi sugerišu da su Britanci još oko 1800. godine lijepili dijelove bambusovih vlakana zajedno i koristili ih za izradu štapova. U Americi je stanoviti oružar Samuel Phillippe još 1839. godine izrađivao sekcije ribolovnih štapova od slijepljenih dijelova bambusa. Prvi štapovi izrađeni u potpunosti od bambusa slijepljeni iz tri dijela pojavili su se 1830. godine u Engleskoj, a pomenuti S. Phillipe je već 1845. godine proizvodio štapove slijepljene iz četiri dijela bambusa.

Prvi štap izrađen od šest dijelova trouglastog presjeka bambusa (što je i danas standard) uglavnom se pripisuje čovjeku koji se zvao Charles Murphy, iz Njujorka, ali je za rasprostranjenost ove tehnike zaslužan Hiram Leonard, koji je 1870. godine predstavio ovu vrstu štapa putem “American fly fishers”. Svoj najveći doprinos Hiram Leonard je dao razvojem uređaja za mjerenje i rezanje trouglastih segmenata bambusa što je uveliko ubrzalo proces izrade dijelova štapa.

Proces izrade bambusovog štapa se do danas nije mnogo promijenio, izrađeno je mnogo korisnih alatki koje donekle pojednostavljuju izradu, ali je prinicp još uvijek isti kao i prije.

Izrada štapova od bambusovih traka nije svemirska tehnologija, ali zahtijeva pažnju prema detalju u svakoj fazi izrade, precizno mjerenje, pravi alat i osnovno znanje kako se on koristi i trud koji se mjeri satima upornog rada.

Profesionalcima koji izrađuju štapove od bambusa je potrebno između 40 i 60 sati da od suhe bambusove biljke naprave gotov proizvod. Za početnike koji prvi put započnu izradu bambusovog štapa, obično treba između 90 i 100 sati rada.

Prvi korak u gradnji bambusovog štapa je izbor kvalitetnog bambusa i njegovo rezanje na trake trouglastog presjeka.  Prvi izbor vrste bambusa koji se uglavnom koristi za izradu štapova je “Tonkin” bambus koji se komercijalno uzgaja na plantažama u južnoj Kini pored rijeke Sui. Tonkin bambus je cijenjen zbog svoje fleksibilnosti, velike izdržljivosti i male težine. Grupe vlakana koje se kod bambusa nalaze blizu površine vanjskog dijela šuplje stabljike, poznate kao “power fibers” (jaka vlakna) kod proizvođača štapova, imaju vrhunske fizičke osobine, i za ovu upotrebu – izradu štapova, imaju bolje vrijednosti od željeza.

Bambus se u pravilu isporučuje u zavežljajima od po 20 komada bambusovih šipki dužine cca 3,5m. Ove šipke se režu i to donji dio biljke koja je obično 12m visoka. Donji dio biljke ima najdeblju stijenku i sadrži najveću koncentraciju vlakana.

Stijenka se sastoji iz tri sloja: tvrda vanjska kora koja čini zaštitu biljke, sloj jakih vlakana i unutarnji spužvasti sloj. Tokom obrade traka trouglastog presjeka, vanjski se sloj odstrani izravnavanjem ili šmirglanjem kako nebi ostao neki drvenasti dio kore. Rezanjem u trouglasti presjek odstranjuje se i unutrašnji spužvasti dio, uz pažnju da se sačuva što veći broj jakih vlakana. Najidealniji je slučaj kada se traka reže isključivo iz srednjeg dijela stijenke.

Nakon berbe, bambusove šipke se skupljaju na hrpe gdje se suše na suncu. Zavežljaji od po 20 šipki koji se formiraju obično sadrže dosta materijala dobre kvalitete, ali ima i stabljika koje koje su oštećene u transportu ili od strane insekata. Također se nalaze i stabljike koje na sebi imaju oznake sa plantaža, pa su svi takvi dijelovi neupotrebljivi.  Za pravljenje štapova, traže se biljke koje su prije svega ravne, koje imaju što manje godove  i koje su ispravno osušene. Dobra šipka bambusa, sa debelom stijenkom, dobro osušena, dužine oko 3,5m dostiže cijenu od 12 do 20$. Jedna ovako dobra šipka obično daje najmanje jedan kompletan štap.

