Taktika lova bambulom

Taktika lova bambulom

Taktika lova bambulom

Osim po izradi bambula se razlikuje i po prezentaciji od ostalih suvih mušica. Bambula imitira kopnene insekte. U kopnene insekte spadaju tvrdokrilci, skakavci, ose, pčele, bumbari, srtšljeni, mravi, itd …

Tvrdokrilci su vrlo loši letači. Imaju veliko telo pa je njihov pad na vodu nezgrapan, smotan i najvažnije – bučan. Čuje se takozvani “plop” pri pradu tvrdokrilca na vodu. Riba po pravilu munjevito reaguje na pad i kupi insekta, pogotovu klen.


Za razliku od ostalih vodenih insekata kada se čeka njihovo rojenje, kopneni insekti dospevaju sasvim slučajno na riblji tanjir, odnosno vodenu površinu.
Kada tvrdokrilac pada u vodu? Onda kada preleće reku ili još češće kada boravi na lišću drveća sa nadvijenim krošnjama nad vodom. Tada se desi da upadne u vodu kada duva vetar, zaljulja se krošnja i on završi na površini vode. Tu ga čeka riba i odmah ga pokupi.

bambula

9 web

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

bambule

Upravo zbog činjenice da kopneni insekti padaju na vodu slučajno njihovim imitacijama možemo loviti kada nema rojenja ili celog dana. Klen i pastrmka neće propustiti lagan i izuzetno kaloričan plen, kad god im se ukaže prilika.

Bambula 1

Kako koristiti imitaciju

Bambula imitira razne tvrdokrilce, te ose, pčele i druge kopnene insekte, što zavisi kako se oboji njeno telo. Može biti obojeno u raznim dekorima. Prezentacija bambule mora biti bučna kao i pad tvrdokrilca na površinu vode. Zabačaj mušice treba izvesti tako da prvo mušica padne na vodu, pa zatim predvez i struna. Znači mušicu treba agresivnije zabaciti. Ovakav zabačaj pogotovu u lovu klena višestruko povećava šanse za ulov. Pored dobrog zabačaja bitan je lagan prilaz vodi u čučećem položaju, pogotovu klenu ili pastrmci po malom letnjem vodostaju. Tada su šanse za ulov izglednije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ogromna usta pa odlucite velicinu udice web

klen 4
Dakle umesto elegantne prezentacije i laganog pada insekta na vodu ovde trebate uraditi suprotno tome – napraviti plop pri padu bambule na vodu. Klen je plašljiv i izuzetno oprezan, ali u pojedinim situacijama i vrlo radoznala riba. Krupniji klen se zna uplašiti ako bambulu zabacimo ispred njega. Kad mu pak bambulu zabacimo tik iza njega ili malo ulevo-udesno, munjevito se okreće i kupi je. Pastrmka u toplijem delu dana isto voli da kupi bambulu uz malo dužu vožnju. Bambula je u lovu klena vrlo uspešna mušica.
Mnoge dane u ribolovu sam proveo samo sa njom na tipetu. Zabacivanje postaje lako, samo mora da se izvežba da prvo mušica padne na površinu vode.

Bambula imitira mnoge kopnene insekte, ali se može reći i ništa tj ona je imitacija svačega i ničega. Treba obratiti pažnju na veličinu udice, probajte napraviti bambule sve od #8, duge #10, pa do #16 i #18, što zavisi od veličine reke kao i navika ribe, te insekata koji se nalaze uz reku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

klen 1

IMG_0195 web

Uz prilog teksta su naravno i fotografije mnoštva klenova uhvaćenih na imitaciju bambule u crnom dekoru i u dekoru ose. Ova dva dekora su po meni najlovniji, mada uvek treba eksperimentisati.

Bistro!

Jovan Ognjanović – Ogi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*