Kad bi željeli napraviti listu alatki neophodnih za pravljenje bambus štapova, naišli bismo na zadatak sličan onome kada bi trebalo nabrojati sav alat za pravljenje mušica. Setovi alata su toliko individualni da se time nećemo baviti, već samo nabrojati osnovne alatke za pojedine dijelove procesa. Nakon mjerenja za rezanje bambusovog štapa koriste se alati od noža, skalpela do tanke tračne pile. Najbolje rezultate daje rezanje pomoću sječiva ili pila izrađenih od visokougljičnih alatnih reznih čelika. Iz bambusovog štapa se režu trake dužine oko 1,7m. Za istu tu dužinu je potrebno imati kalupni model koji služi za tačno dotjerivanje trouglastog presjeka i konusnog suženja trake. Ovakav alat obezbjeđuje da svi dijelovi – trake budu istih dimenzija, što je i garancija da će kasnije  sastavljena sekcija štapa imati za presjek geometrijski potpuno tačan šestougaonik. Kako sve izrezane trake ne moraju biti idealno ravne, manje korekture savijenih – neravnih mjesta se ispravljaju tako što se savijeno mjesto zagrijava industrijskim grijačem i onda savija u suprotnom smjeru. Ovdje se traži vrlo delikatan i nježan zahvat, prije svega grije se samo mali dio neravne površine, a savija se polagano i u više faza.  Potpuno ravni i identični dijelovi se zatim lijepe i fiksiraju. Ljepila koja se koriste moraju nakon sušenja biti fleksibilna do određene granice. Sada se koristi paleta epoksidnih ljepila raznih namjena koja odgovaraju zahtjevima izgradnje štapa. Klasičan način fiksiranja su špage ili trake koje omogućuju dobar pritisak ali i sušenje sekcije. Postoje i kalupni alati za presovanje. Svaka sekcija budućeg štapa se pravi na identičan način, tehnički gledano. Bitno je prije početka izrade imati tačan plan veličine, dužine štapa i konusnog smanjenja njegovog presjeka od drške do špica.

Pored bambusa i izrade sekcija štapa od bambusovih vlakana, da bi štap bio kompletan predstoji još mnogo faza i dijelova. Da bi se štap kompletirao, potrebno je prvo montirati sastavne komponente (puškice) koje se mogu kupiti, ali i izraditi od odgovarajućeg materijala (koristi se mesing ili rostfraj). Vanjska zaštita štapa je poseban zahvat, jer je neophodno izabrati lak koji je fleksibilan, otporan na vodu i dovoljno robusan u odnosu na fizička oštećenja. Samo se po sebi podrazumijeva da trebaju provodnice za tijelo i špic, te odgovarajuća drška od plute sa mehanizmom za kolo.

Ovdje nam nije bila namjera da do u detalj objasnimo kako se prave štapovi od bambusa, za to postoje izvrsne knjige koje su napisali pravi stručnjaci. Namjera nam je zainteresirati vas za izradu bambus štapova, ali i dati vam na raspolaganje spisak pomenutih naslova.

bambus stapovi web

Tarik Biščević

Reference:

Fundamentals of Building a Bamboo Fly Rod / George B. Maurer and Bernard P. Elser,  www.countrymanpress.com / A step by step guide to making a bamboo fly rod.

The lovely Reed: An Enthusiast’s Guide to Building Bamboo FLy Rods / Jack Howell, www.gorp.com / A step by step guide to making a bamboo fly rod.

Constructing Cane Rods / Ray Gould, www.amatobooks.com / A step by step guide to making a bamboo fly rod.

The Bamboo Rod and How to Build it / Claude Kreider (reprint of 1951 publication), www.gorp.com/bamboo/

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*